• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Vineri , 29 Martie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Miercuri , 6 Februarie , 2019

Ministrul Sănătății a reamintit, măsurile pe care autoritățile, unitățile sanitare și populația trebuie să le ia în această perioadă

Astfel, ministrul Sănătății a subliniat că se aşteaptă co­municarea Institutului Na­ţional de Sănătate Pu­blică, iar în cazul în care acesta va indica pentru a treia săptămână consecutiv că numărul de cazuri diagnosticate este mai mare decât numărul de cazuri estimate va fi declarată epidemie de gripă în România.
„Ţinând cont de faptul că ultimele două săptămâni din această perioadă epide­miologică au fost declarate săptămâni epidemice, adică numărul de cazuri diagnosticate a depăşit nu­mărul de cazuri estimate, conform specialiş­tilor suntem în pragul unei epidemii. Pentru a putea declara epidemie, este nevoie de trei săptămâni la rând în care numărul cazurilor diagnosticate să fie mai mare decât numărul cazurilor estimate. Aş­teptăm pentru săptămâna viitoare co­municatul Institutului Naţional de Sănătate Publică şi dacă numărul de cazuri diag­nosticate va fi mai mare decât numărul de cazuri estimate, atunci vom putea spune că suntem în epidemie”, a precizat Pintea.

Ministrul Sănătății a mai subliniat că toate măsurile luate de către Ministerul Sănătății sunt măsuri care se aplică și în cazul în care se declară epidemia.
Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a declarat că, în primele trei zile ale acestei săptămâni, la nivelul unităţilor şcolare au fost raportate 5.823 de cazuri de îmbolnăviri de gripă, iar acest număr justifică solicitarea pe care Ministerul Sănătăţii a făcut-o Ministerului Educa­ţiei pentru a suspenda vineri cursurile.
„Săptămâna aceasta, până în data de 23 ianuarie, numărul de cazuri de îmbolnăviri la nivelul unităţilor şco­lare, transmis Ministerului Sănă­tăţii de către direcţiile de sănătate publică, a fost 5.823. Eu cred că acest număr de cazuri justifică solicitarea pe care Ministerul Sănătăţii a făcut-o Minis­terului Educa­ţiei pentru a suspenda cursurile în data de 25 ianuarie. Pot să vă spun că aceste decizii de regulă se iau în urma consul­tării cu specialiştii pe care îi are Ministerul Sănătăţii, astfel încât să preîntâmpinăm eventualele efecte negative şi creşterea excesivă a numărului de îmbolnăviri”, a spus Sorina Pintea.
Ministrul a precizat că alte decizii de suspendare a orelor de curs pe o pe­rioadă limitată de timp se vor aplica punctual.
Mai mult, este necesar ca populația să aplice cu rigurozitate recomandările specialiș­tilor pentru evitarea îmbolnă­virilor şi a răspândirii virusului gripal:
- Consultarea medicului de familie pen­tru simptome care sugerează gripa și care poate stabili o eventuală indicație pentru spitalizare;
- Izolarea voluntară la domiciliu a persoanelor care prezintă simptomatologie asemănătoare gripei;
- Respectarea etichetei măsurilor igie­nico-sanitare în cazul tusei și stră­nutului (utilizarea de batiste de unică utilizare sau tuse/strănut la nivelul părții interne a articulației cotului);
- Igiena adecvată a mâniilor, în ve­derea reducerii răspândirii virusului;
- Purtarea echipamentului de protec­ție adecvat (măști, mănuși, halate) de către vizitatori și personalul medical;
- Continuarea vaccinării antigripale.

Vaccinarea este cea mai eficientă metodă de prevenire a gripei, de aceea Ministerul Sănătății a decis suplimentarea numărului de vaccinuri gripale pentru a oferi protecție unui număr cât mai mare de persoane din categoriile de risc, pentru care asi­gurăm vaccinarea gratuită.
Ministerul Sănătății a demarat procedurile pentru a achiziționa suplimentar un număr de aproximativ 25.000 de doze de vaccin. Vor fi urgentate proce­du­rile de achiziție și se estimează că săp­tămâna viitoare poate începe distri­buirea acestora către medicii de familie.

 

 

În această perioadă, Ministerul Sănă­tății a transmis unităților spitalicești un set de măsuri suplimentare:

1. Refacerea urgentă a stocurilor de an­tivirale de către spitalele care internează cazuri de infecții respiratorii acute.
2. Instituirea terapiei antivirale imediat după internare la toți pacienții care prezintă tablou clinic compatibil cu gripa – febra și tuse, respectiv cu gripa severa (SARI) – febra, tuse și dispnee, cu debut în ultimele 10 zile, fără a aștepta rezultatul de laborator!
3. Instituirea tratamentului profilactic cu antivirale la contactul pacienților internați: inițial pacienți din același salon și personalul care îi îngrijește, chiar dacă au fost vaccinați cu minimum 2 săptămâni înainte.
4. Vaccinarea urgentă a personalului nevaccinat.
5. Refacerea urgentă a stocurilor de echipament de protecție și utilizarea corespunzătoare a acestuia.
6. Refacerea urgentă a stocurilor de antiseptice și dezinfectante, pentru o igiena riguroasă a mâinilor și a su­prafețelor.
7. Transferul imediat al cazurilor cu tablou clinic compatibil cu gripa /gripa sever[ (SARI) în spitalul /secția de boli infecțioase. În caz de supra-aglomerare a acestuia/acesteia se vor asigura con­diții de izolare pe secția de origine sau într-o altă secție, cu personal dedicat.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.