• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Vineri , 10 Mai 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 21 Februarie , 2014

Noul PNDR, prezentat în Maramureş

Programul Naţional pentru Dezvoltare Rurală pentru următorul exerciţiu financiar al UE 2014-2020 va putea fi accesat în scurt timp. Informarea corectă şi promptă este vitală pentru accesarea cât mai multor fonduri europene. Tocmai de aceea, recent a fost organizată o conferinţă pe această temă în Dumbrăviţa şi vor urma altele în nordul judeţului.

 
 
 

Pentru ca maramureşenii să fie la curent cu noutăţile legate de noul PNDR, recent a fost organizată o conferinţă în comuna Dumbrăviţa, organizată de: Federaţia Crescătorilor de Bovine şi Federaţia Naţională de Agricultură Ecologică.

Profesorul Dr. Avram Fiţiu spune că: „Cele două federaţii pentru agricultură din România: Federaţia Crescătorilor de Bovine, condusă de Claudiu Frânc, şi a noastră, Federaţia Naţională de Agricultură Ecologică, au început o caravană în primul rând în Transilvania pentru a prezenta noul PNDR agricultorilor. Deci nu aşteptăm să vină Guvernul în sprijinul oamenilor, ci ne adresăm noi direct. În fiecare săptămână avem întâlniri cu agricultorii în 3 – 4 judeţe.

 

Şi la Dumbrăviţa am prezentat noile măsuri de finanţare, cum este gândită noua politică agricolă. Li s-a spus oamenilor care sunt măsurile de finanţare pe care le vor accesa, care sunt problemele cu care se vor confrunta. Cei care nu au ajuns la întâlnire trebuie să se intereseze pentru a afla detaliile din conţinutul noului PNDR, ca să ştie ce-i aşteaptă în următorii 7 ani. Claudiu Frânc este în Maramureş, aşa că Federaţia Crescătorilor de Bovine stă la dispoziţia celor interesaţi de acest subiect.

Noi avem experienţă în mai multe judeţe, aşa că nu putem spune că întâlnirea de la Dumbrăviţa a fost atipică. Problema este că în general în România agricultorii sunt neinformaţi, aşa că aceste întâlniri sunt benefice şi de mare interes. Asta pentru că nici primarii şi nici agricultorii nu au fost implicaţi în procesul de elaborare a noii politici din agricultură. Noi încercăm să explicăm lucrurile pe înţelesul fiecăruia. Noi nu o facem în sistem electoral, cum s-a plimbat ministrul să spună aiureli în stânga şi în dreapta. Peste două săptămâni vom avea o întâlnire similară la Vişeu de Sus, pentru zona Maramureşului Istoric”.

 
 

Priorităţi stabilite pentru viitorul PNDR

 

- Competitivitatea agriculturii şi industriei alimentare în vederea dezvoltării sectorului de procesare, încurajarea agriculturii de nişă, creşterea competitivităţii agriculturii, obiective care nu pot fi atinse în lipsa unei modernizări a infrastructurii rurale (drumuri, canalizare, infrastructura agricolă, alimentare cu apă etc.)

- Ferma de familie cu scopul reducerii gradului de fragmentare a fermelor, al facilitării accesului pe piaţă al fermierilor mici şi mijlocii;

- Încurajarea tinerilor fermieri: întinerirea populaţiei rurale şi facilitarea procesului de modernizare a fermelor, retehnologizarea sectorului agricol şi introducerea tehnicilor inovative în activitatea agricolă;

- Dezvoltarea zonei montane: prioritizarea investiţiilor în aceste zone şi finanţarea unor acţiuni de cooperare pentru stimularea asocierii în zona montană prin acţiuni de tip LEADER;

- Reconversia pomicolă în vederea restructurării sectorului pomicol, a înfiinţării de plantaţii în bazine tradiţionale şi fructificarea potenţialului acestui sector în vederea încurajării consumului autohton;

- LEADER cu rol în: participarea membrilor comunităţilor rurale la procesul de dezvoltare locală şi încurajarea acţiunilor inovative; încurajarea actorilor de la nivel local de a lucra împreună cu reprezentanţii altor comunităţi din interiorul sau exteriorul ţării; stimularea formării de parteneriate, pregătirea şi asigurarea implementării strategiilor de dezvoltare locală în scopul dezvoltării economice şi sociale a comunităţilor locale rurale.

- O altă prioritate va fi transferul de cunoştinţe şi inovare cu accent în acest sens pe înfiinţarea de GAL-uri care vor avea un rol important în crearea mijloacelor propice pentru schimbul de bune practici, know-how în producţie, procesare şi comercializarea produselor agricole şi forestiere.

 

Programul Naţional pentru Dezvoltare Rurală /PNDR/ 2014 - 2020 va fi structurat pe 13 măsuri mult simplificate faţă de cele 24 incluse în actualul program şi va avea alocată o sumă totală de 8,015 miliarde de euro. Cea mai importantă măsură din noul PNDR vizează “Investiţiile în active fizice” şi are prevăzută o sumă de 1,932 miliarde de euro, cu trei submăsuri, respectiv modernizarea fermelor, procesare şi infrastructură, cea mai mare sumă - 1,025 miliarde euro - fiind orientată către modernizarea fermelor, iar 324 de milioane de euro pentru procesare. “Dezvoltarea exploataţiilor şi a întreprinderilor” are prevăzută o sumă de 1,032 miliarde de euro în noul PNDR, circa 619 milioane de euro vor merge către “Instalarea tinerilor fermieri” şi 412,8 milioane euro pentru “Start up şi dezvoltarea de microîntreprinderi”.

 

O altă măsură din noul PNDR vizează “Serviciile de bază şi reînnoirea satelor din zonele rurale” cu fonduri de un miliard de euro, iar agricultura ecologică va beneficia de peste 200 de milioane de euro în următorii şapte ani. O altă măsură importantă este cea legată de “Gestionarea riscurilor”, care are alocată o sumă de 397,8 milioane de euro. PNDR este instrumentul prin care se acordă fonduri europene nerambursabile pentru investiţiile private şi publice care vor asigura dezvoltarea satelor din România.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.