• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Miercuri , 08 Mai 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 18 Septembrie , 2020

Logică absurdă în educație: desfiinţezi o clasă, ca să înființezi alta, în satul vecin, pentru aceiași copii

Inspectoratul Școlar Maramureș se umple de ridicol și dă impresia că-și bate joc de elevi și de părinți! În timp ce clamează siguranța elevilor și distanțarea socială, la Școala Dănești s-a desființat o clasă, iar elevii vor fi transportați într-un alt sat, unde sunt însă prea mulți și trebuie înființată o nouă clasă.

 

Pretind că țin în frâu educația, dar acțiunile lor sunt la limita absurdului. Păi cum altfel poate fi catalogată desființarea unei clase pe motiv că sunt prea puțini elevi, iar când ajung într-un alt sat constată că numărul elevilor a devenit prea mare așa că trebuie înființată o nouă clasă. Toate acestea se întâmplă la Școala Dănești, unde s-a desființat clasa simultană în care învățau 7 elevi din clasele V-VIII. Părinților li s-a cerut să scrie transferul pentru o altă școală, însă după ce i-au transferat la Cetățele, s-a realizat că numărul de elevi de aici a devenit prea mare și că trebuie aprobată înființarea unei noi clase. Inspectoratul Școlar a reușit performanța să întoarcă lucrurile pe dos și să provoace neliniște și nesiguranță în rândul comunității din Dănești.

Cu două zile înainte de începutul anului școlar, părinții copiilor de gimnaziu din Dănești au fost convocați să-și scrie cererile pentru a-i transfera la o altă școală. „Ni s-a spus că s-a desființat clasa pentru că erau doar 7 copii la gimnaziu, dar cu toate acestea am sperat să poată rămâne la Dănești, ținând cont că este pandemie și copiii trebuie să stea distanțați. Tot 7 copii sunt la Dănești și în clasele I – IV, dar pentru funcționarea acestei clase simultane s-a primit aprobare de la Inspectoratul Școlar. Acum trebuie să ne ducem copiii la Cetățele cu tot disconfortul: să-i trezim mai repede, să facă naveta și în plus de toate cresc riscurile”,
ne-a declarat unul dintre părinții elevilor din Dănești. Deci, pentru exact aceeași situație, Inspectoratul Școlar a fost de acord să func­ționeze clasa simultană pentru I-IV, dar pentru V-VIII nu s-a mai putut.
Și Ioan Mircea Tentiș, primarul din Șișești, comună de care aparține și Dăneștiul, este indignat de situația în care s-a ajuns: „S-a ajuns la această problemă pentru că în iarnă, Consiliul de administrație al Școlii a desființat și clasa de I-IV, dar și clasa de V-VIII, pe motiv că erau sub efectiv de elevi, iar când ne-am dus să ni se aprobe reînfiin­țarea claselor, nu-i tot una să-ți aprobe una, sau două. Am anunțat Inspectoratul Școlar că vom suporta din bugetul local cheltuieli de personal, în limita sumei de 60 de mii de lei, dar ni s-a spus că nu-i legal ca primăriile să suporte cheltuieli de personal, numai pentru personalul auxiliar. Chiar dacă au învățat în clase simultane, Dăneș­tiul a avut rezultate foarte bune, plasându-se pe locul VII din județ. Părinții și-au dorit foarte mult să rămână copiii la Dănești, mai ales că fiind și această pandemie, prin transferul la alte școli cresc riscurile. Părinții au decis ca elevii să fie duși în Cetățele, iar Primăria va asigura transportul”.
Supărarea primarului este cu atât mai mare cu cât desființarea clasei nu are logică din moment ce se tot invocă pandemia de Covid. Mai mult, vă reamintim că cei din fruntea Inspectoratului Școlar au fost puși în funcții după ce a venit la putere actuala guvernare, iar primarul din Șișești este de aceeași culoare politică: „Am intervenit și pe linie de partid, dar nu mai este așa de simplu, pentru că nu mai putem spune că sunt banii care erau înainte de pandemie. Problema este că pandemia aceasta este folosită doar când le convine unora, când se fac cheltuieli degeaba. Iar aici, nu se mai aplică teoria că trebuie să fie mai puțini elevi într-o clasă”, spune primarul din Șișești.
Cea mai dificilă postură în acest scandal o are Florin Vava, directorul Școlii Șișești, de care aparțin toate școlile din comună. În tot acest scandal, directorul trebuie să-și lase loc de bună ziua și în co­mună, dar fără să se pună rău cu su­periorii de la Inspectoratul Școlar: „Există o legislație pe care noi, directorii trebuie să o respec­tăm: este nevoie de 12 copii pentru a func­ționa clasa. Proiectul de încadrare care se depune în februarie trebuie să respecte legea.
În ianuarie-februarie, în urma solici­tărilor, am reușit să ni se aprobe, de exemplu, la Negreia, clasă cu 10 copii. Pentru restul structurilor, mi s-a spus de la Ins­pectoratul Școlar să respect legea. După lege, nu puteam depune în proiectul de încadrare clasele res­pective. Erau câte 7 copii în I-IV și 7 în V-VIII. Ni s-a promis în ianua­rie că ciclul primar de la Dănești nu va fi închis. Deci, în proiectul de încadrare nu l-am trecut, pentru că așa am rămas înțeleși, că nu se trece, pentru că se va aproba în toamnă. Toamna se aprobă clasele sub efectiv. Asta e legea. În toamnă am solicitat să rămână I-IV, și dacă e posibil să rămână și V-VIII. S-a discutat în Consiliul de adminis­trație al Inspectoratului Școlar solicitările multor școli din județ, pentru că se fac foarte multe pro­puneri de scindări și aprobări clase cu sub efectiv, și ni s-a aprobat pentru ciclul primar așa cum ni s-a promis. Pentru clasele V-VIII nu
s-a primit aprobare”.
Din ce ne-a explicat directorul, dând impresia unei sincerități debordante, noi înțelegem că Inspectoratul Școlar pare o instituție a formelor fără fond. Adică în februarie îi pune pe toți cei cu număr mic de elevi să „respecte legea”, să anunțe desființarea claselor, neoficial le spune că în toamnă îi lasă să funcționeze, iar când se întrunește „ditamai” Consiliul de adminis­trație al Inspectoratului, cu o atitudine de mici dumnezei, pe unii (cu pile?) îi lasă să funcționeze, iar de alții își bat joc și-i pune pe drumuri pentru că „așa vrea mușchii lor”.
Argumentăm că suntem de părere că Inspectoratul Școlar Maramureș este o instituție a formelor fără fond, prin faptul că cei de aici nu
s-au gândit că se poate ajunge în si­tuația să desființeze o clasă dintr-o localitate și să trebuiască să aprobe apoi, pentru aceiași copii, înfiin­țarea unei clase într-un alt sat. „Copiii au fost duși la Cetățele, unde acum sunt un total de 23, simultan, într-o singură clasă. Școala Cetățele aparține tot de noi. Am discutat la Inspectorat, unde am explicat că este greu să se muncească cu 23 de elevi la simultan într-o singură clasă. Ni s-a spus că în scurt timp se va organiza un Consiliu de administrație la nivelul Inspectora­tului în care se ia în dis­­cuție soli­citarea noastră”, spune Florin Vava, directorul de la Șișești.
În acest moment, din orgoliu sau din prostie, se pare că nu este cale de întoarcere. L-am întrebat pe directorul de la Șișești de ce nu a cerut pentru a doua oară reînfiin­țarea clasei de la Dănești, din moment ce, pentru aceiași elevi a cerut înființarea unei noi clase la Cetățele, iar în felul acesta nu ar mai fi tot disconfortul și cheltuielile cu naveta pentru elevi. „Am depus cerere pentru Cetățele, pentru că pentru Dănești a fost solicitare și s-a respins. Pentru gimnaziul de la Dănești s-a implicat și domnul primar, care a fost la Inspectorat împreună cu părinții, ba mai mult a făcut demersuri și pe linie politică, dar n-a rezolvat nimic. Atunci, părinții au făcut cerere să-și ducă copiii la Cetățele, iar noi am făcut o altă solicitare pentru scindarea clasei. Deci nu puteam să solicit pentru Dănești, pentru că părinții și-au de­pus cerere să fie transferați la Cetă­țele”, spune directorul Florin Vava.

Solicităm Inspectoratului Școlar Maramureș să-și reevalueze decizia desființării clasei de la Dănești, să realizeze penibilul situației în care s-a ajuns, să se pună în pielea părinților din Dănești, iar dacă nici așa nu au remușcări, să se uite pe fluturașul de salariu pentru a-și amin­ti pe viitor că nu-și pot bate joc de părinți și elevi în funcție de toa­nele cu care s-au trezit dimineața!

 

„S-a ajuns la această problemă pentru că în iarnă, Consiliul de administrație al Școlii a desființat și clasa de I-IV, dar și clasa de V-VIII, pe motiv că erau sub efectiv de elevi, iar când ne-am dus să ni se aprobe reînfiin­țarea claselor, nu-i tot una să-ți aprobe una, sau două. Am anunțat Inspectoratul Școlar că vom suporta din bugetul local cheltuieli de personal, în limita sumei de 60 de mii de lei, dar ni s-a spus că nu-i legal ca primăriile să suporte cheltuieli de personal, numai pentru personalul auxiliar”.
Ioan Mircea Tentiș, primarul din Șișești

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.