• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Marţi , 19 Martie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 9 Iunie , 2017

Legea salarizării: Din 2018, bugetarii vor primi o indemnizație de hrană în locul tichetelor de masă

Proiectul legii-cadru privind salarizarea personalului plă­tit din fonduri publice a fost adoptat de Camera Deputa­ților azi, în calitate de For decizional, astfel că actul va ajunge la preșe­dintele țării pentru promulgare. Docu­mentul propune, în esență, creșteri salariale și acordarea unor sporuri majorate pentru personalul plătit din fonduri publice.
Totodată, proiectul amintit cuprinde și noi reguli referitoare la acordarea tichetelor de masă pentru bugetari, sau mai bine zis, la neacordarea lor. Concret, este stabilită abrogarea, de la 1 decembrie 2018, a prevederilor din Legea nr. 142/1998 referitoare la acordarea tichetelor de masă salaria­ţilor din sectorul bugetar, dispoziție de care beneficiază oricum, în prac­tică, puține persoane angajate la stat.
Totuși, eliminarea tichetelor de masă va fi compensată cu acordarea unei indemnizații de hrană anuale, situate la nivelul a două salarii de bază mini­me brute pe ţară garantate în plată. Iar cum valoarea salariului minim brut pe țară este, de la 1 februarie 2017, de 1.450 de lei, rezultă că in­dem­­nizația de hrană va avea un cuantum dublu, de 2.900 de lei, începând cu decembrie 2018. Practic, aceasta va fi acordată proporțional cu timpul efectiv lucrat în luna anterioară.

Potrivit proiectului legii salarizării, de acești bani vor beneficia bugetarii, „cu excepția personalului din secto­rul de apărare naţională, ordine pu­blică şi siguranţă naţională care, potrivit legii, beneficiază de drepturi de hrană”.
În plus, documentul adoptat azi de Parlament stabilește că in­demnizația de hrană nu va fi acordată persoane­lor care ocupă funcții de demnitate publică, alese și numite.
Valoarea nominală maximă a tiche­tului de masă pentru salariați a cu­noscut majorări consistente în ultima vreme, fiind în prezent de 15,09 lei. Astfel, angajatorii trebuie să res­pecte acum această valoare maximă, însă nu sunt obligați să respecte și o va­loare minimă.
Conform Legii nr. 142/1998 privind acordarea tichetelor de masă, acestea reprezintă o alocație individuală de hrană, iar oferirea lor reprezintă o opțiu­ne pentru angajator, nu însă și o obligație.

Lunar, angajații au voie să folosească un număr de tichete cel mult egal cu numărul de zile lucrătoare în care sunt prezenți la muncă. Alocația de hrană este doar pentru plata mesei sau pentru cumpărarea produselor alimentare, astfel că acestea nu pot fi folosite, în principiu, pentru a achizi­ționa alcool sau tutun, printre altele.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.