• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Vineri , 19 Aprilie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Joi , 24 Septembrie , 2020

O sâmbătă academică și cu parfum medieval

Sâmbătă, 19 septembrie 2020, începând cu ora 10.00, la „Centrul Documentar Expozițional al Nobilimii Române Maramureșene” din orașul Vișeu de Sus, s-a desfășurat simpozionul cu tema „Corifei, apostoli, martiri ai nobilimii maramureșene: Găvrilă Iuga, Alexandru Filipașcu, Livia Piso Filipașcu”.
 


În uvertura prestigiosului eveniment a fost dezvelită, în fața clădirii unicat a Centrului…, o minunată statuie, un bust al neuitatei și inegalabilei Doamne a Maramureșului, Livia Piso Filipașcu. Autorul acestei opere de artă, dl prof. univ. Dr. Ioan Ladea, nepotul genialului sculptor Romulus Ladea, ne-a precizat că monumentul este realizat într-o tehnică în care nu se mai fac statui, de cel puțin 200 de ani. Dl Ion Piso, cel care a comandat această statuie, a ținut să ne amintească, cu tact și înțelepciune, că așa cum statuile au nevoie de soclu, tot așa și țara, poporul au nevoie de un piedestal, iar acesta nu poate fi decât neamul.

A fost lansat albumul „Livia Piso și arta ei scenografică”, iar cei prezenți au înțeles că dna Livia a creat un fenomen firesc, a inițiat și realizat, împreună cu soțul său Ion Piso, acest așezământ cultural de referință națională și că prin mo­destia sa sinucigașă a primenit mult, prin opera sa, galeria mara­mu­reșenilor binemeritați.
Sub coordonarea exigentă și cu expertiză a maestrului Ion Piso s-a desfășurat, în continuare, un regal de istorie a Maramureșului susținut de către: academician Ioan Aurel Pop - președintele Academiei Ro­mâne, academician Emil Burzo - președinte de onoare al Filialei Cluj-Napoca a Academiei Ro­mâne, precum și academician Ale­xandru Surdu - președintele Secției de Filosofiei și Teologie a Academiei Române. Au mai conferențiat, pe aceeași temă: prof. Dr. Radu Baldasiu, lector univ. Dr. Ilie Gherheș, gen. Dr. Alexandru Leordean, Dr. Klara Guseth, Dr. Ovidiana Bulumac, precum și tânărul Ștefan Dumitraș.



Am remarcat prezența discretă a dnei prof. Dr. Anca Minodora Costin Hendea - inspector școlar general al Inspectoratului Școlar Județean Maramureș, prof. Marius Voinaghi - inspector școlar disciplina Istorie, precum și prof. Alina Trifoi - director Casa Corpului Didactic Maramureș. Prezenta domnilor inspectori s-a datorat faptului că forul tutelar județean a fost partener al Fundației „Ion și Livia Piso”, precum și al Serviciului Județean Maramureș al Arhivelor Naționale, în organizarea unui concurs cu tema „Ce știți despre marile personalități ale Mara­mu­reșului?”. La finalul desfășurării acestui prestigios demers didactic au fost declarați câștigători și premiați șapte dintre elevii concurenți: Dunca Maria, Berci Dorotheea, Ileș Bianca și Beșicuța Mihaela Paula - Colegiul Național „Dragoș Vodă” Sighetul Marmației, Bolba Denisa - Colegiul Național „Vasile Lucaciu” Baia Mare, Bot Mino­dora - Liceul Teoretic „Ioan Bu­teanu” Șomcuta Mare, precum și tânărul cercetător Ștefan Dumitraș - Colegiul Național „Gheorghe Șincai” Baia Mare, a cărui lucrare a fost aleasă să fie prezentată în plen.
Desfășurat în condiții impecabile de siguranță sanitară și de distan­țare socială, manifestarea a fost un succes, și de data aceasta, nivel asigurat, mai ales, prin prezența domnilor academicieni, dar și prin invocarea spiritului Doamnei Livia Piso Filipașcu, plecată mult prea repede dintre noi, dar rămasă a ne ocroti și lumina ca un adevărat înger păzitor.

 

     
 

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.