• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Luni , 29 Aprilie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Miercuri , 16 August , 2023

Hramul Schitului „Schimbarea la Față” din Baia Mare

Andrei Fărcaş,
Redactor la Revista „Graiul Bisericii Noastre”
Foto: Ipod. Vasile Pop

 

Duminică, 6 august 2023, de praznicul Schimbării la Față a Domnului, Preasfințitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureșului și Sătmarului, a săvârșit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie la singurul schit ortodox din municipiul Baia Mare cu hramul „Schimbarea la Față”, fiind înconjurat de un sobor de preoți și diaconi. Cu acest prilej, Preasfinția Sa a binecuvântat demisolul lăcașului de cult pentru slujirea Sfintei Liturghii și a slujbelor zilnice.

   


„Suntem la schitul «Schimbarea la Faţă a Domnului» de lângă municipiul Baia Mare, propriu-zis din Baia Mare, de pe strada Viilor, care începe a lua contur, începe a se rândui şi a se înfrumuseţa prin sfinţirea locului şi prin înălţarea noii Biserici a schitului, care va avea hramul «Schimbarea la Faţă a Domnului», deoarece aşezarea este undeva prin dealurile prin care se termină masivul Munților Țibleș, de unde se vede în chip minunat municipiul Baia Mare.
Am hotărât să dăruim acestui loc hramul «Schimbarea la Faţă a Domnului», iar la demisolul de la primul nivel, pentru că proiectul executat de domnul arhitect Dorel Cordoş prevede şi un demisol, pe care astăzi l-am binecuvântat, pentru că s-a de­fi­nitivat şi s-a înfrumusețat, şi se vor săvârși Sfintele Liturghii şi slujbe până la terminarea construcției, paraclisul va purta hramul Cuvioasa Parascheva şi Sfântul Ierarh Nectarie al Eghinei. Familia care a donat terenul, în 2010, către Părintele profesor Vasile Borca, şi care, apoi, l-a dăruit Episcopiei Maramureșului şi Sătmarului, pentru a se construi pe el un așezământ, se numește Matosz Victor şi Maria, şi şi-au dorit să dăruiască pentru Dumnezeu acest teren.
Gândul nostru, în 2013, când am pornit lucrările de construire a schitului, au fost şi sunt să fie un așezământ de reculegere pentru credincioșii din Baia Mare, care vor dori să iasă puțin din cotidianul tumultuos şi gălăgios al orașului şi să se retragă undeva pentru liniște şi mănăstirea aceasta va fi un astfel de loc.
Apoi, am dorit şi dorim ca aici măicuțele care vor viețui, pentru că va fi schit şi în final mănăstire de măicuțe, să fie foarte apropiate de tineret. Dorim ca tinerii noștri ascorişti şi, împreună cu ei, toţi tinerii care vor dori să se reculeagă în mănăstire, dar şi să creeze şi să se recreeze, să aibă un loc al lor. Vom construi aici o casă, un așezământ, nu în incinta mănăstirii, ci lângă, pentru tineri, ca să poată picta, să poată crea, să poată să facă activități potrivite cu viața creștină pe care o iubesc şi pe care au ales să o mărturisească, pe Hristos, pe Maica Domnului şi pe toţi Sfinții.
Deci aceasta va fi, în final, desti­nația acestei mănăstiri, acestui schit, deocamdată, şi Îl rugăm pe Hristos Mântuitorul, Cel ce astăzi S-a schimbat la Față în Muntele Taborului, ca acest munte să devină unul sfânt, unul binecuvântat şi care să aducă bucurie, pace, binecuvântare, spor şi ajutor sfânt de la Dumnezeu şi mai ales mântuire sufletească celor ce cu frică de Dumnezeu, cu credință şi cu dragoste vor cerceta şi se vor închina în locul acesta”, a spus Preasfințitul Părinte Episcop Iustin.
 

Binecuvântări
 

La începutul Sfintei Liturghii, a fost binecuvântat Paraclisul aflat la subsolul viitoarei biserici, care va purta hramul Sfânta Cuvioasă Parascheva şi Sfântul Nectarie de la Eghina, şi în care se vor oficia Sfintele Liturghii, o troiță din lemn ridicată la poarta schitului şi o icoană a Sfântului Nectarie de la Eghina, care va fi pusă spre închinare.
 

Sfânta Liturghie Arhierească
 

Un sobor de preoți şi diaconi a slujit la acest hram, din care au făcut parte Arhim. dr. Casian Filip, vicar eparhial administrativ, Pr. Ionuţ Todorca, consilier eparhial cultural, Pr. Virgil Jicărean, consilier eparhial pentru patrimoniu sacru şi pictură bisericească, Pr. Fabian Coroian, protopopul de Baia Mare, Pr. conf. univ. dr. Adrian Gh. Paul, prodecan al Facultății de Litere a Centrului Universitar Nord din Baia Mare, Pr. lect. univ. dr. Teofil Stan, Pr. Mircea Filip paroh din Paris, Franţa, Protos. Serafim Bilţ, ecleziarhul Catedralei Episcopale „Sfânta Trei­me” din Baia Mare, Pr. prof. Florin Hoban, inspector şcolar pentru Religie, Pr. Drd. Claudiu Ciascai, fost slujitor la acest schit, Pr. Daniel Tirean, inspector financiar intern la Centrul Eparhial, Pr. Dorin Rareş Tămaş, paroh în Certeze, Protopopiatul Oaş, Pr. Ionuţ Puicar, Pr. Gheorghe Ştirb, fost slujitor al acestui schit, Arhid. Teodosie Bud, consilier eparhial economic, Arhid. Vlad Verdeş, inspector eparhial pentru catehizare, Arhid. Lucian Burnar, secretar eparhial, Arhid. dr. Nifon Motogna, administratorul Catedralei Episcopale „Sfânta Treime” Baia Mare, Ipod. Vasile Pop, administratorul schitului.
Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de Grupul psaltic „Theologos” al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului, dirijat de domnul Florian Vois.
S-au rugat împreună cu credin­cioșii senatorul Dan Ivan, deputatul Gabriel Zetea, membru în Adunarea Națională Bisericească, subprefectul Fiorela Crina Chilat, deputatul Călin Bota, Cătălin Cherecheș, primarul municipiului Baia Mare, Victor Matosz, donatorul terenului, Anca Minodora Costin Hendea, secretar de stat la Ministerul Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse, alţi oficiali.
 

Cuvântul de învăţătură
 

„Noi nu putem vedea, câtă vreme avem ochi prea trupeşti, a spus Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin. Noi vedem cu sufletul, nu cu ochii. Prin ochi vedem cu sufletul. Sufletul vede. Prin suflet ne manifestăm, ne mișcăm nervii, mușchii. Dar de ce nu se mai mișcă după ce pleacă sufletul din trup? Nici ochii nu mai văd, nici mâinile nu mai mișcă, nici picioarele. Duhul este cel ce dă viață, spune Hristos, trupul nu folosește la nimic. Adică sufletul, el este sursa, energia de la Dumnezeu, care ne dă viață. Dacă am fi mai mult suflet decât trup, am vedea mai des ce-au văzut Apostolii pe Tabor! Dar vederea noastră se oprește la frumusețile acestei lumi, la natură, spunem că e raiul pe pământ. Nimic din ceea ce vedem nu se compară cu ceea ce va fi. Acest crâmpei l-a arătat Hristos Sfinţilor Săi Apostoli”.
„Schimbarea la Faţă este un eveniment unic şi sfânt şi Apostolii au fost pregătiți. A fost o pregătire de etapă. Nu era finalul. O pregătire de etapă, pentru că trebuia să le arate ceea ce va fi după ce va pătimi. Nu suntem pregătiți să pricepem multe din sărbătoarea Schim­barea la Faţă a Domnului, dar suntem chemați să ieșim puțin, prin rugăciune, din carcasa aceasta, care-i un vas. Trupul este un vas ales, este templul Duhului Sfânt. Să ieşim cu mintea puţin, pentru că mintea poate parcurge distanțe pe care fizic nu le putem parcurge. Sufletul şi mintea nu pot fi înlănțuite”, a precizat Preasfin­țitul Părinte Episcop Iustin.

 

Distincţii
 

Preotul Gheorghe Ştirb, fost slujitor la acest schit, a fost hirotesit iconom stavrofor cu dreptul de a purta Sfânta Cruce.
Actualul preot slujitor Alin Sebastian Groşan a fost hirotesit iconom, cu dreptul de a purta brâu roşu.
Diploma Anului omagial au primit Pr. drd. Claudiu Ciascai, fost slujitor la schit, Pr. Ionuţ Puicar, precum şi binefăcătorii Răzvan Lupu­ţan, Bogdan şi Monica Bota, Nicolae şi Maria Coteţ, Victor Ilieş, Virgil Pop, Dorin Marinescu, Dan Rus, prof. Sorin Ionescu, Vladimir Iacob, Ioan Muntean, Cosmin Sabou, Monica Maria Matosz, Dorin Pop, Mihai Peto, Ioan Marinescu, Maria Huban şi Sergiu Cadar.
 

 

Scurt istoric
 

Schitul „Schimbarea la Faţă” Baia Mare a luat fiinţă din dorinţa unor buni credincioşi de a înfiinţa aici o mănăstire şi au donat în acest scop, în anul 2010, terenul pe care se ridică schitul, cumpărând încă unul din apropiere, pentru a completa suprafața ce o aveau. Schitul este situat ca în poveste, pe un picior de plai, iar la început se urca pe jos, cu mare efort, prin livezile cetățe­nilor, neexistând drum practicabil decât, eventual, pentru tractoare. Acum există un drum pietruit pentru mașini, până sus, în parcarea schitului, amenajat prin grija Primăriei.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.