• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Luni , 13 Mai 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Miercuri , 8 Aprilie , 2015

Matematicieni băimăreni, premiaţi la Atena

Andrei Petruş şi Lara Avram s-au întors cu premiul I de la competiţia internaţională de matematică aplicată „Euromath 2015”. Ei au descoperit că Statuia Ostaşului din Baia Mare, realizată de Vida Gheza, respectă „raportul de aur” din arhitectură, iar studiul i-a surprins pe matematicienii de la Atena. Lara Avram este în clasa a XI-a la Colegiul Naţional „Gheorghe Șincai”, iar Andrei Petruş în clasa a XII-a la Colegiul Naţional „Vasile Lucaciu” din Baia Mare şi au reprezentat România la Sesiunea Internaţională de Comunicare Știinţifică în Matematică Aplicată.

 

 „Proba obligatorie a fost cercetarea ştiinţifică, la care au participat toate echipajele din Europa, Asia şi Nordul Africii. Acolo am luat prima menţiune, menţiunea de onoare, pentru cercetarea cu Banda Mobius. Pentru lucrarea cu arhitectura grecească şi română am luat premiul I. Proiectul l-am avut pregătit de acasă, dar rămas acolo pentru expoziţie. Desenul ne-a ieşit foarte bine. I-a surprins analogia cu arhitectura grecească. Pentru că ei cunosc Pantheonul foarte bine şi erau uimiţi să vadă că raportul de aur se regăseşte şi la noi, în condiţiile în care Pantheonul a fost construit în 500 ÎHR şi Statuia Ostaşului Român este din 1960. Și am reprezentat cu o bandă aurie pe proiectul mare rapoartele. Nu pot să spun că ne-am aşteptat la premiul I, pentru că au fost multe echipaje, cu multe proiecte, dar al nostru era deosebit, era ceva diferit, nu o chestiune strict matematică”, spune Lara Avram. Lucrarea lor a luat punctaj foarte mare la toate capitolele: de la modul de prezentare în limba engleză, până la conţinut şi charisma.

Gazeta de Maramureş a prezentat în detaliu proiectul tinerilor băimăreni pentru concursul de la Atena, aşa că reamintim câteva detalii. Lucrarea lor de cercetare a fost cu Banda Mobius: „un corp geometric cu o singură suprafaţă. Gândiţi-vă că luaţi o bandă de hârtie şi îi lipiţi capetele. Dar nu le lipiţi normal ca să iasă un cerc, ci o întoarceţi la 90 de grade şi o lipiţi. Și dacă vă duceţi cu creionul colorat pe o parte, o să vedeţi că ajungeţi şi pe cealaltă parte, şi fără să ridicaţi creionul de pe foaie, o să o coloraţi pe ambele părţi. Ei bine, acest corp geometric are nişte proprietăţi foarte interesante”, spune Andrei.

 

Studiul premiat la Atena pe Statuia Ostaşului a lui Vida Geza a pornit dintr-o întâmplare: „raportul de aur din arhitectură are o grămadă de aplicaţii, se spune că defineşte frumuseţea, armonia. Și, desenând în vară Statuia Ostaşului, am observat, măsurând cu creionul, că „baba” este chiar „raportul de aur” din „Ostaş”, asta într-o formulare pe care să o înţeleagă toată lumea. Apoi am făcut măsurători şi chiar aşa este. Raportul de aur este 1,6, ceea ce înseamnă concret, la statuia din parc, că dacă „baba” este 1, „ostaşul” este 1,6 din dimensiunea ei. Numărul de aur este 1,618 şi continuă cu multe zecimale”, a explicat Lara Avram.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.