• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Miercuri , 21 Aprilie 2021

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 2 Aprilie , 2021

Kansas este unul din statele vestului mijlociu al SUA, situat în partea centrală a părții continentale a Uniunii. Numele statului este omonim cu cel al râului care îl străbate, Râul Kansas, care la rândul său provine din limba Sioux, Kansa, semni­ficând „Oameni ai vântului de sud”. Kansas a intrat în Uniune ca al treizeci și patrulea stat al acesteia, la 29 ianuarie 1861. Plasat chiar în inima Statelor Unite continentale, Kansas este gazda centrului geografic al Statelor Unite. Din punct de vedere istoric, statul a fost locul de origine a multor nativi ame­ri­cani, care au vânat bizoni din timpuri imemoriale. Primii coloniști de origine europeană s-au stabilit în zonă la sfârșitul anilor 1840 și la începutul anilor 1850. Începând cu 1854, aboliționiști din Noua Anglie (New England), respectiv partizani ai sclaviei din statele învecinate, în special din Missouri, s-au grăbit să se stabilească pe teritoriul de azi a statului pentru a înclina balanța sau nu în favoa­rea unui stat liber. În această perioadă, a primilor ani după 1854, Kansasul a fost mult mai bine cunoscut sub numele de Bleeding Kansas - Însânge­ratul Kansas, din cauza violenței și a haosului care au domnit la încleștarea pe viață și pe moarte dintre aceste forțe. Totuși, în 1861, în plină diviziune a Nordului și a Sudului, datorată confruntării dintre Statele Unite ale Americii și Statele Confede­rate ale Americii, statul Kan­sas s-a alăturat Uniunii ca un stat liber. După Războiul Civil American, populația statului a explodat, așa după cum valuri succesive de imigranți au continuat să se stabilească aici, transformând întinderi enorme de prerie dezolată în grânare și fertile terenuri agricole. Astăzi, Kansas este unul dintre cele mai productive state agricole ale Statelor Unite și una dintre zonele lumii unde agricultura a atins cote extrem de înalte de productivitate și eficiență.
Produc­ția de grâu a Kansasului este remarcabilă nu numai intern, dar și internațional, fiind cea care astăzi „dă tonul” bursei mondiale a grâului.
Un reverend american, Joe Wright, a fost rugat să țină un discurs la deschiderea ședinței de senat în Kansas, SUA. Toți s-au așteptat la o intervenție obiș­nuită, dar au auzit următoarele:
„Tată Ceresc, ne prezentăm azi în fața Ta să-ți implorăm ierta­rea și să Te rugăm să ne dai înțe­lepciunea și călăuzirea Ta.
Știm că în Cuvântul Tău este scris: «Vai de cel care numește răul bine», dar noi aceasta am făcut!
 Ne-am pierdut echilibrul spiritual și valorile.
Am neglijat Adevărul Cuvântului Tău și l-am numit pluralism.
Ne-am închinat la idoli și l-am numit multiculturalism.
Am acceptat perversiunea și am numit-o alternativă.
Am neglijat săracii și am numit-o loterie.
Am promovat lenea și am numit-o binefacere.
Ne-am avortat pruncii și am numit-o dreptul de a alege.
Am susținut avortul și l-am numit ajutorare.
Am eșuat în a ne disciplina co­piii și am denumit-o «cons­trui­­rea sen­timentului de inde­­pen­dență».
Ne-am folosit de putere și am numit-o politică.
Am delapidat finanțele publice sub pretextul cheltuielilor importante.
Am instituționalizat mita și am numit-o «cireașa de pe tort».
Am poftit bunul aproapelui și am numit-o ambiție.
Am poluat aerul cu obscenitatea și pornografia și am numit-o «dreptul la opinie».
Am încălcat valorile înaintașilor noștri și am numit-o iluminare.
Cercetează-ne Doamne și cu­noaște-ne inimile. Curățește-ne de orice păcat și eliberează-ne. Amin!”
Răspunsul a fost prompt. O par­te dintre senatori au părăsit în­căperea.

În următoarele șase săptămâni, Biserica Creștină Centrală,
un­­de este pastor reverendul Wright, a primit peste cinci mii de apeluri negative la cele auzite din partea celor 47 de senatori. La ultimile alegeri din Statele Unite ale Americii, au câștigat cei care se opun conținutului rugăciunii lui Joe Wright.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.