• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Duminică , 12 Mai 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Marţi , 7 Mai , 2013

Lecţia de omenie

De aproape două decenii, Erika Lininger, o bătrânică de 80 de ani din Austria, aduce an e an pachete pentru căvnicarii nevoiaşi şi donaţii pentru instituţiile publice. În preajma Sfintelor Paşte, s-a întors în Cavnic cu daruri de peste 3.000 de Euro.

 
 

Pentru lumea de azi, “programată” pe profit, câştiguri personale şi individualism, Erika Lininger e o enigmă. De ce, la venerabila vârstă de 80 de ani, o bătrânică ar aduna donaţii şi s-ar speti să le aducă şi să le împartă în oraşul maramureşean Cavnic? Şi asta nu o zi, o lună, un an ci, 19. Răspunsul e unul singur: din drag şi omenie.

Deşi cei 19 ani n-au fost presăraţi numai cu reuşite, ci şi cu greutăţi, iar oamenii întâlniţi şi ajutaţi au fost de toate tipurile, “tanti Erika”, cum îi spun căvnicarii, nu a renunţat niciodată. Săptămâna trecută a revenit din nou în Cavnic, pentru a împărţi o nouă “tranşă” de donaţii: “Este o lucrare din inimă şi m-am întors pentru că ştiu că foarte multă lume are nevoie de ajutor. Într-adevăr, am fost foarte tristă. Lucrez singură pentru oamenii din Cavnic şi chiar dacă unii nu sunt prea prietenoşi, m-am întors gândindu-mă la cei care chiar au nevoie de ajutor. Ciudat este că sunt oameni care au nevoie de ajutor, care mă aşteaptă, şi totuşi mă bârfesc. Pe asemenea oameni nu mai vreau să-i ajut.

De acum vreau să-i ajut pe oamenii bolnavi, să le dau bani pentru operaţii, medicamente sau să îşi repare casele. Accept multe lucruri, pentru că oamenii sunt săraci, greşesc şi înţeleg acest lucru. Dar oamenii în care trebuie să am încredere trebuie să fie corecţi cu mine.”

Şi de această dată, însă, „tanti Erika” a adus un transport important de donaţii: „Am adus multe medicamente pentru Spital, scutece pentru oamenii bolnavi, haine, pantofi, dulciuri. Am împărţit la Grădiniţă şi la Şcoala Roata dulciuri pentru Paşti. Am făcut 230 de pachete cu alimente, de câte 14 kg fiecare cu alimente de bază.

Am pus deoparte foarte multe lucruri tricotate şi pături, şi când vor merge părinţii la grădiniţă după pachete, să îşi aleagă ce au nevoie pentru familie, de la mic la mare. Fiecare copil de la grădiniţă primeşte de Paşte o pungă cu alimente.

Valoarea pachetelor se ridică la 3200 de euro, fără dulciuri şi fără medicamente. Ca să nu fie probleme cu alimentele, toate le cumpăr de aici, iar în felul acesta ajut şi o mică societate din Cavnic. Numai transportul costă 2000 de euro. Iar pentru toate acestea trebuie să lucrez în Austria”.

Pentru distribuirea pachetelor, a primit o listă cu cei asistaţi social şi, mai mult, viceprimarul oraşului a ajutat la împărţirea darurilor, ducându-le la casele celor nevoiaşi.

 
 

„Mă voi întoarce în Cavnic, dar nu ştiu cum voi face cu pachetele. Voi pune accent pe alimente, medicamente şi să-i ajut pe oameni pentru operaţii şi ajutor pentru case, acolo unde au nevoie. Sunt familii cărora le plătesc facturile la curent, pentru că vreau să-i ajut pe copiii care au nevoie.

Şi acum am adus lenjerie pentru Policlinica 2 din Baia Mare şi am plătit să se facă 8 mese şi urmează să vedem cum rezolvăm cu scaunele. Policlinica 2 are nevoie de ajutor. Este o legătură făcută cu ajutorul părintelui Romulus din Cavnic. Am aflat că au nevoie de saltele, şi data trecută când am fost, am venit cu un transport. Nu pot spune valoarea ajutoarelor pentru Policlinică, pentru că sunt cadouri primite din Austria. Pot spune doar valoarea meselor, este 400 de euro, ceea ce nu-i mult. La fel, am ajutat şi mobilierul din secţia interne de la Spitalul Cavnic, 120 de scaune şi 30 de mese. Pe lângă asta şi la Spitalul Cavnic am adus saltele noi, lenjerie etc.

De asemenea, am promis că voi ajuta modernizarea grupurilor sociale de la Liceu, care se ridică la circa 7 mii de euro. Sunt fericită că pot să ajut în continuare”.

 
Erika Lininger

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.