• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Vineri , 19 Aprilie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 14 Iulie , 2017

MediSpa - specialistul în sănătate şi frumuseţe

Verucile vulgare sunt cauzate de un virus – papillomavirus uman, care pătrunde la nivel cutanat prin mici leziuni ale pielii şi unde determină modificări cutanate specifice bolii (leziuni cu suprafaţa aspră, supradenivelate, uneori cu aspect de creastă de cocoş).

Verucile cutanate au o prevalenţă de 20% între copiii de vârsta şcolară, cu o scădere a cazurilor odată cu creşterea vârstei. De fapt, verucile vulgare se numără printre primele 3 cele mai întâlnite probleme cutanate la copii. Transmiterea se face de la om la om, prin contact direct cu leziunea sau prin atingerea obiectelor care au intrat în contact direct cu leziunile (pardoseli, bazine, prosoape…).

Contagiozitatea leziunilor explică de ce în colectivitate există uneori mici epidemii de veruci, sau de ce dezvoltăm aceste leziuni după ce umblăm desculţi la ştrand / bazin / săli de sport / podele de duş, purtăm încăl­ţă­minte comună. Majoritatea leziunilor pot remite în 1-2 ani, iar reinfecţia cu aceeaşi tulpină de virus este rară (organismul dezvoltă imunitate).
Leziunile se întâlnesc de obicei pe dosul mâinilor şi al degetelor, peri / subun­ghial, talpa piciorului (foarte dureroase), uneori şi pe faţă (în acest caz verificăm mâinile copilului, deoa­re­ce aceasta poate fi sursa iniţială a infecţiei).

Tratamentul de primă intenţie poate fi efectuat prin aplicarea de azot lichid, cocktailuri de acizi, badijonari cu acid tricloracetic 20-30%, podofilina 20%. De asemenea, leziunea se poate exciza prin chiuretare, electrocoagulare, excizie chirurgicală sau fotovolatizare cu laser CO2. În cazul leziunilor rezistente la tratament, se pot aplica substanţe cu rol imunomodulator (imiquimod, podofilotoxina), laser Nd:YAG sau agenţi antivirali.


Cum putem evita apariţia verucilor vulgare?
 

În primul rând nu atingem o leziune verucoasa! De asemenea, dacă avem deja o leziune, nu o agresam, nu o scărpinăm sau zgâriem. Întotdeauna trebuie purtaţi şlapi la piscine / bazine / duşuri publice / vestiare. Dacă am dezvoltat veruci la nivelul tălpilor, trebuie să menţinem picioarele uscate, deoarece umezeala ajută la răspân­di­rea leziunii.

 

Contact
MediSpa Baia Mare, strada George Coşbuc nr. 25 A,
TELEFON: 0786-596699, site: www.medispa.ro.

 

 

 

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.