• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Miercuri , 15 Mai 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 9 August , 2013

Hotărâre istorică cu privire la Pieţele Băii Mari

Consiliul Local Baia Mare s-a întrunit în şedinţă extraordinară pentru a dezbate, în principal, problema pieţelor aflate în parohia SC Piaţa Aliment SA. În premieră, consilierii şi primarul de Baia Mare, Cătălin Cherecheş, au luat câteva hotărâri care vor duce, probabil, la un război total pe pieţele oraşului. Ceea ce nu s-a întâmplat de 20 de ani, poate se va întâmpla acum.

 
 
 

Problema pieţelor administrate de SC Piaţa Aliment SA este în atenţia consilierilor şi a primarului de mult timp. S-a încercat, în ultimii doi ani, găsirea unei soluţii care să ducă la modernizarea acestor pieţe, la utilarea lor cu mobilier adecvat şi instalaţii de frig, de spălare a mărfurilor. Administratorii societăţii, că au fost şi poate mai sunt mai mulţi, după ce a izbucnit un scandal între ei, au promis că vor face multe şi frumoase, dar nu au făcut. A fost oarecum hazliu, în urmă cu ceva timp prezentarea unui proiect de modernizare a pieţei Izvoarele pe baza unui proiect care ar fi urmat să fie realizat de un profesor universitar din Bucureşti, parcă era vorba chiar de decanul Universităţii de Arhitectură din capitală.

Este ciudat să vii cu o astfel de propunere în condiţiile în care în Baia Mare sunt arhitecţi de top. Probabil a fost o fumigenă aruncată spre ameţirea auditoriului.

Nu s-a întâmplat nimic, evident, iar cei de la SC Piaţa Aliment SA dau vina pe administraţie, pe primar pentru acest eşec.

 

În acest context, Cătălin Cherecheş a iniţiat câteva proiecte de hotărâre, le-am putea denumi istorice, prin care administrarea şi exploatarea acestor pieţe a fost trecută la Serviciul Ambient Urban, din cadrul Primăriei Baia Mare.

S-a aprobat un regulament de funcţionare şi cea mai importantă hotărâre, prin aprobarea acestor hotărâri îşi încetează aplicabilitatea HCL prin care terenul de sub pieţe era concesionat societăţii.

„Sigur este un prim pas, după aceste proiecte de hotărâre voi emite o somaţie pentru ca societatea să îşi ridice inventarul pe care îl are acolo. Iar dacă nu va face aşa, vom intra acolo şi vom evacua”, a explicat primarul Cherecheş următorii paşi în încercarea de a da băimărenilor înapoi pieţele lor. Aceeaşi atitudine au avut-o şi preşedintele Comisiei de Urbanism, Ilie Tudor, şi alţi consilieri.

 

Noi susţinem eforturile administraţiei de a realiza în municipiu de pe Săsar, pieţe moderne în care producătorii maramureşeni să vină fără frică, să îşi comercializeze produsele în condiţii foarte bune, iar băimărenii să cumpere ce au nevoie, cu convingerea că nu li se poate întâmpla nimic.

Pe de altă parte, rămân semnele de întrebare cu privire la rolul jucat în toţi aceşti ani de către toate instituţiile cu atribuţiuni de control, iar inacţiunea te duce cu gândul la posibile relaţii de prietenie, cumetrie, de afaceri oneroase.

Este incredibil cum o mână de oameni a pus stăpânire pe zone cheie ale oraşului, iar cei mulţi au alimentat puşculiţa din care, cu eleganţă, îşi scoteau barosanii sinecurile, plăţile pentru serviciile aduse prosperităţii găştii.

Poate a venit vremea Băii Mari!

 
 

Caşul era conform. De unde provin stafilococii?

 

Săptămâna trecută au apărut noi date în cazul toxiinfecţiilor alimentare. Cauza nu a fost caşul şi brânza din piaţă, aşa cum exista suspiciunea unora. Potrivit buletinului de analize emis de Institutul de Igienă şi Sănătate Publică Veterinară Bucureşti, stafilococul era prezent în caşul şi brânza consumată la botezul de la Carpaţi mult sub limitele admise. Altfel spus, toxiinfecţia alimentară nu are ca şi cauză caşul şi brânza de oaie, susţin reprezentanţii DSVSA Maramureş, după ce cele 14 probe au fost analizate şi în laboratorul din Baia Mare, dar şi în cel din Bucureşti. Însă, în celălalt caz de toxiinfecţie petrecut la petrecerea organizată de preşedintele Consiliului Judeţean Maramureş nu au apărut încă date certe legate de cauza incidentului.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.