• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Vineri , 26 Aprilie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Marţi , 2 Septembrie , 2014

Și tot zbor / Buna întocmire a văzduhului (II)

În cadrul Academiei de Aviaţie din Singapore, una dintre cele mai prestigioase şcoli în domeniu din lume, prima lecţie care ni s-a dat a fost una care, pe cei veniţi din 5 continente, ne-a marcat puternic. Nu trebuie să cedaţi niciodată presiunilor politice, iar aviaţia nu este politică. Voi nu aveţi voie să vă jucaţi cu cuvintele sau să minţiţi. Dacă politicienii îşi fac din minciună un fel de a fi, voi nu trebuie, cu nici un chip, să trăiţi în acest fel!

 

Am văzut cum, în aviaţie, un cuvînt poate face diferenţa dintre a fi sau a nu fi, cum neînţelegerea unei formule sau a unei sintagme a dat naştere unor tragedii şi cum sute de vieţi s-au pierdut în câteva secunde; am avut prieteni iubitori ai zborului care nu mai sînt; am trăit momente critice în zbor, cînd doar miracolul sau bunul Dumnezeu ne-a mai dat o şansă… Cred că lumea aviaţiei este una aparte, unde cuvîntul derizoriu, minciuna, ironia sau mizeria nu îşi au locul; sînt convins că aviaţia este un domeniu în care îţi trebuie, înainte de toate, un caracter.

Cunosc mulţi oameni din aviaţie - şi piloţii sînt printre cei de la care îmi iau, mereu, exemple. Să te desprinzi de lumea aceasta, să zbori, să simţi gustul libertăţii şi să o trăieşti din plin, să îţi duci pasagerii întotdeauna la destinaţie, în tăcere, sau cu vorbe puţine şi asumîndu-ţi toate riscurile - iată cîteva dintre aspectele care fac parte din fişa postului unui pilot. Și stau şi mă întreb amarnic: care sînt oare aspectele care reprezintă fişa postului unui politician? Îmi e greu să numesc cuvinte ce nu îşi au locul decît în dicţionar, la capitolul antonime - şi nici nu vreau să îmi umplu orizontul cu astfel de gînduri mici.

 

Cred că buna întocmire a văzduhului este o rezultantă a caracterului oamenilor mari şi de aceea, prin tot ceea ce ei fac, nu numai că o vor susţine sau o menţine, ci vor şi contribui la îmbelşugarea roadelor pămîntului. Și la vremuri paşnice. Iată de ce politicienii de joasă speţă, oamenii mici, trăiesc doar în polemici şi în cuvinte triviale, în minciună şi în falsitate - pentru că ei nu au acces, în sărăcia lor de caracter, în micimea lor patetică, decît de lumi labirintice, întortocheate, sumbre, amare, urîte. La fel ca şi mintea şi sufletul lor!

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.