• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Joi , 28 Martie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 16 Ianuarie , 2023

Ionel Bogdan: „Consiliul Județean Maramureș este prima administrație județeană din țară care va produce energie verde”

În ultima ședință din anul trecut a Consiliului Județean Maramureș, aleșii județeni au votat trei proiecte importante pentru dezvoltarea județului: depunerea spre finanțare prin fonduri europene a proiectului privind realizarea de parcuri fotovoltaice, indicatorii tehnico-economici și studiile de fezabilitate pentru dezvoltarea parcurilor industriale de la Fărcașa și Șomcuta Mare.

Realizarea de energie verde la nivelul județului Maramureș este un obiectiv major pentru administrația județului, mai ales în contextul actual în care ne confruntăm cu o criză energetică. În primă fază, vor fi realizate trei parcuri fotovoltaice: în Baia Sprie, Recea și Târgu Lăpuș, în care se vor produce, în total, 20 MWh de energie electrică.
Acest proiect este în valoare de peste 199,4 milioane lei, iar pentru asigurarea finanțării acestuia Consiliul Județean Maramureș va depune cererea de finanțare prin fonduri europene, mai exact prin Programul Operațional Infrastructură Mare.
„Acesta este doar începutul pentru ceea ce înseamnă producția de energie verde în județul Mara­mureș. Planul nostru este să producem peste 50 MWh în următoarea perioadă, iar în funcție de apelurile deschise pe fonduri europene, vom pregăti și alte cereri de finanțare în acest sector”, a transmis Ionel Bogdan, președintele administrației județului Maramureș.
Și proiectele privind dezvoltarea primelor parcuri industriale din Maramureș sunt în linie dreaptă. Parcul industrial din Baia Sprie este pregătit să primească investitori începând cu acest an. Au fost finalizate lucrările la drumul de acces și utilitățile publice, astfel încât antreprenori din țară și străinătate să își dezvolte companiile și în Mara­mu­reș. Acest parc va avea o suprafață de 34 de hectare, cu posibilitatea de extindere până la 50 de hectare.
Pentru realizarea parcurilor industriale din Fărcașa și Șomcuta Mare, aleșii județeni au aprobat indicatorii tehnico-economici și studiile de fezabilitate, iar pasul următor este depunerea cererilor de finanțare prin fonduri europene pentru dezvoltarea acestor două parcuri. Parcul industrial de la Fărcașa va fi realizat pe o suprafață de 20 de hectare, iar valoarea totală, pe partea de infrastructură, este de 43,8 milioane lei. La Șomcuta Mare, parcul industrial va fi realizat pe o suprafață de 10 hectare, cu o valoare de 19 milioane lei.
„Așa cum am promis de la începutul mandatului, realizăm în Mara­mureș primele parcuri industriale. Creștem economia județului și creăm noi locuri de muncă pentru maramureșeni. Mulțumesc primăriilor și consiliilor locale Baia Sprie, Fărcașa și Șomcuta Mare, pentru că au pus la dispoziție terenurile necesare realizării parcurilor industriale, dar și pentru sprijinul de care au dat dovadă în colaborarea pe aceste proiecte”, a fost mesajul președintelui Ionel Bogdan.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.