• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Sambătă , 18 Mai 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 2 Octombrie , 2015

Nicoară Mihali îşi va lansa cartea în piaţa de alimente

În preajma zilei sale de naştere, scriitor dr. Nicoară Mihali îşi lansează o nouă carte. A făcut un obicei în ultimii ani să facă asemenea gesturi pentru cititori, iar acum a scos din tipar cartea „Week-end”. Este a 30-a carte publicată de scriitorul băimărean.

 
 

„Cartea aceasta este inedită, în sensul că vine cu nişte exerciţii pe anumite teme legate de Maramureş. Mai exact, sunt adunate materialele care au fost publicate în ultimul an în Gazeta de Maramureş şi în Graiul Maramureşului, materiale pe care fie le-am scris eu, fie am oferit informaţii în redactarea lor. Exerciţiul despre Maramureş a fost în felul următor: fie convorbirile purtate cu redactorii Gazetei de Maramureş, care s-au transformat întotdeauna în reportaje pe diverse subiecte (corespondenţa dintre Eminescu şi Veronica Micle, despre Constantinii de la Cavnic, despre destinul primarului haiduc din Borşa – Ştrifundă etc.), sau materiale despre cum l-am cunoscut pe Mihai Olos, pe Grigore Man etc. Subiectul acestei cărţi este unul de lectură de sfârşit de săptămână”, explică autorul cărţii.

 

Lansarea acestei cărţi va fi una atipică, în sensul că Nicoară Mihali intenţionează să o prezinte publicului pentru prima dată într-o piaţă de alimente: „cartea se naşte şi ca un fel de protest împotriva instituţiilor de cultură care decad tot mai mult. Lansând o carte printre oamenii care vând zarzavat şi printre gospodinele care aleargă pe ultima sută de metri pentru a-şi cumpăra vinete şi gogoşari pentru zacuscă, vreau să arăt că nu există nicio diferenţă între a lansa o carte într-o instituţie de cultură şi a o lansa în piaţă. Pentru că acelaşi efect îl are. M-am gândit că lansarea va avea loc spre sfârşitul lunii octombrie. Mai mult, înainte se sărbătorea în această perioadă ziua recoltei, aşa că, fiind vorba de o carte care s-a născut pe parcursul unui an, se poate zice şi că este recolta de articole din ultimul an. S-au adunat în jur de 250 de pagini, fiind prinse şi trei lansări de carte pe care le-am gestionat”, explică dr. Nicoară Mihali. 

 

De asemenea, autorul vrea să arate că prin această carte şi prin colaborarea la ziar se pot face lucruri pe care ar trebui să le facă instituţii de cultură: „am scris un material pentru a fi cunoscut Ben Corlaciu şi, cu ajutorul primarului, s-a ridicat o statuie în Groşii Ţibleşului, iar şcoala de aici îi poartă deja numele, un om de afaceri din Bistriţa a promis că va sprijini ridicarea unei statui a lui Pintea Viteazul la graniţa dintre Maramureş şi Bistriţa, la Borşa sunt şanse ca liceul să se numească Artemie Anderco şi tot aici au început să se adune bani pentru a-i ridica o statuie, iar la Vişeu de Jos se va face un proiect similar dedicat lui Artur Coman, tot cu statuie şi cu redenumirea şcolii de aici”.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.