• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Sambătă , 11 Mai 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 28 Martie , 2014

Până la brânză, căvnicarii se ceartă de la bani

Căvnicarii se ceartă ca la uşa cortului din cauza banilor acordaţi pentru întreţinerea păşunilor. O parte dintre crescătorii de animale îl acuză pe preşedintele asociaţiei că şi-a cumpărat maşini, capre şi şi-a trimis nevasta la „recuperări” în Germania pe banii Asociaţiei.

 
 
 

Căvnicarii din Asociaţia Crescătorilor de Animale „Gutinul” se plâng de faptul că preşedintele lor s-a îmbogăţit din banii acordaţi pentru întreţinerea păşunilor. Cei cu animale multe spun că ei au muncit pe păşune, iar banii i-a luat preşedintele. Oamenii îşi vor banii care li se cuvin şi au cerut în Instanţă să li se spună ce s-a făcut cu circa 6 miliarde lei vechi. Au încercat să-şi schimbe preşedintele, dar nu au întrunit numărul de voturi, pentru că în asociaţie sunt şi oameni cu animale puţine, care sunt de partea preşedintelui.

 

Iată povestea. Angela Petric este înscrisă în această asociaţie cu 16 capre: „În fiecare an vin banii pentru păşune pe această asociaţie. Preşedintele asociaţiei Gutinul Cavnic este Ionică Bindiu. Până acum au intrat pe această asociaţie în jur de 6 miliarde lei vechi, fără să se vadă ce s-a făcut cu aceşti bani. În această asociaţie sunt mai mult proprietari de oi şi capre. Problema este cu banii pentru păşune.

Din 2009 el ia toţi banii şi îi pune în buzunar. Noi facem lucrări pe păşune, fiecare gazdă de stână primăvara lucrează, dar cu preşedintele ne tot certăm. Preşedintele a cumpărat un tractor pe asociaţie, dar nu vrea să-l dea când avem de lucru. În plus, a cumpărat 59 de capre pe banii asociaţiei. Dar a dus caprele la el acasă şi nu dă seamă ce profit are după ele.

El nu cheltuie banii pentru amenajarea păşunii, ci îi lasă pentru el. Asta se întâmplă. Păşunea este pusă la punct doar de când lucrează gazdele de stână. Când a cumpărat tractorul, a spus că îl vor folosi toţi oamenii, dar când îl cere cineva, spune că este stricat, după care îl vezi că el lucrează cu tractorul pentru el. Când s-a făcut asociaţia nu avea maşini, dar acum are trei maşini, inclusiv jeep. Pe ce şi-a cumpărat aceste maşini?

În asociaţie sunt în jur de 11 cu animale multe, dar el a strâns în asociaţie şi oameni care au o capră sau două, iar cu aceştia, care sunt de partea lui, nu putem să îl schimbăm sau să îi cerem să justifice banii. În 21 martie am făcut şedinţă şi am încercat să-l schimbăm, dar nu am reuşit pentru că sunt mulţi cei care îl susţin dintre cei care au una sau două capre. Deci, nu l-am putut schimba pentru că nu au fost destule voturi. El face scandal şi vorbeşte urât cu noi”. 

 

Gheorghe Butuza are 130 de oi, fiind cel mai mare proprietar de animale din Cavnic, iar indignarea lui este cu atât mai mare, cu cât susţine că el l-a făcut preşedinte pe Ionică Bindiu pentru că era mai tânăr, după care acesta a făcut ce a vrut cu banii care au venit pentru păşune.

 

„Când s-a făcut asociaţia «Gutinul», eu am avut cele mai multe animale, 107 oi. L-am pus preşedinte pe Ionică Bindiu pentru că era mai tânăr. Dar după ce s-a văzut preşedinte, şi-a văzut de treburile lui şi într-o vreme am auzit că a scos bani pe munca noastră. Din 2007 s-au primit bani. Când am cerut să justifice acei bani, el a vrut să ne dea afară din asociaţie. L-am dat în Instanţă să vedem ce s-a făcut cu banii. El a primit bani pentru amenajarea păşunii, pe munca noastră. La un moment dat nu a mai avut nici oi, nici capre, aşa că nici măcar nu a mai ieşit pe teren. Pe banii asociaţiei a luat tractor şi capre. Şi-a luat două jeepuri şi şi-a trimis soţia în Germania la refacere. Iar pe păşune nu a făcut altceva decât că a cosit nişte ferigă în două locuri. El a luat banii pe munca noastră, că nu spune ce am făcut noi pe păşune. A luat până acum 6 miliarde lei vechi. Până în 2010 nici nu a venit la noi cu animalele, a stat pe păşunea din Şurdeşti. Avea 4 oi şi 3 capre, să ne arate că-i mai ieftin la Şurdeşti.

Dar noi nu am ştiut ce face. Pentru că verişorul lui era primar în Cavnic şi ei au ştiut să se ocupe de acte. Noi dacă ne-am ocupat numai de oi, nu am ştiut ce se întâmplă. Ei au avut timp să umble şi prin ei au venit toate datele cum este cu banii. Dar nouă nu ne-a spus nimic”, spune Butuza.

 

Acesta se plânge şi că „nu putem nici să-l schimbăm din funcţia de preşedinte pentru că a luat în asociaţie oameni care au o capră sau o oaie, şi nu întrunim numărul de voturi. A zis că poate lua în asociaţie şi persoane care au câini sau pisici. L-am dat în judecată pentru o dare de seamă şi să ne dea banii pentru munca noastră. Că noi am muncit pe păşune. Iar el are o vilă de se miră lumea. Noi am pus la punct păşunea, iar el a luat banii. Eu am cele mai multe oi în Cavnic, 130, deci sunt îndreptăţit să spun asta. Dar el şi-a băgat banii în buzunar şi şi-a văzut de drumurile lui. Nici măcar nu a venit la Tribunal, deşi au fost până acum 8 şedinţe. Şi-a băgat avocat. Eu l-am făcut preşedinte pe Ionică Bindiu, iar el mi-a luat banii. A avut iniţial în asociaţie 3 capre şi 4 oi, iar după ce a căpătat banii le-a dus de la noi din stână, a rupt legătura, să nu îi punem întrebări. Când am auzit câţi bani a primit a spus că astea-s «poveşti băbeşti»”.

 
 

„Ce bani am luat eu? Şi nu s-a întreţinut păşunea? Eu nu am luat banii pe lucrările lor. Despre tractor? Dar când l-au cerut? Le-am spus că era defect? Atunci de ce l-au cerut când a fost defect? Mai trebuie şi reparat. Nu trebuie reparat? Acum judecata continuă de când au ei probleme acolo cu judecata lor. S-a hotărî o dată şi asta! Care este problema? Le trebuie bani, le trebuie împărţiţi banii pentru ei. Dar banii nu vin să-i împărţim între noi, ci pe lucrări. Nu se pot împărţi banii după cum crede fiecare. Au zis că sunt susţinut de oameni cu una, două animale? Poi, cei care-s fideli asociaţiei. Trebuie să mergem înainte cu cei care ţin la asociaţie şi care-şi plătesc şi cotizaţia. Toate tărăşeniile acestea continuă, dar eu îmi văd de treabă. Eu pot să spun că am făcut ceva pentru localitatea aceasta, nu am dormit şi nu mi-am băgat banii în buzunar, cum spun unii. Există o dare de seamă, iar contabilitatea este făcută de un expert contabil, nu eu fac contabilitatea. Dar omul nemulţumit, tot nemulţumit rămâne. La ei le trebuie bani, ei asta o ştiu. Nu le trebuie saivane, nu le trebuie păşune, ci banii să meargă la ei. Dar asta nu se poate. La început le-am dat bani să înceteze din discuţii, dar de acolo au apărut mai multe poveşti. Am crezut că vor fi bărbaţi, dar văd că nu e aşa, nu am cu cine!”

Ionică Bindiu, preşedintele asociaţiei „Gutinul” Cavnic

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.