• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Luni , 02 Octombrie 2023

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Sambătă , 2 Decembrie , 2017

MediSpa - specialistul în sănătate şi frumuseţe. Îngrijirea pielii iarna

Termoreglarea corpului uman are multiple etape fiziopatologice, primele având loc la nivelul pielii, prin intermediul vaselor de sânge şi al glandelor sudoripare. Capacitatea corpului uman de adaptare fiziologică la frig este minimă (de aceea avem nevoie de haine pentru a ne proteja de frig). În perioadele reci, stresul termic de­termină îngustarea vaselor de sânge din piele, ceea ce determină răcirea pielii. Prin acest mecanism se poate păstra temperatura internă constantă, dar în detrimentul pielii.
Cum putem să ajutăm pielea în perioada iernii?
1. Netezirea pielii - pielea foarte uscată, de exemplu de la nivelul bra­ţelor, poate să declanşeze sau să agraveze o afecţiune numită keratoza pilara (aspectul zgrunţuros al pielii). Pentru a evita apariţia sau agravarea acestei afec­ţiuni, folosiţi creme sau loţiuni care conţin acid sa­licilic, care exfoliază celulele moarte din jurul foliculilor şi netezesc pielea, ameliorând aspectul neuniform, cu denivelări al acesteia.
2. Fiţi blânzi – pentru a evita fisurarea pielii de la nivelul mâinilor, trebuie să folosiţi săpunuri care nu sunt agresive cu pielea, de exemplu geluri hidratante, şi să evitaţi folosirea dezinfectantelor pe bază de alcool. Cremele recomandate pentru mâini sunt cele cu acid salicilic, uree 10%, unt de shea sau de cacao…

3. Purtaţi mănuşi – acestea formează o barieră ocluzivă (menţin hidra­tarea). Se pot folosi mănuşi de bumbac, care se aplică după ce am hidratat pielea cu o cremă sau loţiune şi se menţin cel puţin o oră. Pe lângă utilizarea ocazională a mânuşilor de bumbac în interiorul casei, pielea trebuie protejată şi când suntem afară, deoarece vântul rece poate să deshidrateze foarte repede pielea.

4. Gomaj şi hidratare – pentru coate şi genunchi putem opta pentru un gomaj din tărâţe de grâu, zaţ de cafea sau produse de gomaj gata preparate, pe care le găsim în comerţ. După realizarea gomajului, trebuie să apli­căm o mască sau cremă hidratantă.

5. Emoliere – este cuvântul de bază când vorbim despre condiţia pielii iarna. Pentru un tratament complet de hidratare, e necesar ca acest proces să înceapă de la spălat. Toaleta corpului se va face cu un ulei de duş sau un gel de duş hidratant, care vor lăsa un film uşor emolient pe suprafaţa pielii. Apoi aplicăm o cremă hidratantă imediat după baie (în primele 5 minute după ce ne ştergem pielea).

6. Durata duşurilor / băilor trebuie să fie scurtă, maxim 10 minute, şi efectuate cu apă călduţă, nu fierbinte.

7. Pijamaua corectă, în cazul persoanelor cu o predispoziţie de uscare a pielii pe durata iernii, este la fel de importantă precum hidratarea. Pija­ma­­lele perfecte sunt cele moi, din ma­teriale naturale, precum bumbacul sau flanelul de bumbac (se vor evita ames­tecurile de bumbac cu fibre sintetice - acestea pot deveni foarte iritante).

8. Îngrijirea feţei – demachierea feţei este obligatorie, indiferent de ano­timp. Faţa trebuie spălată cu un gel blând sau cu apă micelară. Exfolierea săptă­mânală a celulelor moarte este secretul unui ten frumos, în această perioadă.

9. Hidratarea prin aport de lichide călduţe (nu fierbinţi).

10. Umidificatoare – pe perioada iernii, sursele de încălzire tind să usuce aerul, şi prin urmare şi pielea. Este recomandat să folosiţi umidificatoare cel puţin în dormitor (aici petrecând cel puţin 6-8 ore din 24).

11. Evitarea alergenilor - dacă aveţi un istoric de eczemă, dermatită ato­pică sau psoriazis, trebuie să evitaţi fac­torii care agravează boala dumnea­voastră (textile sintetice, lână, balsamul de rufe parfumat…).
12. Vitamina C este benefică nu doar pentru imunitate, ci şi pentru piele (ajută la sinteza de colagen). Este indi­cat să consumaţi alimente bogate în vitamina C, precum citricele, kiwi, ar­dei gras roşu, broccoli, conopidă, var­ză de Bruxelles, roşii, coacăze negre.

13. Părul are şi el de suferit în perioada iernii, aşa că deshidratarea acestuia prin uscarea cu uscătorul cu aer cald ar trebui restricţionată. Este de folos dacă folosim balsam de păr după şamponare şi dacă nu pieptănam părul cât acesta este ud (altfel se va rupe uşor), iar o dată pe săptămână putem aplica o mască hidratantă pentru păr. Electrizarea părului este o altă pro­blemă cu care ne confruntăm  în timpul iernii. Nu trebuie să sărim peste aplicarea balsamului pe păr, la spă­lare, iar după uscare, acesta va fi piep­tănat cu perii din materiale naturale, astfel încât uleiurile de la baza scalpului să se distribuie uniform pe toată lungimea firului de păr.

14. Buzele crăpate apar ca urmare a deshidratării (dacă nu bem suficiente lichide), dar mai ales în sezonul rece, în cazul în care avem obiceiul să ne ume­zim buzele. Acestea trebuie exfoliate printr-un gomaj uşor (chiar şi cu pe­riuţa de dinţi – dar masat uşor!), iar apoi aplicat un balsam care conţine lanolină.


CONTACT

MediSpa Baia Mare, strada George Coşbuc nr. 25 A,
TELEFON: 0786-596699, site: www.medispa.ro.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.