• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Sambătă , 20 Aprilie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 25 Mai , 2012

HCM Baia Mare, handbal şi performanţă

În Baia Mare se poate vorbi de handbal feminin începând cu anul 1967, când Constructorul promovează în Divizia B, iar 8 ani mai târziu are o primă apariţie, efemeră, în Divizia A. Sub comanda antrenorului Constantin Popescu echipa băimăreană ocupă primul loc în Divizia B în 1978, revine în primul eşalon şi joacă finala ediţiei inaugurale a Cupei României. Este învinsă la mare luptă, de campioana ţării, Universitatea Timişoara, cu 14-12.

Constructorul devine vicecampioană naţională în 1979, iar în sezonul următor câştigă medalia de bronz şi joacă o nouă finală în Cupa României, pe care o pierde cu 16-14 în faţa Ştiinţei Bacău.

În acea perioadă de glorie a handbalului feminin băimărean la Constructorul jucau şase componente ale Naţionalei de senioare a României: Elisabeta Ionescu, Maria Bosi-Igorov, Hilda Hrivnak-Popescu, Niculina Iordache-Sasu, Mariana Iacob-Iluţ şi Larisa Cazacu.

După o secetă de rezultate care a durat peste două decenii, în 1993 echipa este preluată  de Exploatarea Minieră Şuior şi îşi schimbă denumirea în Şuiorul Construcţii. Antrenorul Ioan Băban aduce în lot mai multe jucătoare provenite de la Clubul Sportiv Şcolar nr. 2 Baia Mare, cu care obţinuse în perioada 1990-1993 cinci medalii la campionatele naţionale de junioare: două de aur şi trei de bronz.

În 1995, antrenorul Băban împreună cu jucătoarele băimărene Ildiko Kerekes şi Cristina Mihai cuceresc titlul mondial cu naţionala de tineret a României la Aracaju, în Brazilia.
În ediţia 1996-1997 echipa îşi schimbă din nou denumirea în Şuiorul AGECOM şi debutează în cupele europene. Formaţia antrenată de Gheorghe Sbora şi Sorin Rădulescu trece fără emoţii de primele două adversare din Cupa Cupelor, HC Kutaisi din Georgia şi Sparta Helsinki din Finlanda, dar este eliminată în faza sferturilor de finală de VfB Leipzig din Germania. La Şuiorul AGECOM jucau în acea perioadă mai multe handbaliste care au îmbrăcat de-a lungul anilor echipamentul "tricolor" al Naţionalei de senioare a României: Ildiko Kerekes, Carmen Buceschi, Cristina Mihai, Maria Pop, Nadina Dumitru, Victorina Stoenescu-Bora şi Marinela Doiciu-Györffi. În anul 2005 echipa îşi schimbă din nou denumirea în Handbal Club Municipal, iar preşedinte este ales fostul deputat Nicolae Bud. După un sezon, 2005-2006, încheiat la mijlocul clasamentului, echipa se califică din nou în cupele europene, în 2007, sub comanda lui Ioan Băban, care revine în Baia Mare după un exil de 10 ani în străinătate.

HCM reuşeşte în ediţia 2006-2007 cea mai bună performanţă internă din ultimul sfert de secol - locul 4 în Liga Naţională şi locul 3 (semifinală) în Cupa României.

Începând cu 2011, preşedinte al clubului HCM este primarul Băii Mari, Cătălin Cherecheş.

„De anul trecut ne bucurăm de un sprijin deosebit al Primăriei şi al Consiliului Local, sigur prin directa implicare a primarului Cătălin Cherecheş. Fără a face campanie electorală, dar odată cu implicarea dânsului, de anul trecut, din vară s-au schimbat multe în bine. În primul rând, faptul că s-a constituit acest club cu două secţii, prin preluarea secţiei de băieţi (HC Minaur a fost în pragul desfiinţării). Acum HCM Baia Mare are două secţii, băieţi şi fete.

Echipa de fete joacă în prima ligă şi cea de băieţi participă zilele acestea la barajul de promovare în prima ligă.

Mai trebuie menţionat că acum avem o stabilitate financiară, ceea ce nu a mai fost de mult timp. Adică, ne putem gândi şi la perspectivă. Vom încerca sezonul viitor să urcăm în clasament. Un alt fapt îmbucurător este faptul că am păstrat întreg lotul de jucătoare şi vom face câteva transferuri pentru a întări echipa. Avem echipe de copii şi juniori, iar în perspectiva imediată dorim să înfiinţă o a doua echipă de fete, care să în liga a doua şi la care vor fi jucătoare până în 24 de ani şi tinere care provin de la cluburile din oraş”, ne-a spus Daniel Kotecz, director sportiv al HCM Baia Mare.   

 

HCM Baia Mare

Anul înfiinţării: 1960
Denumiri anterioare: Constructorul, CSO, Şuiorul Construcţii, Şuiorul Agecom, Agecom, Era, HC Selmont
Culorile oficiale:
roşu - alb - albastru
Palmares:
finalistă în Challenge Cup (2003), sfert-finalistă în Cupa Cupelor (1997), optimi de finală în Challenge Cup (2005), vicecampioană naţională (1979), medalie de bronz (1980),finalistă în Cupa României (1978, 1980), semifinalistă în Cupa României (2007).

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.