• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Vineri , 26 Aprilie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 14 Octombrie , 2016

Invenţie oferită gratuit pentru a salva vieţi

Băimăreanul Oliviu Matei, cunoscut pentru inovaţiile şi invenţiile sale din domeniul IT şi robotică, a lansat gratuit o invenţie menită să salveze vieţi.

„Ideea ne-a venit în urmă cu câţiva ani, pot să spun că este destul de veche, şi a pornit de la o necesitate.

Tatăl unui coleg a suferit un accident vascular cerebral (AVC) şi a fost găsit doar când a ajuns colegul meu acasă. Ideea a venit de la o întrebare oarecum banală: cum faci să ştii că părintele tău are o problemă? În momentul respectiv, acum câţiva ani, nu prea existau telefoane inteligente ca şi acum. Am făcut nişte experimente să fac eu dispozitivul, dar nu mi-au ieşit, pentru că îmi trebuiau senzori foarte sensibili, validaţi medical. Dar acum au apărut pe piaţă ceasurile şi brăţările inteligente şi, practic, ne-au dat mură-n gură exact ce vroiam, de ce aveam nevoie. Aceste ceasuri şi brăţări ştiu să ia pulsul, iar noi am făcut, practic, o aplicaţie prin care se creează o alertă, atunci când apare problema, şi se trimite SMS cu coordonatele celui care are probleme de puls. Altfel spus, am creat un soft care se descarcă pe ceasul respectiv, prin care se trimite un mesaj aparţinătorului, că proprietarul ceasului are probleme, împreună cu coordonatele. Ceasul trimite automat mesaj unde eşti. Bineînţeles, cu condiţia să fie semnal, dar acolo unde este semnal pentru telefon există şi coordonate”, explică dr. Oliviu Matei.

 

Pentru această invenţie s-a lucrat intens, dar deja are aplicabilitate: „A fost mai mult conceptualizare, pentru care am lucrat mult, dar apoi în 3 luni am implementat-o. Deşi aplicaţia a fost lansată recent, s-au făcut deja câteva sute de descărcări, ceea ce este foarte bine. Aplicaţia este gratuită, fiind în variantă demo. Dar deja are utilitate, iar avantajele sunt uriaşe. Asta înseamnă că oricine doreşte  poate descărca gratuit de pe internet aplicaţia care poate salva vieţi. Trebuie doar să-şi cumpere un ceas cu brăţară inteligentă. Dacă te uiţi pe stradă, se poate vedea că foarte mulţi au deja asemenea ceasuri, care de fapt nu sunt folosite cum trebuie, pentru că aceste ceasuri îţi spun câţi paşi ai făcut, dar de fapt paşii nu sunt reali, pentru că sunt determinaţi de mişcarea mâinii. Se presupune că mişti mâna deodată cu piciorul, aşa că poate citi că azi ai făcut 5 mii de paşi, dar în realitate ai stat toată ziua pe scaun. Cel care vede aşa ceva se simte bine, pentru că se consideră mare sportiv. Pe când noi folosim pulsul pe care-l ia acest ceas la un nivel mult mai real şi practic. Pentru că nu-i totuna să anunţe când eşti în pericol, decât să îţi spună câţi paşi ai făcut, cât ai dormit sau alte detalii absolut irelevante”, spune inventatorul.

 

L-am întrebat pe Oliviu Matei care-i logica, de ce oferă gratuit acest soft pe care el şi echipa lui au lucrat extrem de mult: „Pentru că această aplicaţie este încă în faza de demonstrare, de validare, iar noi avem nevoie de confirmarea din partea oamenilor că este bună şi utilă. Plus că este important pentru noi să putem ajuta oamenii. Dacă vom ajunge, la un moment dat, la varianta în care să o putem monetiza, o vom face, dar deocamdată este bine pentru noi să fie oferită gratuit. Probabil va fi şi o variantă plătită, dacă ne ajută Dumnezeu, dar mai încolo. Deocamdată lucrăm pentru îmbunătăţirea aplicaţiei. În funcţie de feedback-ul pe care-l primim de la cei care utilizează această aplicaţie. Noi intenţionăm deja să dăm şi alte funcţionalităţi acestei aplicaţii”, explică dr. Oliviu Matei.

 

Altfel spus, cine deţine un ceas inteligent, care este capabil să ia pulsul, poate descărca de pe Google Play softul „Intelli heart” şi poate salva o viaţă, a lui sau a cuiva drag.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.