• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Miercuri , 01 Mai 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 11 Mai , 2015

„Mocăniţa, pufăind de pe Valea Vaserului spre Paris” (Daniel Andreica)

În perioada 28-29 aprilie, Mocăniţa de pe Valea Vaserului a ajuns la Paris, la sediul oficial Google Culture Institute. Alături de alţi 11 specialişti de la mari muzee şi galerii de artă din Europa, Daniel Andreica, reprezentantul Mocăniţei, a fost invitat la întâlnirea ce a avut drept scop remarcarea rolului pe care îl are tehnologia în domeniul artei şi culturii, prin digitalizarea valorilor culturale ale umanităţii. Din România a mai participat coordonatorul Muzeului Bruckenthal.

 
 
 

Agenda evenimentului a fost una încărcată, cuprinzând, tur de prezentare al laboratorului Google Culture, alături de Directorul Cultural al Institutului, Laurent Gaveau, idei inspiraţionale prezentate de artiştii Cyril Diagne şi Béatrice Lartigue, în format video şi animaţie 3D. Proiecte creative (ex. Google Cardboard), discuţii şi propuneri pentru noi galerii, şedinţă de lucru - unelte şi modalităţi de lucru, prezentate de Sixtine Fabre. Notiţe de idei pentru echipa de ingineri Google Culture Institute, masă rotundă cu Directorul Google Culture Institute, Amit Sood.

 

În fruntea organizatorilor acestui eveniment s-au aflat: Amit Sood, Directorul Principal al Google Culture Institute şi Laurent Gaveau, Directorul Laboratorului Cultural.

 

„Gazdele prestigioasei instituţii ne-au oferit ocazia de-a vizualiza şi testa diverse metode de lucru în laboratoarele Google, cât şi uneltele pe care le oferă în continuarea procesului de valorificare, prin modalităţi tehnologice de ultimă generaţie, de exemplu: scanări 3D, camere foto de ultimă generaţie la rezoluţie Gigapixel şi HD, realizarea de hărţi vizuale Street View”, afirmă Daniel Andreica.

Mocăniţa de pe Valea Vaserului era deja bine cunoscută, datorită galeriei virtuale realizată anul trecut. Vor mai urma proiecte cu Google Culture Institute, dintre care D. Andreica dezvăluie: „În prezent suntem în lucru la 3 galerii virtuale pentru platforma Android, deocamdată disponibilă doar pe acest sistem de operare, însă cu timpul va fi disponibil şi pe altele. Doresc să menţionez faptul că rolul pe care îl are Mocăniţa de pe Valea Vaserului în cadrul proiectului Google Culture Institute este acela că, spre deosebire de muzee şi galerii de artă, trenul cu abur este un muzeu viu, plin de tradiţie şi valori culturale pentru care chiar merită să iei parte la o călătorie în timp”.

 

„Perspectivele oferite de Google Culture Institute sunt nelimitate, în acest moment desfăşurăm trei proiecte alături de institut, trei aplicaţii pentru Android, deocamdată, care vor prezenta atât istoria Mocăniţei, cât şi partea mecanică pentru ce-i interesaţi. Printre beneficiile aduse de acest parteneriat se numără şi publicitatea Google, fiind cel mai utilizat motor de căutare. Aceştia s-au declarat neinteresaţi de bani, Google Culture Institute va realiza publicitate gratuită, ei fiind mai interesaţi de partea culturală decât cea financiară.

Google s-a arătat foarte interesat de multe monumente din România, însă a fost atras în special de Mocăniţa, deoarece nu este static, nu este o simplă atracţie pe care o vezi, ajungi să trăieşti diverse momente în acest muzeu viu, care acoperă peste 40 de kilometri”, a declarat Daniel Andreica.

Tot el a mai spus că „am rămas impresionat de modul de lucru al celor de la Google, este exact cum este prezentat în filme, un spaţiu plăcut, unde ai putea să îţi petreci timpul liber şi unde mulţi dintre angajaţi mi-au spus că mai şi dorm acolo, fiind un loc bun pentru socializare şi care îmbină lucrul cu relaxarea.”

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.