• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Vineri , 10 Mai 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 7 Februarie , 2014

Iuliu Maniu, comemorat la Sighet

La finele săptămânii trecute, PNŢCD l-a comemorat pe Iuliu Maniu, martirizat de comunişti în urmă cu 61 de ani în teribila închisoare din Sighetu Marmaţiei.

 
 
 

Într-o perioadă în care oportunismul şi laşitatea guvernează clasa politică, oamenii politici de statura fruntaşului ţărănist Iuliu Maniu par desprinşi din legende. Un om care şi-a apărat convingerile, asumându-şi suferinţa şi moartea şi care a crezut, din tot sufletul că morala şi democraţia se aplică şi în politică, cu orice preţ. Un om care zace, undeva, într-o groapă comună, neştiut, asemeni principiilor pe care le-a slujit şi care astăzi au devenit derizorii. De aceea, cinstirea memoriei Lui, a Lor, înseamnă cinstirea noastră prin reaşezarea pe linia corectă şi scara de valori a acestui Neam.

 

La finele acestei săptămâni, vineri, 7 februarie, PNŢCD a comemorat 61 de ani de la uciderea celui mai important om de stat român pe care l-a dat Transilvania, Iuliu Maniu. Preşedintele filialei judeţene, Doru Dăncuş, spune că acest eveniment a devenit deja tradiţie: „De când am preluat conducerea organizaţiei judeţene, în fiecare an am organizat la Sighetu Marmaţiei un eveniment dedicat marelui Iuliu Maniu. Anul acesta se împlinesc 61 de ani de la moartea lui Iuliu Maniu, iar la manifestarea pe care am pregătit-o ne-am bucurat de prezenţa întregii conduceri centrale a partidului: a domnului Pavelescu, a prim-vicepreşedintelui Moisescu, secretarul general Ioan Mihăilă, care este şi deputat, vicepreşedintele Diana Tuşa - deputat, şi alţi colegi de-ai mei din ţară preşedinţi de filiale, care au şi funcţii în Biroul Naţional de conducere”.

 

În programul manifestării a fost inclusă în primul rând vizitarea celulei din cadrul Memorialului Sighet, unde a murit Iuliu Maniu cu un moment de reculegere, după care s-a organizat un simpozion în sala de conferinţe a Consiliului Local Sighetu Marmaţiei, unde a fost lansată cartea lui Marin Pop din Sălaj, despre istoria PNŢCD şi PNŢ din perioada interbelică. A urmat şi un parastas de pomenire la cimitirul de la Cearda.

Pentru cea de-a doua zi a vizitei conducerii centrale a PNŢCD în Maramureş a fost pregătit un program dedicat agriculturii şi agricultorilor.

Preşedintele Dăncuş spune că: „sâmbătă avem întâlniri cu personalităţi publice din Baia Mare şi avem vizită în Piaţa Agroalimentară din Baia Mare şi în piaţa din Baia Sprie, pentru a intra în legătură directă cu cei care fac agricultură, cu producătorii, pentru că participăm la Dumbrăviţa la o întâlnire organizată de Asociaţia ROPAC, Asociaţia profesioniştilor din agricultură a cărui preşedinte este domnul Claudiu Frânc. Noi avem deja un parteneriat cu această asociaţie, susţinem acţiunile pe care le organizează şi încercăm să punem umărul la consolidarea unei politici serioase pentru că partidul nostru vede în agricultură un motor al dezvoltării economice”.

 
 

Iuliu Maniu, eroul Transilvaniei

 

Iuliu Maniu a fost cel mai important om de stat pe care l-au dat românii din Transilvania în secolul XX. El provine dintr-o veche familie nobiliară, care se înrudea, pe de o parte, cu corifeul Revoluţiei Române din Transilvania de la 1848, Simion Bărnuţiu, iar pe de altă parte, cu Iuliu Coroianu, redactorul Memorandulului românilor ardeleni, condamnaţi la închisoare în 1892, pentru „vina” de a dezvălui întregii lumi politica de deznaţionalizare a românilor, dusă la acea vreme de autorităţile maghiare. Iuliu Maniu a fost lider al Partidului Naţional Român, apoi al PNŢ. El a fost, practic, artizanul Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918.

Ulterior, el a fost preşedintele Consiliului Dirigent al Transilvaniei, care a guvernat această provincie românească vreme de doi ani. Iuliu Maniu a devenit apoi prim-ministru al României Mari. Din anul 1938, o dată cu instaurarea regimului autoritar al Regelui Carol al II-lea, Iuliu Maniu a devenit liderul opoziţiei democratice împotriva oricărei forme de dictatură. Pentru această vină, el a fost aruncat în temniţă de către bolşevici. Înfometat, bătut şi îngheţat, el s-a mutat la Domnul în data de 5 februarie 1953.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.