• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Marţi , 07 Mai 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 9 Octombrie , 2023

Hramul Mănăstirii Rohița

Duminică, 1 octombrie 2023, a 19 – a după Pogorârea Sfântului Duh și sărbătoarea închinată Acoperământului Maicii Domnului, Preasfințitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureșului și Sătmarului, a slujit la Mănăstirea Rohița, Protopopiatul Lăpuș, județul Maramureș, cu ocazia hramului așezământului monahal.
Andrei Fărcaș,
Redactor la revista
„Graiul Bisericii Noastre”
Foto: Arhid. Vasile Pop
Consilier eparhial pentru protocol

Sărbătoarea de anul acesta are semnificații deosebite, deoarece se împlinesc trei decenii (30 de ani) de la reînfiin­țarea mănăstirii, fapt pentru care Preasfințitul Părinte Episcop Iustin a alcătuit un Act Aniversar care a fost citit în fața credincioșilor. De asemenea, a fost publicată prima monografie a acestei vetre monahale în cadrul Proiectului Eparhial „Nici o mănăstire fără monografie!”

„Cu ajutorul Bunului Dumnezeu și rugăciunile și ocrotirea Maicii Domnului, suntem la hramul de toamnă al Mănăstirii «Sfântul Acoperământ al Maicii Domnului» Rohița-Boiereni. Mănăstirea este un așezământ istoric, care are rădăcini înainte de anul 1700, însă ea a dispărut în cumplitul asasinat religios care a avut loc în Transilvania, prin distrugerea mănăstirilor și schiturilor de către generalul Bukow al Mariei Tereza. Locul s-a păstrat în tradiție și credincioșii veneau din când în când și se rugau pe acest loc unde a fost mănăstirea, care a ars în totalitate.

După 1990, Mănăstirea Rohia, care i-a devenit mamă, a reluat viața schitului, inițial, și apoi a așezământului monahal de aici, a trimis trei viețuitori în frunte cu Părintele Vasile Filip, astăzi Arhimandrit și starețul Mănăstirii, și a evoluat impresionant de frumos și este mult iubită de credincioșii din Țara Lăpușului și nu numai, mai cu seamă că, în anii din urmă, s-a făcut un proiect și Primăria Tg. Lăpuș, domnul primar Mitru Leșe, a modernizat drumul de acces și a legat Mănăstirea de civilizație și de modernitate. Deci, călătoria spre mănăstire și pelerinajul nu mai este ca pe vremuri, în chipuri cu foarte mult efort, ci se vine cu mașina până aici, fapt pentru care este foarte cercetată Sfânta Mănăstire. Astăzi a fost hramul Mănăstirii, hramul de toamnă, «Sfântul Acoperământ al Maicii Domnului», săr­bătoare mult iubită de credin­cioși, de mame, de familii și în fiecare an sunt mulți credincioși. De data aceasta, fiind și duminică, adică coincizând sărbătoarea cu o zi de duminică, cred că numărul de credincioși a fost dublu și aproape că se aseamănă cu Mănăstirea mamă, care-i mama tuturor mănăstirilor, cu Rohia, și ne bucurăm din suflet pentru evoluția mănăstirii, pentru activitățile culturale care se fac aici. Sunt 30 de ani de la reînvierea Mănăstirii. S-a alcătuit o monografie, coordonată de Părintele exarh, Arhimandritul Macarie Motogna, și starețul Rohiei, și s-a alcătuit un act aniversar, care a fost citit în fața credincioșilor, pentru a marca și pentru a așeza în istorie pentru totdeauna, că dacă noi nu ne scriem istoria, ci doar o trăim, și nu o scriem în pagini și în cărți, vor veni alții după noi și vor scrie istoria lor. Vor scrie cum vor crede. Trebuie să și scriem istoria, nu doar să o trăim. Să o scriem în zidiri, în clădiri, în mănăstiri, în ctitorii pentru veșnicie, s-o scriem în pietre, pe cruci, pe troițe și s-o scriem în cărți și în biblioteci, să o scriem și să țină și să rămână pentru vecii vecilor, cât va exista Biserica lui Hristos și cât va dăinui poporul român cel drept credincios. Slavă lui Dumnezeu pentru toate!”

Un mare sobor de preoți și diaconi a slujit în această superbă zi de toamnă la hramul Mănăstirii Rohița. Din sobor au făcut parte Arhim. dr. Macarie Motogna, exarhul mănăstirilor și schiturilor din Eparhie și starețul Mănăstirii Rohia, Arhim. Vasile Filip, starețul Mănăstirii Rohița, Protos. Ioil Nicoară, starețul Mănăstirii Dealu Mare, Pr. dr. Florin Stan, protopopul Lăpușului, Pr. Mihai Cornel Gheduțiu, secretar protopopesc, Pr. Ioan Ciceu, protopop onorific al Lăpușului, Pr. Gheorghe Pop din Fântânele, Pr. Vasile Mihai Hatos, paroh în Rohia, Pr. Daniel Godja Man, din Copalnic, Pr. Dănuț Suciu, misionar în S.U.A., Pr. Dan Boroș, din Aluniș, Protopopiatul Gherla, Pr. Alexandru Cotuțiu, din Silvaș, Protopopiatul Carei, Pr. Cozmin Boga din Huta, Protopopiatul Dej, Pr. Vasile Tuns din Cernești, Pr. Ionuț Sălniceanu din Brebeni, Pr. Ioan Raza, de la Spitalul CFR Cluj-Napoca, Ioan Gavril Gretinuc din Măgoaja, Pr. Nicolae Scrob din Strâmbu, Protopopiatul Dej, Arhid. Teodosie Bud, consilier eparhial economic, Arhid. Vlad Verdeș, inspector eparhial pentru catehizarea tineretului, Arhid. Lucian Burnar, secretar eparhial, Arhid. dr. Nifon Motogna, consilier eparhial pentru administrarea Catedralei Episcopale „Sfânta Treime” Baia Mare, Arhid. Vasile Pop, consilier eparhial pentru protocol, Diac. Vlad Nechita.

La ectenia pentru cei adormiți a fost pomenită Ana, mama părintelui stareț Vasile Filip, trecută la Domnul în acest an. Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de Grupul psaltic „Theologos” al Episcopiei Maramureșului și Sătmarului, dirijat de Florian Vois. La momentul Chinonicului, o solistă locală și Maria Casandra Hauși au interpretat câte o frumoasă priceasnă închinată Maicii Domnului.
Între credincioși s-a aflat primarul Mitru Leșe al orașului Târgu Lăpuș, pe a cărui unitate administrativă este așezată Mănăstirea Rohița - Boiereni. Masa caldă de hram a fost oferită tuturor celor prezenți de către credincioșii din Parohia Rogoz, după modelul creștinesc al mănăstirii, care oferă o masă caldă în fiecare duminică și sărbătoare.

„Suntem beneficiarii tehnologiei, ai globalizării, dispunem de tehnică, avem telefon, avem televizor. Putem vorbi. Ne putem vedea. Avem confort, avem bunăstare, dar cu toate acestea n-avem voie să uităm de Dumnezeu, că, dincolo de acestea, este Dumnezeu, făcătorul cerului și al pământului și cei ce le-au creat au fost inspirați de Dumnezeu și n-ar fi trebuit să creeze lucruri ucigătoare și arme distrugătoare, ci cultură, evoluție, tehnologie care să ușureze viața omului. Ne-am facilitat scurtarea timpului, dar în locul timpului câștigat să ne rugăm lui Dumnezeu și să facem mai mult bine”, a spus Preasfințitul Părinte Episcop Iustin.

Distincții


Ca semn de apreciere și mulțumire pentru reclădirea Mănăstirii Rohița - Boiereni, Preasfințitul Părinte Iustin a acordat Preacuviosului Arhim. Vasile Filip, starețul Mănăstirii Rohița, Ordinul Cultural „Nicolae Steinhardt” pentru clerici „în semn de înaltă apreciere și părintească prețuire la aniversarea a trei decenii de la reînființarea Mănăstirii „Acoperământul Maicii Domnului” Rohița, pentru organizarea, în tandem cu Mănăstirea Rohia, a Zilelor Culturale „Nicolae Steinhardt” în ultimul sfert de secol, pentru găzduirea taberelor de pictură în cadrul Zilelor Culturale „Nicolae Steinhardt” și pentru slujirea filantropică și fraternă a tuturor pelerinilor care cercetează acest așezământ monahal”.

Medalia Culturală „Nicolae Steinhardt” a fost acordată și Mănăstirii „Acoperământul Maicii Domnului” Rohița.

Tot cu ocazia hramului de toamnă a Mănăstirii Rohița, domnul primar Mitru Leșe al orașului Târgu Lăpuș a fost distins cu Medalia Culturală „Nicolae Steinhardt” pentru ajutorarea mănăstirii și pentru asfaltarea drumului de acces spre sfântul așezământ monahal.

Ordinul Cultural „Nicolae Steinhardt” a fost acordat și domnului Florian Razmoș și soției, prieteni apropiați ai marelui om de cultură, domnul Florian fiind cel care l-a dus la spitalul din Baia Mare din casa sa în care a venit să poposească în drum spre București. A fost cel care l-a supravegheat în ultimele sale clipe de viață în spitalul băimărean pe Nicolae Steinhardt.
 

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.