• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Sambătă , 27 Aprilie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Miercuri , 5 Februarie , 2020

La Petrova - Manifestările Eminescu 2020, Ediția a XLIV - a

Manifestările Eminescu, care au debutat în anul 1977, s-au desfășurat, și anul acesta, sub egida Fundației „Prof. univ. dr. Gheorghe Bilașcu” și Centrul de Cultură și Artă „Mihai Eminescu”, din Petrova Maramureșului.

 

 

Drumul de la idee la faptă a fost rolul unei cola­borări între Primărie și Consiliul Local, Liceul Tehnologic „Al. Filipașcu” Petrova, Biblioteca Comunală Petrova, Căminul Cultural „Adrian Dohotaru” Petrova, Parohiile Ortodoxe Române din Petrova și Editura Țara Maramureșului, lăsând în urmă un parfum de fenomen cultural-local.
Duminică 12 ianuarie 2020, ora 12:00, la Parohia Ortodoxă Română II Josani, Petrova, sub deviza „Viața trece, faptele rămân!”, a avut loc parastasul de pomenire a petrovenilor „care au slujit Binele, Adevărul și Frumosul”. Numele lor a fost rostit de preotul paroh Ion Petrovai, în prezența primarului inginer Ion Petrovai și a urmașilor, prietenilor și credincioșilor prezenți la Liturghia zilei de Duminică.
Biblioteca Comunală din Petrova, sub emblema „Un Cenaclu aproape semicentenar”, bibliotecara prof. Mihaela Pop a realizat o expoziție în care s-au expus documente care dovedesc că în localitate preocu­pările pentru omagierea poetului național al românilor datează din anul 1967.

Marți 14 ianuarie 2020, ora 13:00 după o meritată vacanță, elevilor petroveni și dascălilor locului li s-au oferit, spre vizitare, expoziții de tipărituri care oglindesc viața și opera lui Mihai Eminescu, coor­donați de bibliotecarul-documentarist Maria Leordean, sub genericul „Umbre pe pânza vremii” în Centrul de Informare și Documentare din incinta Liceului Tehnologic „Al. Filipașcu” Petrova.
Manifestările Eminescu, 2020 au ajuns la apogeu miercuri, 15 ianua­rie 2020 începând cu orele 12:00, la Parohia Ortodoxă Română I Susani, preot-paroh Petru Florin Pop, unde s-a făcut parastasul de pomenire a Luceafărului Poeziei Românești, oficiat de către un sobor de preoți cenacliști.
În același cadru primarul inginer Ion Petrovai a rostit un cuvânt de salut urmat de mesajele instituțiilor națio­nale, județene și zonale, care și-au trimis reprezentanții la manifestările petrovene care au marcat „Ziua Culturii Naționale”.
Preotul profesor Ioan Bizău a adus mesajele Arhiepiscopiei Ortodoxe Române a Vadului Feleacului și Clujului și Universității „Babeș-Bolyai” Cluj-Napoca.
Consilierul județean conf. univ. Dr. Gheorghe Mihai Bârlea a transmis salutul Consiliului Județean Mara­mureș și al Centrului Universitar Nord Baia Mare. Poetul Nicolae Scheianu a făcut cunoscute mesajele Direcției pentru Cultură Culte și Pa­trimoniu Național și al Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale. Gazetarul Gheorghe Pârja a rostit mesajul reprezentanței Maramureș a Uniunii Scriitorilor din România ș.a.

De asemenea, asociațiile zonale n-au lipsit de la Manifestările Eminescu 2020 și au adus mesajele lor: gen. Alexandru Leordean, președintele Asociației „Fiii Leordinei”, Gheor­ghe Botiș, președintele Asociației Culturale de Păstrare a Tradițiilor „Valea Stejarului” și Horia Grosu din sectorul Parcului Național Munții Maramureșului.
La pensiunea „Răstoaca” s-a lansat lucrarea „Petrova Maramureșului” - repere monografice - de Ion Petro­vai, care în calitate de președinte al Cenaclului de Cultură - Artă „Mihai Eminescu” Petrova a propus un moment de reculegere pentru foștii cenacliști, preot Vasile Vulpe, colonelul Vasile Câmpeanu, pictorul Alexandru Szabo și bibliotecarul Adrian Mandric, trecuți la cele veșnice de la prezenta ediție a Manifestărilor Eminescu de la Petrova, până în prezent.
Momentul „Laudă Voievodului Limbii Române” a fost deschis de preotul profesor Ioan Bizău cu expunerea „Cuvânt despre Eminescu” și a continuat cu dezbaterea „Eminescu Contemporanul nostru”, mo­derată de prof. Dr. Ion Petrovai.
Pe lângă cei nominalizați au luat parte la discuții, prof. Dr. Ștefan Marinca, arhitect Dorel Cordoș, preoții Gheorghe Urda, Vasile Luțai, Atanasie Nicula, sculptorul Ion Pop, Viorica Petrovai, Viorica Nistor, Vasile Cozlean, Măricuța Petrovai, Marieta Roman, Mihaela-Cristina Gherheș, Lazăr Năsui, Ioan Tăut, ș.a.
Au fost enunțate cuvinte grele, de însemnătate și de adevăr rareori spuse și auzite, pornindu-se de la asumpții e obligatoriu „să ieșim din clișeu”, să vorbim despre „granula­ritatea timpului” sau picătura de infinit la Eminescu; de faptul că materia și neființa neavând dor, că neființa nu este un nul al ființei… și că doar atunci meditația are sens ș.a.

Un subiect sensibil l-a stârnit ideea măsurii în care Eminescu a avut acces la descoperirile științei din vremea sa, la traducerile unor teorii și, mai ales, la cuprinderea lor în hlamida metaforei suverane a Poe­tului; în acest sens, cercetătorul de talie mondială Dr. Ștefan Marinca, în context, amintea că noțiunea de „ani lumină” a fost introdusă și cunoscută abia din anul 1838 ș.a.
Eleva Ioana Maria Năsui a prezentat un mic recital din versurile celui omagiat iar membrii Ansamblului „Tileguța” au încântat asistența cu un frumos program artistic alcătuit din dansuri și cântece populare interpretate de către elevele Antonia Savu și Georgiana Cocârcă; ansamblul fiind coordonat de către doamnele prof. Popan Mihalca Viorica și referent cultural Maria Cocârcă.
 

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.