• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Sambătă , 11 Mai 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 4 Aprilie , 2014

O vorbă de la buni-mică / Economie

Buni-mică era o bunică. Mai mică de statură. De la ea am învăţat primele noţiuni de economie, pe vremea când învăţam să-mi prind cu nasturi cravata de şoim al patriei. De la ea ştiu că, dacă nu semeni, n-ai ce culege şi că, dacă semeni grâu, n-o să culegi zmeură.

Ştiam că Buni-mică are bani în spatele tabloului cu „întoarcerea fiului risipitor”. Spunea că erau banii pentru „copârşeu”, dar nu a apucat, săraca, să-mi spună cum îi strânsese. Aşa că, pentru informaţii suplimentare, am căutat pe net. Îmi părea că netu’ ăsta e un fel de Buni-mică, pentru că prea le ştie pe toate.

 

Netu’ are foarte multe sfaturi despre cum să faci economii. El zice că o cea mai bună metodă de a strânge banii la ciorap este să-ţi cumperi bilete de concediu la „ărli buking”.

Ştiam că n-am fost într-un concediu adevărat de vreo şapte ani, aşa că m-am socotit că trebuie să fie o grămadă de bani strânşi în ciorap.

 

O altă metodă de a strânge bani, zice netu’, ar fi să mănânc acasă şi numai în weekend să mă duc în pub-uri cu prietenii. Deci, cum nu mă duc în pub-uri, era clar că ciorapu’ stă să puşte deja de atâta economie. Şi ideea asta a fost susţinută de sfaturi gen „cumpărarea anvelopelor de vară în luna decembrie”, „evitarea depozitele în euro” - pentru că dacă depui 5.000 de euro, scoţi maximum 4.996 de euro.

 

Da’ cel mai bun sfat era, de departe, cel care zicea că, dacă vrei economie, să nu faci şase băi cu spumă, ci numai una. Cum nu folosesc spumă, am zis că renunţ la săpun. Noroc că mi-am verificat întâi ciorapu’, că altfel dădeam o grămadă de bani pe tratamente de deparazitare.

Ciorapul era curăţel, dar gol.

Deci netu’ m-o lămurit. Nu seamănă deloc cu Buni-mică. Sfaturile ei erau de bun-simţ, măcar, chiar dacă începeau cu „fătu-mneu” şi chiar dacă habar n-avea de euro, anvelope şi „ărli buking”.

 

Se poate, însă, ca şi ciorapul să fie de vină. Aşa că, înainte să mă apuc de alte „economii”, voi investi într-un tablou cu „întoarcerea fiului risipitor”. Poate că în tabloul acela stă tot secretul lui Buni-mică.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.