• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Luni , 13 Mai 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 2 Mai , 2014

„Oraşele şi centrele polarizatoare îşi vor relua funcţiunile tradiţionale”

Conferinţa „Dezvoltarea rurală şi analiza evoluţiei teritoriilor în regiunea de Nord-Vest” s-a desfăşurat la Cluj-Napoca în perioada 25-27 aprilie şi a fost organizată de Federaţia Naţională a Grupurilor de Acţiune Locală România (FNGAL), de Agenţia de Dezvoltare Regională Nord-Vest şi de GAL Lider Bistriţa-Năsăud.

 
 
 

GAL-urile vor avea o mare importanţă în dezvoltarea rurală şi în atragerea de fonduri europene, spun specialiştii, care s-au adunat în cadrul conferinţei al cărei scop a fost definitivarea propunerilor FNGAL pentru noul Program Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR) 2014-2020 şi definirea modalităţilor de colaborare între GAL-urile din regiune. Tema principală de discuţie a fost axată pe dezvoltarea rurală a Regiunii Nord-Vest şi pe analiza evoluţiei teritoriilor din perioada ultimului program, precum şi pe prezentarea viziunii pentru programul 2014-2020.

 

„Pentru ADR NV, existenţa unor mini-agenţii de dezvoltare la nivelul asocierilor de comune şi oraşe mici este un lucru îmbucurător şi faptul că ele sunt funcţionale, capabile să-şi implementeze proiecte, să facă selecţie, să facă contractarea, şi să cheltuie bani pe proiecte relevante pentru persoanele din comunitatea locală este foarte important. Acest lucru ne permite ca, lucrând împreună cu reţeaua de peste 160 GAL-uri din ţară, acoperind deja 75-80% din teritoriu, avem o coerenţă mai mare între priorităţile regionale şi priorităţile locale. Cel mai important lucru este crearea acestei verigi intermediare dintre producătorul agricol şi piaţă. Este necesar ca oraşele şi centrele polarizatoare să-şi reia funcţiunile tradiţionale, acelea de a colecta, procesa şi a pune pe piaţă produsele”, a explicat Claudiu Coşier, şef al Agenţiei de Dezvoltare Regională Nord-Vest.

 

Alexandru Potor, preşedintele FNGAL din România, a declarat că GAL-urile sunt parteneriate public-private, constituite din reprezentanţi ai sectorului public, privat şi civil dintr-un teritoriu rural, care au rolul de a implementa o strategie integrată pentru dezvoltarea locală, prin stimularea formării de parteneriate, încurajarea acţiunilor inovative şi cooperarea cu reprezentanţii altor comunităţi din interiorul sau exteriorul ţării. GAL-urile pot beneficia de finanţare prin PNDR, pentru funcţionare, dobândire de competenţe şi animarea teritoriului, care ajută şi gestionează dezvoltarea rurală prin proiecte pentru cetăţeni şi comunitate.

 

„În cadrul Programului de Dezvoltare Regională 2014-2020 se observă restrângerea măsurilor de intervenţie, de la 27 măsuri la 14. Noi estimăm că vom avea peste 6000 de proiecte şi vom susţine grupurile de producători, finanţând individual producătorii, astfel vor putea să-şi susţină mai bine producţia. Alocările financiare vor fi făcute în raport de populaţie şi teritoriu, de asemenea, se va institui un sistem de circulaţie a fondurilor la nivelul GAL-urilor, fiind un sistem de redistribuire a fondurilor spre GAL-urile care sunt mai active la distribuirea de fonduri. Vom merge pe susţinerea asocierii, a grupurilor de producători şi pe o susţinere a creşterii valorii adăugate a produsului agricol”, a declarat Potor.

 

Preşedintele FNGAL a recunoscut că în perioada 2007-2013 rezultatele investiţiilor din fonduri europene nu au fost foarte mari, proiectul având un start târziu şi inexperienţă.

FNGAL au făcut şi vor face propuneri către Ministerul Agriculturii şi Dezvoltare Rurală care vizează măsuri de scădere a birocraţiei, a procesului de selecţie şi implementare a proiectelor şi o mai bună vizibilitate a proiectelor realizate prin PNDR. Pentru vizibilitatea proiectelor, aceştia propun ca în cadrul tuturor măsurilor din PNDR 2014-2020, să fie finanţată şi definită ca acţiune eligibilă „Promovarea în mass-media”.

În prezent, la nivelul Regiunii Nord-Vest funcţionează 26 de GAL-uri, în ţară existînd 160 de asemenea structuri, la conferinţa din Cluj-Napoca fiind prezenţi reprezentanţi ai GAL-urilor din Baia-Mare, Bistrita, Cluj, Salaj, Satu-Mare şi Bihor.

 
 

„În viitorul exerciţiu financiar, 2014-2020, efectul obţinut din investiţii din fonduri europene ar trebui să fie relevant şi evident. Rezultatele anterioare nu au fost aşa de mari pe cum ne-am aşteptat. Lucrurile au început destul de greu, toţi cei în dezvoltarea rurală spun că va urma o evoluţie pozitivă. Experienţa pe care am dobândit-o va putea fi evidenţiată în perioada următoare, demarând proiecte mai complexe”.

 

Alexandru Potor, preşedintele FNGAL din România

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.