• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Joi , 25 Aprilie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 17 Iunie , 2016

„Învârtita vălenarilor”, un eveniment născut din dragostea pentru tradiţii

Mihai Nemeş este unul dintre cei mai activi primari din Maramureş. Experienţa sa în mediul de afaceri, l-au determinat să-şi dorească, încă de când a ocupat fotoliul de primar al comunei Călineşti, în urmă cu peste un deceniu, să-şi dorească să facă lucrurile să meargă. Să-i facă pe călineşteni să privească cu mândrie spre tradiţiile şi trecutul lor şi cu speranţă spre viitor. A luat pe rând nevoile şi priorităţile şi cu multă perseverenţă, muncă şi viziune a reuşit, rând pe rând să le bifeze. Astăzi, Călineşti este una dintre comunele care îşi conservă cel mai bine tradiţiile şi le transmite către tânăra generaţie, fiind o carte de vizită pentru întregul judeţ şi chiar pentru ţară, dar, în acelaşi timp, ţine pasul cu standardele moderne, europene. Iar în preajma Rusaliilor are loc evenimentul „Învârtita vălenarilor”, ajuns la cea de-a treisprezecea ediţie.

 

 

Reporter: Care este cea mai mare satisfacţie a dvs. din cei 12 ani ca primar?

Mihai Nemeş: Sunt la al patrulea mandat şi cea mai mare satisfacţie a mea e că am reuşit să realizez multe lucruri pentru comună, deşi unele mandate au fost grele, mai ales ultimul din cauza crizei financiare şi a faptului că nu am putut depune proiecte nefiind deschise  programele de finanţare. Am avut în portofoliu mai multe proiecte, dar nefiind ghiduri nu am putut accesa banii europeni. În viitor sper să prindem finanţare pentru aceste proiecte, de aceea am şi candidat pentru un nou mandat de primar, ca să finalizez proiectele începute. Chiar în 17 iunie am depus proiectul pentru un cămin cultural, un proiect în valoare de 500.000 de Euro, la Călineşti.

La fel, s-a deschis sesiunea de finanţare pentru programul pe care vrem să depunem proiectul de canalizare până în luna august. Proiectul e pregătit cu toată documentaţia şi avizele necesare.  Am vrut să depun proiectul în decembrie, dar neavând terenul pentru staţia de epurare intabulat n-am putut până acum. Vrem apoi să ne concentrăm pe proiecte de infrastructură, pe asfaltări de uliţe şi în prima fază vom depune un proiect pentru Călineşti, deoarece nu se pot depune proiecte mai mari de 1,5 milioane de Euro şi acolo avem 5,3 km de uliţe comunale.

 

Mai mult, avem un drum forestier în valoare de 1,5 milioane de Euro, se lucrează la Studiul de Fezabilitate, într-o lună sper să se deschidă sesiunea şi să-l depunem.

 

Reporter: În preajma Rusaliilor, an de an, satul Văleni se transformă într-un adevărat muzeu în aer liber, în care sunt prezentate tot ce are mai frumos satul maramureşean, începând cu costume populare, până la muzică şi dansuri. Pentru ca tradiţiile să dăinuie, în urmă cu peste un deceniu s-a înfiinţat Asociaţia cultural „Tiberiu Utan”, cu scopul propăşirii vălenarilor în plan spiritual. Doamna Ileana Tăut Utan a început în urmă cu 12 ani şi evenimentul devenit radiţie: „Învârtita vălenarilor”. După ce aţi ajuns primar, aţi pus umărul la dezvoltarea evenimentului, astfel că sărbătoarea a tot crescut şi a ajuns în acest an la cea de-a XIII ediţie.

Mihai Nemeş: Sărbătoarea a început în anul 2004, la iniţiativa doamnei Ileana Tăut Utan, care a organizat în grădina casei sale o manifestare. După ce am ajuns eu primar, am preluat şi am dezvoltat această manifestare. Este un eveniment realizat cu scopul păstrării tradiţiilor şi transmiterii către tânăra generaţie. În acest sens pot să spun că fiecare din sat îşi croieşte şi îşi confecţionează haine de sărbătoare şi în zile deosebite cum e aceasta, Învârtita Vălenarilor, de Crăciun, de Paşte, de Rusalii, vălenarii şi le poartă cu mândrie la biserică şi în sat. Pentru mine cultura şi păstrarea tradiţiilor reprezintă priorităţi şi mă bucur că noul eveniment din acest mandat este unul cultural. Învârtita vălenarilor a ajuns la a XIII a ediţie.

Mai mult de atât, mai avem câteva realizări importante: în urma decesului lui Tiberiu Utan am primit toată biblioteca lui cu cărţi vechi şi valoroase pentru muzeu. Duminică, avem şi o lansare de carte despre toţi profesorii şi învăţătorii care au predat la Şcoala din Văleni şi încercăm să-i aducem pe cât mai mulţi aici, să depănăm amintiri împreună. 

Pe lângă lansarea de carte, vom primi acel fus care va fi instalat în Vârful Dealul Babelor, e un fus de 12-15 metri. Va fi depozitat în centrul satului şi când timpul ne va permite îl vom monta. Este un obiectiv sculptat. Este un proiect al Asociaţiei Tiberiu Utan împreună cu Primăria, va fi şi un spectacol în cadrul „Învârtitei vălenarilor” susţinut de copiii şi tineretul din Văleni, avem soţii Nemeş cu copiii din Ocna Şugatag, Măriuca Verdeş de la Călineşti împreună cu „Călineştenii Ţării Maramureşului” şi alţi invitaţi. Evenimentul se ţine în Centrul Văleniului, în acel şopru de joc, de la ora 15.30 şi ţine până până seara când se termină cu „Învârtita vălenarilor”, când intră în joc tineretul din sat şi cei bătrâni care îi asistă.

 

Reporter: Ce vă doriţi pentru acest mandat?

Mihai Nemeş: Îmi doresc în primul rând sănătate şi să pot realiza cât mai mult din ceea ce mi-am propus. Sper să prind cât mai mult din cele şase proiecte întocmite, să urmărim şi implementăm strategia de dezvoltare a comunei. Îmi doresc să nu-i dezamăgesc pe cetăţenii care mi-au acodat votul şi încrederea lor şi îi asigur că voi face tot ce-mi stă în putinţă să implementez proiectele pe care ni le dorim cu toţii.

 

„Este un eveniment realizat cu scopul păstrării tradiţiilor şi transmiterii către tânăra generaţie. În acest sens pot să spun că fiecare din sat îşi croieşte şi îşi confecţionează haine de sărbătoare şi în zile deosebite cum e aceasta, Învârtita Vălenarilor, de Crăciun, de Paşte, de Rusalii, vălenarii şi le poartă cu mândrie la biserică şi în sat. Pentru mine cultura şi păstrarea tradiţiilor reprezintă priorităţi şi mă bucur că noul eveniment din acest mandat este unul cultural”.

Mihai Nemeş

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.