• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Miercuri , 08 Mai 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Marţi , 18 August , 2015

„Muzicando este o provocare intelectuală”

Mihail-Gerald Manole –  conservator la secţia Ştiinţele Naturii din cadrul Muzeului Maramureşului, vicepreşedinte al Asociaţiei Sportive Clubul Român de ţurcă, membru fondator al Asociaţiei Nordica şi creatorul jocului Muzicando
 

Reporter: Cum a început povestea jocului Muzicando?

Mihail-Gerald Manole: Am creat sistemul de jocuri Muzicando împreună cu Olimpiu Chişiu. Este un sistem de jocuri bazat pe legătura dintre culorile curcubeului şi notele muzicale, la care noi am adăugat nişte semne grafice muzicale, astfel încât să se poată împărţi la patru jucători în mod egal şi să fie în acelaşi timp distractiv, educativ. Mai bine spus, am descoperit acest joc, pentru că legătura exista, iar noi am „speculat-o” şi am adus-o sub forma de joc. Totul a pornit de la o provocare a unui prieten care ne-a spus să facem un joc pentru copii. În câteva zile a apărut ideea dar am lucrat un an şi jumătate pentru a finaliza jocul şi a-l proteja intelectual. Jocul s-a născut în Sighetu Marmaţiei şi l-am produs tot aici. Un pachet are 56 de cărţi de joc, iar ca design, desenele sunt originale, create de al treilea membru al echipei, Cătălin Puicar (grafician). Lui i se datorează forma de excepţie pe care o au cărţile. Ca design, are 49 de instrumente muzicale, iar la fiecare semn grafic muzical adăugat am pus chipurile unor muzicieni din muzica universală.

 

Rep: Cu ce seamănă jocul acesta de cărţi?

M-G. M.: Se joacă în acelaşi sistem ca şi bridge, sau cine nu a jucat, îşi poate face o idee dacă se gândeşte cum se joacă cruce. Dar este nevoie de mult mai multă strategie şi mai multă atenţie. Nu solicită cunoştinţe muzicale deosebite, în afară de a se şti succesiunea notelor muzicale (do-re-mi-fa-sol-la-si). Multora le aminteşte de domino, dar şi de alte jocuri.

Ne-am ferit să fie elemente din alte jocuri, dar seamănă ca mecanism. Primul tiraj l-am scos cu instrucţiunile de joc, dar, neavând experienţă, l-am scos cu regulamentul omologat, şi a fost un text mai sec şi mai tehnic. Dar acum am ieşit cu un nou tiraj, mult mai modern şi mai atractiv, care are ataşat un regulament mult simplificat, ce ajută jucătorul să înţeleagă mult mai uşor regulile. Iar dacă vrea să avanseze să joace în campionatele noastre găseşte uşor adresele de web unde ne poate contacta.

 

Rep: Jocul a început să fie cunoscut. Ce reacţii aţi avut?

M-G. M.: Primul tiraj l-am folosit pentru a ne promova, aşa au ajuns pachetele de cărţi în multe locuri în afara Sighetului, chiar peste hotare. Aşa s-a născut un album pe facebook cu fotografii cu Muzicando pe Kilimanjaro, New York, Turcia, Brazilia, Taiwan, Italia, Suedia, Franţa etc. Şi avem şi un album cu poze Muzicando prin România. Muzicando a apărut în 5 mai 2013 şi, de atunci, am organizat 11 turnee, din care două sunt internaţionale, cu participanţi din mai multe ţări. Anul acesta la turneu am avut o echipă multinaţională cu reprezentanţi din Franţa, Polonia, Turcia şi Anglia. Jocul este simplu de învăţat, oricine îl înţelege în 10 minute şi îl înveţi într-o oră. Totul depinde apoi de câtă practică ai, pentru că se joacă cu un partener. Celelalte 9 turnee la nivel local ne-au adus un total de 50 de participanţi înscrişi.

 

Rep: Ce pregătiţi în perioada aceasta?

M-G. M.: Am început anul acesta un proiect ce se numeşte „Cadoul Muzicando”, prin care oferim un număr de pachete Muzicando copiilor care intră anul acesta în clasa a III-a. Asta pentru că în clasa a III-a primesc manualele de educaţie muzicală şi pe lângă acel manual, când copilul află de succesiunea „do-re-mi-fa-sol-la-si” şi celelalte semne, ne-am gândit că ar fi foarte util ca acei elevi să primească câte un pachet de joc cadou. Iar în asta implicăm comunitatea. Proiectul a început la Sighetu Marmaţiei, şi la fiecare pachet de cărţi cumpărat de cineva, dăruim un pachet unui copil. În felul acesta, tot Sighetul participă la crearea unei noi generaţii. Ne-am obligat ca pentru fiecare pachet de Muzicando cumpărat, un alt copil să primească un pachet cadou. De două zile s-a lansat proiectul şi se bucură deja de succes. Sperăm ca până începe şcoala, toţi cei 284 de elevi care încep clasa a treia în Sighetu Marmaţiei să primească câte un pachet de cărţi Muzicando. Iar pe viitor ne dorim să intrăm cu acest tip de proiect şi în Baia Mare.

 

Rep: Într-o perioadă când toţi tinerii stau pe calculatoare şi tablete, sunt tinerii deschişi la jocuri în care interacţionează direct cu cei de lângă ei?

M-G. M.: Muzicando este creat tocmai ca un joc în care interacţionezi cu celălalt. Muzicando a fost creat tocmai pentru ca tânărul să stea la masă şi să interacţioneze cu cel de lângă el, să se familiarizeze cu instrumentele muzicale şi să câştige un plus de cultură generală, dar şi să se simtă bine. De fapt, Muzicando este o provocare intelectuală. Este un joc de strategie în care ţi se solicită reflexul de a preconiza. De asemenea, obiectivul nostru a fost şi de a le oferi tinerilor o alternativă la jocurile de cărţi cunoscute. Ni s-a părut nedrept ca atunci când ţine cărţi în mână, copilul să ţină damă, valet sau as, şi să le înveţe pe alea în loc să înveţe ceva care într-adevăr îl ajută în viaţă. Jocul acesta este adresat celor de la 8 ani în sus. În străinătate sunt oameni bătrâni care se întâlnesc pentru a juca bridge pentru a-şi antrena creierul. 

 
 

„Am început anul acesta un proiect ce se numeşte „Cadoul Muzicando”, prin care oferim un număr de pachete Muzicando copiilor care intră anul acesta în clasa a III-a. Asta pentru că în clasa a III-a primesc manualele de educaţie muzicală şi pe lângă acel manual, când copilul află de succesiunea „do-re-mi-fa-sol-la-si” şi celelalte semne, ne-am gândit că ar fi foarte util ca acei elevi să primească câte un pachet de joc cadou. Iar în asta implicăm comunitatea”.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.