• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Miercuri , 15 Mai 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 21 Februarie , 2022

Ordonanța privind impunerea măștii de protecție în spații deschise, neconstituțională

Masca de protecție nu mai este obligatorie în spațiile deschise! Actul normativ care impunea această obligație a fost declarat neconstituțional, drept urmare, prevederea este suspendată timp de 45 de zile, termen în care dispozițiile legale trebuie puse în acord cu Constituția. În caz contrar, este considerată abrogată.   

Curtea Constituțională a constatat neconstituționalitatea integrală a OUG 192/2020, emisă de guvernul Orban, act normativ prin care autoritățile au impus purtarea măștilor în spații deschise. Decizia a fost luată în unanimitate. Curtea Constituțională a fost sesizată la cererea unui student care a fost amendat pentru că nu purta mască în aer liber. Acum practic toate amenzile aplicate în baza acestui act normativ vor putea fi anulate.
Curtea a constatat neconsti­tuțio­nalitatea în ansamblu a Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 192/2020, invocând că a fost adoptată cu încălcarea prevederilor constituționale referitoare la avizarea proiectelor de acte normative de către Consiliul Legislativ.

Avocatul Gheorghe Piperea a scris pe pagina sa de facebook despre motivul anulării, o greșeală, copilărească practic, a Guvernului: „Ca de obicei, și în acest caz a fost vorba de o greșeală copilărească de tehnică juridică a lui Arafat & co.: nu s-a cerut și, deci, nu s-a obținut, în prealabil, avizul CES. Reamintesc că și sumedenia de hotărâri ale CNSU anulate de justiție au fost sancționate tot pentru greșeli infantile de birocrație și gestiune a fondului legislativ - nu fuseseră publicate în Monitorul Oficial”.
„După ce se publică decizia CCR, există 45 de zile pentru corectare, timp în care se suspendă aplicarea măsurilor. Până la publicarea în Monitorul Oficial, măsurile rămân valabile, apoi 45 de zile trebuie corectat și adus în legalitate”.

Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.