• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Duminică , 05 Mai 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 25 Martie , 2016

Pace la ONU propusă de băimăreni

O dată la ceva timp ni se iveşte o oportunitate de nerefuzat. La finalul luni martie a avut loc în New York, SUA, în cadrul sediului central al Naţiunilor Unite un eveniment unic şi cu adevărat special, atât pentru participanţi, cât şi pentru Baia Mare. Este vorba despre Model United Nations (MUN), o conferinţă care simulează procesul decizional din camera ONU. Participanţii la o astfel de conferinţă au ocazia să reprezinte o ţară, membră ONU, la procesul decizional pentru a ajunge la o rezoluţie pe o anumită temă de interes mondial şi de actualitate. Tema dezbătută de participanţii de la New York a fost “Ameninţări asupra păcii şi siguranţei internaţionale datorate actelor teroriste”.

 

 

 

De ce un astfel de eveniment reprezintă un lucru special pentru Baia Mare? Pe lângă cei opt participanţi delegaţi din oraş, totul a pornit acum trei ani de la doi tineri cu un proiect şi un vis. Proiectul Model United Nations a fost gândit ca unul local, de mică anvergură, însă a ajuns să capete dimensiuni international, având şi susţinere din exterior. Anul acesta, pentru prima dată în cei 3 ani de la începerea primei ediţii MUN, aceasta a avut loc în cadrul ONU, exact institutul al cărui proces decizional doreşte să îl imite.

„Ediţia specială din New York a simulării ONU Rotaract a fost inedită datorită locaţiei, sediul Naţiunilor Unite, datorită numărului mare de participanţi şi a diversităţii prezente într-un singur loc. Oraşul gazdă a creat o atmosferă şi mai specială, pentru mulţi dintre tinerii participanţi fiind pentru prima oară prezenţi în New York.

Personal am văzut evenimentul dintr-o altă perspectivă, cea de organizator, după 3-4 luni de pregătiri şi muncă în echipă alături de colegi din Italia, Marea Britanie, Liban şi India pentru a oferi participanţilor un cadru cât mai fidel celui în care se desfăşoară dezbaterile în comitetele ONU”, a spus Adrian Dan Pop, unul din participanţii băimăreni la conferinţa de la New York.

 

„Change the World Model UN a fost creat cu scopul de a implica tinerii în societatea globală de astăzi, pentru a scoate la iveală simţul răspunderii faţă de problemele care ne afectează planeta şi să îi antrenăm pentru a deveni oameni de bază ca lideri şi intelectuali ai viitorului. Prin programul CWMUN, an de an, mii de studenţi conştientizează cele mai importante probleme globale legate de drepturile omului şi problemele mediului care ne înconjoară. Dând naştere discuţiilor dintre studenţi şi încurajându-i să îşi imagineze posibile soluţii la probleme internaţionale majore. Susţinem cele Zece Principii ala Naţiunilor Unite, în special, cu referire la: Principiul 1 – Business-urile ar trebui să susţină şi să respecte protejarea drepturilor omului, hotărâte la nivel internaţional. Principiul 8 – Preia iniţiative pentru a promova o mai mare responsabilitate ecologică. Principiul 9 – Încurajează dezvoltarea şi promovarea tehnologiilor prietenoase cu mediul.”

 

Cu peste 12.000 de participanţi şi asociaţi, din peste 145 de ţări, United Nations Global Compact, este cea mai mare iniţiativă ca o entitate de voluntari. Aceasta lucrează cu scopul de a ajunge la o economie internaţională sustenabilă care să rezulte în beneficii pentru oameni, comunităţi şi pieţe, de lungă durată.

 

„Global Compact roagă companiile să îmbrăţişeze principiile universale şi să se alieze cu Naţiunile Unite. A crescut într-o platformă critică pentru ONU pentru a demara eficient proiecte internaţionale”, secretarul general al Naţiunilor Unite Ban Ki-moon.

Tema principală de anul acesta a fost ”Social Media şi Democraţia”. An de an, CWMUN se învârte în jurul unei teme, aceasta fiind şi una din cele mai apăsătoare la nivel global, cum ar fi, încălzirea globală, drepturile omului, pace şi securitate, etc.

Conferinţa de anul acesta a adunat peste 3000 de liceeni, studenţi şi tineri interesaţi de schimbarea planetei. Au fost organizate 14 teme de dezbatere şi simulare. Printre temele principale se numără, Consiliul Economic şi Social, Sezvoltare sustenabilă, Consiliul de securitate, etc.

Conferinţa a început, după presupusele porţi de securitate la ora 3, când a început ceremonia de deschidere şi unde au participat mai multe personalităţi, importante pe scena mondială.

 

Claudio Corbinio, CEO şi fondator al CWMUN a ţinut să mulţumească tuturor participanţilor aflaţi în acest an la New York. „Lumea noastră se confruntă cu nişte timpuri de schimbare rapidă, şi înfruntăm aceste schimbări într-un timp de schimbare globală. Lumea CWMUN este interesantă, poţi învăţa şi dezvolta şi noi vom continua să aducem oameni inspiraţi, împreună, la conferinţe de acest gen. Ar trebui să fim mândri de realizările de până în acest moment şi sunt încântat de direcţia pe care am apucat-o. Ne aflăm aici deoarece credem că un viitor mai bun nu poate exista fără un mai bun spirit civic. Voi ne inspiraţi pentru a face din această conferinţă una mai bună, an de an. Vă aflaţi aici pentru că vă doriţi să puteţi schimba lumea.”

 

Conform normelor de la Model United Nation, toate regulile şi aspectele sunt menţinute cu stricteţe pentru a putea acorda participantului timp şi cadrul necesar pentru a intra în rol. Odată aflat la masă, reprezentând o ţară, lucru studiat îndeaproape fiecare detaliu, trebuie susţinut punctul de vedere şi crearea de alianţe pentru realizarea unei rezoluţii cât mai complexe dar şi cât mai favorabile.

 

Rotaract Global Modelul Naţiunilor Unite trece dincolo de o simplă simulare a unui proces real de luare a deciziilor de tineret. Se merge dincolo de o simplă conferinţă, ţinând să se asigure că rezultatele discuţiilor şi dezbaterilor sunt prezentate, editate şi transmise într-un mod clar şi concis organismelor regionale şi internaţionale de luare a deciziilor (cum ar fi UE şi ONU) şi lumea, în general. Rotaract global Modelul Naţiunilor Unite aduce o nouă viziune a reţelei MUN şi la alte conferinţe de acest tip. Prin simularea Naţiunilor Unite, încurajează cunoaşterea afacerilor internaţionale, de cercetare, de înţelegere a procedurilor parlamentare, raţionamentul analitic, de rezolvare a problemelor, profesionalismul în negociere, prezentare orală şi în scris a ideilor, etc. Lucrând împreună ca o echipă, trag concluzii din trecut şi prezent, pregătesc tineretul pentru viitor, iar mai apoi îi împuterniceşte să fie o parte din procesul de luare a deciziilor la toate nivelurile.

 

Povestea Rotaract Global Modelul ONU (RotaractMUN) a început în 2013, când mai mulţi tineri membrii din Clubul Rotaract TEAM Baia Mare au ţinut să realizeze un proiect mare, care să schimbe lumea prin modelarea inimilor şi minţile altora ca ei. Tinerii băimăreni şi-au dorit ca acest proiect să fie primit de mulţi lideri tineri din întreaga lume şi un simplu vis a devenit realitate. În 2016 RotaractMUN a avut privilegiul de a fi organizat la sediul ONU din New York, acesta fiind un testament al succesului său şi subliniază ambiţiile vizionare ale fondatorilor săi. RotaractMUN oferă tinerilor din întreaga lume şansa de a-şi face vocile auzite la ONU.

 

Fiecare ediţie a RotaractMUN are loc într-o altă ţară şi este organizat de un alt club Rotaract. Prima ediţie a avut loc în 21-25 august 2013 în Baia Mare, urmat de 2014 la Londra, în 2015, în Serbia la Belgrad.

 

Alessandro Dimaiuta, directorul executiv al CWMUN şi secretar - general al CWMUN New York a dorit să transmită câteva cuvinte participanţilor la conferinţă.

„Am participat la primul meu model conferinţă ONU în 2007 şi de atunci am fost implicat în totalitate în această lume de stimulare. Din 2012 am finalizat livrarea şi managementul de proiect al tuturor conferinţelor CWMUN la nivel mondial, ca o platformă pilot pentru cunoaşterea metodei de lucru a Organizaţiei Naţiunilor Unite. În conformitate cu Secretarul General în 2012, secretar general în 2013, 2014, 2015 CWMUN New York City si CWMUN Emirates. secretar general al mun ROTARACT York New 2016 Schimbarea lume modelul ONU NYC, datorită muncii fantastic realizat de Adrian Dan Pop, Valentina Battista şi Francesco Carcione cărora le mulţumesc în mod oficial, în numele consiliului executiv al CWMUN şi a panoului prezidenţial Associazione Diplomatici, va fi primul ediţie pentru a găzdui un alt model al ONU şi singurul model ONU din lume să aibă loc în întregime la sediul Naţiunilor Unite din New York. Senior Secretariatul, deoarece cerşitul a fost 100% sigur că Global Rotaract MUN a fost meci perfect pentru a schimba lumea ca amândoi împărtăşesc aceeaşi misiune, aprobarea de pregătire a tuturor însoţitorii de a dobândi cunoştinţe şi competenţe de nivel înalt pus să le utilizeze în în viitor, inclusiv posesia de instrumente pentru înţelegerea dinamicii globale şi interpretarea acestora, precum şi capacitatea de a raporta şi de a construi legături cu lumea globalizată în care trăim în respectul culturilor, opinii politice şi sistemele de valori, altele decât propria lor. Modelul ONU sunt toate despre acest lucru, puncte de vedere diferite cu privire la aceleaşi probleme şi găsirea unei soluţii care funcţionează pentru toţi.

 

Dialog, idei, conducerea pozitive, rezoluţii, toleranţă, democraţie, legalitate şi respect: acestea sunt elementele fundamentale ale unui model al ONU şi trebuie să fie cu siguranţă, aspectele fundamentale ale comportamentului nostru de zi cu zi. Vă veţi aminti toată această experienţă ca fiind una dintre cele mai bune din întreaga viaţă. A fi capabil de a ajunge la un consens prin negociere vă va ajuta în toate experienţele viitoare. Ca viitoare generaţie de manageri şi lideri este de datoria noastră de a crea şi de a obţine o îmbunătăţire la nivel mondial şi singura modalitate de a face acest lucru este de a da noastre de 100%, în tot ceea ce facem cu loialitate şi diligenţă preferând interesul comunităţii noastre”, a încheiat acesta.

 

 

„Ar trebui să fim mândri de realizările de până în acest moment şi sunt încântat de direcţia pe care am apucat-o.

Ne aflăm aici deoarece credem că un viitor mai bun nu poate exista fără un mai bun spirit civic. Voi ne inspiraţi pentru a face din această conferinţă una mai bună, an de an. Vă aflaţi aici pentru că vă doriţi să puteţi schimba lumea.”

 

Claudio Corbinio, CEO şi fondator al CWMUN

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.