• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Joi , 28 Martie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 3 Aprilie , 2023

Ministrul Economiei, Florin Spătaru, în vizită de lucru în Maramureș

Luni, 27 martie 2023, ministrul Economiei, Florin Spătaru, s-a aflat într-o vizită de lucru în Maramureș, la invitația deputatului Gabriel Zetea, președinte al PSD Maramureș dar și al parlamentarului social-democrat, Gheorghe Șimon. Cu începere de la ora 11.00, la Căminul Cultural din comuna Asuaju de Sus, ministrul Florin Spătaru a avut o întâlnire cu autoritățile locale din Țara Codrului, cu reprezentanții Transgaz și ANRE, unde s-a dezbătut proiectul „Alimentare cu gaz în Țara Codrului”.

 

Alături de ministrul Economiei, în Maramureș a ajuns și Tudor Buzatu, secretar de stat în Secretariatul General al Guvernului, Ioan Sterian, directorul general al Transgaz, Dumitru Chiriță, președintele ANRE, dar și alți reprezentanți ai Transgaz. Vasile Boitor, primarul comunei Asuaju de Sus, a arătat că discuțiile despre introducerea gazului metan în Țara Codrului au început încă din anul 2018, în mandatul fostului ministru al Economiei, deputatul de Maramureș Gheorghe Șimon. Atunci s-au purtat primele discuții cu repre­zen­tanții Transgaz, respectiv cu direc­torul general Ioan Sterian care a fost prezent și acum la întâlnirea din Asuaju de Sus. Încă de atunci, conducerea Transgaz a trimis echipele de proiectanți în teren, stabilindu-se faptul că magistrala de gaz va porni de la Ulmeni prin Mânău și va intra prin toate cele șase comune din Țara Codrului.
 

Gabriel Zetea:
„Proiectul gazoductului în Țara Codrului se va finaliza în acest an”
Deputatul Gabriel Zetea a arătat că aceasta a fost o zi extrem de importantă pentru Țara Codrului, pentru că proiectul privind alimentarea cu gaz este așteptat de foarte mulți ani în zonă.
„De-a lungul anilor, am ajuns foarte des în aceste comunități și aici am găsit două probleme stringente: necesitatea reabilitării infrastructurii rutiere și introducerea gazului me­tan. Dacă problema drumurilor județene și a drumurilor locale a fost rezolvată în toate cele șase comune, în mandatul meu de președinte al Consiliului Județean, problema gazului a rămas. În momentul în care PSD Maramureș a reușit să propună din rândurile sale numirea de miniștri din județ, am cerut fiecărui ministru să își lege numele de un proiect important. Și mă bucur că deputatul Gheorghe Șimon a reușit în acel moment, din poziția de ministru al Economiei, să pună Mara­mureșul pe harta investițiilor în energie la nivel național. În Maramureșul Voievodal, conducta de gaz continuă de la Sighetu Marmației până la Borșa, dând ocazia unei jumătăți a județului să aibă azi un proiect finalizat. A urmat acum și Țara Codrului, iar în curând și maramureșenii din această zonă vor avea gaz în fiecare casă. Investiția pe care Transgaz o face în Țara Codrului con­­tează foarte mult nu doar pentru că va fi gaz în fiecare locuință, ci pentru că va aduce plus-valoare zonei, fiind mult mai atractivă pentru investitori”, a precizat deputatul PSD Maramureș, Gabriel Zetea.

În alocuțiunea sa, deputatul Gheorghe Șimon a arătat că Ioan Sterian, directorul Transgaz, a fost mereu aproape de Maramureș susținând că „acolo unde politicul nu reușește, reușesc oamenii”.

Ministrul Economiei, Florin Spătaru, a declarat că a onorat invitația lansată de parlamentarii PSD Ma­ra­mureș, Gabriel Zetea și Gheorghe Șimon, iar prin întâlnirea cu reprezentanții Camerei de Comerț s-a dorit identificarea soluțiilor economice pentru Maramureș. „Acum, când inițiem acest proiect de transport de gaz, este momentul să discutăm cu companiile și să vedem care sunt posibilitățile de finanțare și investiții în acest județ. Pentru a ne păstra tinerii în țară și pentru a găsi noi locuri de muncă, trebuie să ajutăm antreprenoriatul românesc. Am anunțat deja scheme de ajutor de stat pe care Ministerul Economiei le va dezvolta în perioada următoare, alte scheme fiind deja în derulare. Ne dorim să creștem salariile românilor, dar și să lăsăm antreprenorilor posibilitatea de a face profit”, a arătat ministrul Economiei, Florin Spătaru. Acesta susține că soluțiile nu se găsesc în birourile din București, ci în discuțiile cu oamenii în teritoriu și a promis că va reveni mai des în județul nostru.

Ioan Sterian, directorul general al Transgaz, a arătat că este legat su­fletește de Maramureș și de aceste locuri și a vorbit despre investiția de 11 milioane de lei din Țara Codrului, bani care sunt deja asigurați în bugetul Transgaz. Despre gazoductul din Maramureșul Voievodal a arătat că lucrarea a fost finalizată, iar în Țara Codrului proiectul rețelei de distribuție se va finaliza până la sfârșitul anului în curs. Anul viitor, se dorește demararea licitației și a execuției noului gazoduct, după ce proprietarii terenului pe care va trece lucrarea vor fi identificați și despăgubiți.
Ministrul Economiei a vizitat UACE Dumbrăvița, UACE Tăuții-Măgherăuș și fabrica de ciocolată din Baia Mare

În cadrul vizitei de lucru, pe care Florin Spătaru, ministrul Economiei, a făcut-o, a ajuns și la sediile Universal Alloy Corporation Europe (UACE) din Dumbrăvița și Tăuții-Măgherăuș, dar și la Fabrica de ciocolată Galactic din Baia Mare. După întâlnirea de dimi­neață, din Asuaju de Sus, unde s-a discutat despre proiectul aducțiunii de gaz în cele șase comunități din Țara Codrului, ministrul Economiei a avut o întâlnire și cu repre­zentanții Camerei de Comerț și Industrie (CCI Maramureș). Demnitarul a venit în județul nostru onorând invitația lansată de către deputatul PSD Maramureș, Gabriel Valer Zetea, președintele filialei județene a so­cial-democraților.



La finalul vizitelor în județ, au avut loc o serie de declarații de pre­să la sediul UACE Tăuții-Mă­ghe­răuș, unde parlamentarul de Maramureș, Gabriel Zetea, a trecut în revistă cele mai importante întâlniri pe care ministrul Florin Spătaru le-a avut în județul nostru. „Am început de dimineață, în Asuaju de Sus, unde am avut o întâlnire, alături de ANRE și Transgaz, cu autoritățile locale. Am demarat un proiect extrem de important pentru Țara Codrului, aduc­țiunea de gaz, conducta principală de gaz care va deservi șase comunități din zonă. Am ajuns apoi în municipiul Baia Mare și împrejurimi și am vizitat noile facilități de producție ale Universal Alloy Corporation Europe la Dumbrăvița și Tăuții-Măgherăuș. Am reușit să ne întâlnim și cu un producător local din industria alimentară, cu reprezentanții Fabricii de ciocolată Galactic din Baia Mare, cu care ministrul Economiei a discutat pentru a încerca să găsească soluții pentru producătorii români, pentru capitalul românesc, din dorința de a-i ajuta să facă față provocărilor de pe piață. Așa cum am stabilit cu reprezentanții Camerei de Comerț, îl așteptăm să facă următoarea vizită în Mara­mureș pentru a se întâlni cu mediul de afaceri local, în special cu cei din industria lemnului, care contribuie decisiv la PIB-ul jude­țului. Îi mulțumim pentru sprijin, pentru ideile bune pe care le are vizavi de schemele de ajutor de stat pentru capitalul autohton și îl așteptăm să revină cât mai curând în Maramureș”, a declarat deputatul de Maramureș, Gabriel Zetea.

Ministrul Economiei, Florin Spătaru, a descris vizita de lucru în Maramureș ca fiind una extrem de interesantă, iar referindu-se la Universal Alloy Corporation Europe a arătat că este o companie foarte mare, care s-a dezvoltat mult în ultima perioadă în domeniul aeronauticii, o capacitate de producție care poate să aducă și mai mult din zona aeronautică către județ.
Referindu-se la întâlnirea pe care a avut-o cu reprezentanții Camerei de Comerț și Industrie Maramu­reș, ministrul Economiei a arătat că s-au purtat discuții despre schemele de ajutor de stat pe care Ministerul pe care îl coordonează le are în desfășurare și cum pot fi acestea accesate de către mediul de afaceri. Au fost prezentate și viitoarele scheme de ajutor de stat, unele sectoriale, care au fost deja anun­țate încă de săptămâna trecută, iar companiile din Mara­mureș vor putea accesa și aceste noi instrumente financiare de ajutor.


„Am discutat că, în perioada imediat următoare, voi avea o vizită organizată de Camera și Comerț și Industrie aici, în Maramureș, cu mediul de afaceri și, de asemenea, vom merge și în sectorul minier și vom încerca să identificăm opor­tunitățile și soluțiile financiare pentru acest județ cu tradiție în domeniul mineritului. Cu cei de la fabrica de ciocolată ne vom întâlni chiar săptămâna viitoare, urmând să am o discuție cu mediul bancar, cu fondul de garantare, pentru a vedea cum putem sprijini antreprenorii și companiile românești pentru a beneficia de garanțiile sta­­tului, ca să poată accesa fonduri pentru retehnologizare. Și aici există un potențial foarte mare, iar o dezvoltare a capacității de pro­ducție a com­paniei, reducerea de­pen­denței de importuri și o recă­pă­tare a unei piețe, pe care în acest moment nu o avem, poate fi soluția atât pentru sprijinirea acestei companii, cât și pentru obiectivul nostru, de a diminua deficitul de balanță co­mercia­lă”, a precizat ministrul Eco­nomiei, Florin Spătaru.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.