• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Sambătă , 20 Aprilie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 30 Septembrie , 2019

Lupta lui Klaus Iohannis pentru legi juste și pentru susținerea unor oameni integri

În mandatul său de președinte, Klaus Iohannis s-a aflat într-o luptă continuă cu PSD-ALDE pentru garantarea drepturilor și libertăților fundamentale, pentru ca fiecare dintre noi să beneficieze de legi juste, precum și pentru susținerea unor oameni integri.

 

 

A oprit amnistia și grațierea politicienilor corupți prin blocarea OUG 13 și prin convocarea Referendumului pentru Justiție. Rezultatul votului covârșitor obținut la Referendum a fost validat de Curtea Constitu­țională și niciun act normativ pentru amnistia și grațierea faptelor de corupție nu mai poate fi adoptat.

De asemenea, președintele a fost un apărător constant al democrației,
s-a solidarizat cu protestele legitime ale societății și a fost alături de oamenii revoltați în momentele critice pentru țară. În acest sens, a fost unul dintre cei mai puternici susținători ai Laurei Codruța Kövesi pentru funcția de procuror șef al Parchetului European.

După votul pozitiv primit de fosta șefă a DNA în cadrul Consiliului Uniunii Europene, Președintele Klaus Iohannis a salutat alegerea Laurei Codruța Kövesi în această funcție importantă la nivel european și a subliniat că votul primit de reprezentantul României în Consi­liul Uniunii Europene este o victorie pentru țara noastră.

„Salut votul acordat în reuniunea Comitetului Reprezentanților Per­ma­nenți ai guvernelor statelor membre pe lângă Uniunea Europeană (COREPER), prin care s-a exprimat un sprijin larg în favoarea candidaturii doamnei Laura Codruța Kövesi pentru poziția de procuror șef al Parchetului European. Mă bucur că votul acordat de statele membre ale Uniunii Europene a fost unul substanțial, fapt care confirmă apre­cierea pentru pregătirea, experiența și competența doamnei Kövesi.
Rezultatul de astăzi reprezintă o victorie importantă pentru România, cu atât mai mult cu cât a fost obținut în pofida faptului că Guvernul PSD a încercat permanent să blocheze candidatura unui profesionist, recunoscut pentru lupta sa împotriva corupției și în apărarea statului de drept”, a declarat Klaus Iohannis.

De asemenea, șeful statului a precizat că va continua să sprijine ro­mânii profesionişti în funcţii de conducere în UE.
„Așa cum am acționat în acest caz, voi continua să sprijin români integri, competenți și profesioniști în funcții de conducere la nivelul instituțiilor Uniunii Europene”, a transmis Klaus Iohannis.
 

Abuzurile succesive ale majorității PSD-ALDE, identificate și de CCR
 

Președintele Klaus Iohannis a contestat permanent legile strâmbe date de majoritatea PSD-ALDE, prin care se urmărea eliminarea independenței justiției și protejarea politicienilor corupți. Judecătorii Curții Constitu­ționale arată și ei negru pe alb seria de abuzuri a majorității parlamentare la modificarea Codurilor Penale.


„Constatăm conduita vădit arbitrară a legiuitorului, care ignoră, în mod constant, normele regulamentare, recomandarea Curții Constituționale cuprinsă în Decizia nr. 250 din 19 aprilie 2018, potrivit căreia parlamentarii, fie că provin din rândul majorității, fie că provin din cel al opoziției, trebuie să se abțină de la exercitarea abuzivă a drepturilor procedurale și să respecte o regulă de proporționalitate, de natură să asigure adoptarea deciziilor ca urmare a unei dezbateri publice prea­labile”, se arată în motivarea publică a deciziei privitoare la modificările aduse la Legea Codului Penal și a Codului de Procedură Penală.
Judecătorii CCR au declarat ne­constituționale ambele legi, cele mai contestate modificări fiind cele referitoare la reducerea termenelor de prescripţie, abrogarea articolului referitor la neglijenţa în serviciu, precum şi scăderea pedepselor pentru abuzul în serviciu.

În textul motivării se mai precizează faptul că majoritatea parlamentară nu a respectat decizii anterioare ale Curții și nici regulamentele de organizare ale Parlamentului.
„Nerespectarea termenelor prevă­zute în propriile regulamente de organizare și funcționare împiedică Parlamentul să-și exercite funcția de legiferare în mod efectiv, transformând actul decizional al votului într-o formalitate care lipsește de efecte juridice norma cuprinsă în art. 69 din Constituție. Mai mult, în absența dezbaterilor, participarea membrilor Parlamentului la procesul legislativ a fost golită de conținut, reducându-se la votarea propunerii legislative în lipsa oricărei cunoașteri a conținu­tului acesteia, ceea ce este de neconceput într-un stat de drept”, se mai arată în documentul Curții Constitu­ționale.
 

 

 

„Salut votul acordat în reuniunea Comitetului Reprezentanților Per­ma­nenți ai guvernelor statelor membre pe lângă Uniunea Europeană (COREPER), prin care s-a exprimat un sprijin larg în favoarea candidaturii doamnei Laura Codruța Kövesi pentru poziția de procuror șef al Parchetului European. Mă bucur că votul acordat de statele membre ale Uniunii Europene a fost unul substanțial, fapt care confirmă apre­cierea pentru pregătirea, experiența și competența doamnei Kövesi.
Rezultatul de astăzi reprezintă o victorie importantă pentru România, cu atât mai mult cu cât a fost obținut în pofida faptului că Guvernul PSD a încercat permanent să blocheze candidatura unui profesionist, recunoscut pentru lupta sa împotriva corupției și în apărarea statului de drept”.
Klaus Iohannis

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.