• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Sambătă , 04 Mai 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Marţi , 19 Martie , 2013

Habemus prefect!

Exact de ziua de naştere a lui Sorin Rednic şi cam în perioada în care credincioşii greco-catolici aşteptau alegerea noului papă, a ajuns în Maramureş vestea numirii lui Anton Rohian în funcţia de prefect a judeţului.

  
 
Inevitabilul s-a produs: prefectul Sorin Rednic a fost înlocuit din funcţie cu Anton Rohian. Vestea numirii lui Rohian în funcţia de prefect era una aşteptată, mai ales că, în ultima vreme, acesta a promovat concurs de înalt funcţionar public, pentru a îndeplini cerinţele legale impuse „reprezentantului Guvernului în teritoriu”. Deşi considerat de mulţi lideri politici un profesionist desăvârşit al legii, Sorin Rednic se pare că se va întoarce în vechea funcţie de secretar al primăriei Sighetu Marmaţiei.
 
Deşi decizia de numire a lui Rohian nu apăruse încă în monitorul oficial, a început să-şi pună la punct „planul de bătaie”: „Aş vrea să spun că am un sentiment de responsabilitate în afară de euforia asta de moment, în raport cu starea în care se găseşte judeţul şi ţara. Că nu este o problemă în care să pot spune că de mâine am să zburd.
Vreau să am puterea să adun în jurul meu tot ce este putere umană, economică şi culturală şi să pregătesc judeţul ăsta într-o idee în care vremurile care vin peste noi să ne găsească pregătiţi”. Proaspătul prefect spune că nu-i va fi greu să se acomodeze cu noua funcţie: „cred că după cum mă ştiţi de 20 de ani sunt acomodat. Este adevărat că trebuie să iau contact cu ce este echipa din Instituţia Prefecturii. Cu o parte ne ştim, că ne-am întâlnit acolo de 20 de ani, doar că erau pe alte paliere. Dar sunt convins că este o echipă de profesionişti şi am să mă integrez în echipa de la Prefectură. Sper să mă accepte ca un om care doreşte să facă ceva şi poate un pas mai înainte”.
 
În contextul regionalizării şi a bătăliei pentru investiţii, se aşteaptă ca, fiind un politician perseverent şi „bătăios”, Rohian să însemne un plus pentru Maramureş.
Ce fel de prefect îşi doreşte să fie în comparaţie cu predecesorii săi? „Am să încerc să fiu mai responsabil. Am să încerc să nu fiu vocal şi să vorbesc de dragul de a mă auzi sau să trag clopotele de dragul de a auzi sunetele. Am să încerc să mă documentez până unde pot să mă întind, care îmi sunt prerogativele şi să nu vorbesc să mă aflu numai în treabă, să arăt cât sunt eu de ager şi de isteţ, iar în final să rămână după mine mult colb. Dar să fim rezonabili: banii nu-i aduce prefectul. Totuşi, suntem responsabili în atitudinile acestea. Puterea politică ce este câştigată la nivelul judeţului şi la nivel de ţară, prin modul în care dorim ceea ce este politic în acest judeţ, va trebui să lăsăm o amprentă. La asta îmi este gândul. Dar nu să aducă Rohian şi Prefectura bani. Poate vom putea face o echipă bună. Eu tot aduc în discuţie, fără să supăr pe cineva, mandatul lui Lupuţi (preşedinte CJ) şi Bârlea (prefect). Aş dori să fie o conlucrare între Consiliul Judeţean şi Prefectură şi cred că voi ajunge la asta, deoarece provin din mijlocul consilierilor judeţeni fără să se interpreteze că sunt un pion introdus între ei ca să produc vrajbă. Nu cred că asta se va întâmpla”.
 
Pe de altă parte, numirea lui Rohian şi plecarea consilierilor aleşi ca parlamentari la alegerile din toamnă „subţiază” şi mai mult rândul aleşilor judeţeni cu experienţă şi expertiză. Rohian crede însă că: „Sunt în Consiliu oameni pe care o să-i vedeţi activi în următoarea perioadă. Pentru că nu putem spune că Marinel Kovacs nu este vocal. Dar mai sunt Ardusătan, Tuns Călin, Eugenia Godja, Munteanu de la Şomcuta etc. Eu cred că vor prelua nu vehemenţa discuţiilor sau opunerea de dragul de a se opune unor lucruri, dar cred că vor încerca să schimbe lucrurile din mers sau să facă o echipă care să aibă puterea să spună nu când trebuie şi să spună da cu toată convingerea, când e cazul. Posibil că mai trebuie puţin timp ca să înveţe unii tot ce este subtilitatea sau puterea unui Consiliu din aula de jos”.
 
Coincidenţe
 
Cum vede noul prefect faptul că fostul prefect Sorin Rednic a fost schimbat din funcţie tocmai de ziua lui: „Nu am avut nicio mustrare, de ce să am? Pentru că tot eu, într-o zi, la un eveniment cultural pentru judeţ, m-am întâlnit cu el şi l-am întrebat ce părere are, pentru că propunerea partidului este să devină prefect. Îmi asum acest lucru, eu m-am întâlnit cu el. Aşa că nu am nicio mustrare de conştiinţă. L-am felicitat. I-am spus să aibă sănătate şi putere de muncă la locul de muncă în care a fost numit”.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.