• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Sambătă , 18 Mai 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Duminică , 7 Iulie , 2013

Grupurile de Acţiune Locală (GAL) - viitorul dezvoltării locale la nivel micro-regional - în pericol!

Deşi unele sunt funcţionale deja de aproape doi ani, Grupurile de Acţiune Locală din Maramureş (4 în total) sunt destul de puţin cunoscute în rândul opiniei publice. În prezent ne aflăm într-un moment delicat pentru ele, în condiţiile în care finanţarea lor pe termen scurt este pusă în pericol. Este nevoie de sprijin din partea Consiliului Judeţean Maramureş şi al APDRP-ului pentru ca aceste GAL-uri să poată trece cu bine în viitorul exerciţiu bugetar al UE, 2014-2020.

 
 

Ce este Grupul de Acţiune Locală

 

Grupul de Acţiune Locală este o asociaţie constituită în baza Legii Asociaţiilor şi Fundaţiilor care reuneşte în structura ei pe reprezentanţii administraţiei publice locale (primarii) din teritoriul acoperit, pe reprezentanţii agenţilor economici şi persoane fizice interesate să ia parte la acest demers. Obiectivul ei principal este să dezvolte regiunea pe care o deserveşte oferind potenţialilor beneficiari (fermieri, microîntreprinderi cu activităţi non-agricole, consilii locale etc.) sprijinul financiar al Guvernului României şi al Uniunii Europene prin finanţările puse la dispoziţia beneficiarilor prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR) şi Fondul European pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală (FEADR).

Teritoriul acoperit de fiecare GAL a fost definit la înfiinţarea fiecărui GAL şi nu se suprapune cu un alt GAL. Din păcate nu toate localităţile maramureşene au fost prinse într-un GAL, ceea ce creează un dezavantaj pentru potenţialii din aceste zone.

 
 

Scurt istoric al GAL-urilor în UE şi previziuni de viitor

 

Grupurile de Acţiune Locală au fost constituite pentru prima dată în urmă cu peste 22 ani, cu scopul de a permite comunităţilor locale să îşi gestioneze mai bine sprijinul comunitar în vederea atingerii unui prag maxim de eficienţă în dezvoltarea locală. Comunitatea locală, în toate formele ei reprezentative (primari, societăţi comerciale, persoane fizice), este prezentă în structura asociaţiei Grupului de Acţiune Locală, având posibilitatea de a stabili care sunt priorităţile locale de dezvoltare şi având la dispoziţie un buget generos pentru a finanţa proiectele locale.

 

Pe măsură ce aceste structuri asociative au început să înregistreze succese vizibile în dezvoltarea comunităţilor locale, finanţările disponibile lor au crescut exponential, iar în viitor este de aşteptat ca volumul finanţărilor derulate prin GAL-uri să crească în continuare.

 
 

Finanţarea GAL-urilor

 

Asociaţia grupului de acţiune locală trebuie să susţină din bugetul propriu cheltuielile cu salariile corpului tehnic, cu utilităţile de deplasare, cu materialele de informare, cu alte servicii externalizate.

 

În primii 2 ani de funcţionare, asociaţia este beneficiara unei finanţări nerambursabile oferite în aceleaşi condiţii ca şi celorlalte categorii de beneficiari, respectiv prin rambursarea cheltuielilor efectuate. Ulterior perioadei iniţiale, GAL-ul primeşte fonduri în limita unui procent din valoarea finanţărilor contractate prin intermediul acesteia. Astfel, GAL-ul este motivat să asiste la implementarea cât mai repede a unor proiecte cât mai bune.

În cazul GAL MaraNatur Baia Sprie, finanţarea iniţială a fost obţinută prin contribuţia membrilor asociaţiei, ulterior s-a reuşit rambursarea cheltuielilor efectuate în urma aprobării unei cereri de plată depuse la APDRP. Cu toate acestea, întârzierile înregistrate în decontarea Cererilor de Plată pun o mare presiune pe activitatea GAL-ului, angajaţii primindu-şi salariile doar parţial, în acelaşi timp înregistrându-se întârzieri la plata datoriilor către furnizori.

 

Perspectiva este mai sumbră, întrucât, din anul 3 de funcţionare finanţarea GAL-ului este limitată la un procent de 20% din valoarea contractelor de finanţare semnate de către beneficiarii GAL-ului. Problema majoră este că evaluarea eligibilităţii proiectelor la nivelul OJPDRP a proiectelor depuse de către GAL şi contractarea lor s-a efectuat până acum cu o foarte mare întârziere (în medie minim 6 luni), ceea ce a întârziat implementarea lor şi, implicit, a limitat semnificativ sumele de care GAL-ulul poate dispune pentru acoperirea cheltuielilor curente.

 
 

Situaţia la zi – GAL MaraNatur – al 5-lea la nivel naţional ca performanţă

 

Evaluarea activităţii GAL-ului se bazează pe un set de indicatori de performanţă obţinuţi în activitatea de promovare a oportunităţilor de finanţare europeană şi de selectare a proiectelor. În baza acestora, la nivel naţional în cadrul Reţelei Naţionale de Dezvoltare Rurală (RNDR), GAL MaraNatur ocupă un onorabil loc 5.

 
 

GAL-urile din Maramureş au nevoie de sprijin!

 

Activitatea desfaşurată până acum în GAL MaraNatur a însemnat pregătirea profesională a persoanelor angajate pentru a desfăşura campanii de informare privind oportunităţile de finanţare europene şi pentru evaluarea cererilor de finanţare. Au urmat o serie de activităţi de promovare a fondurilor europene desfăşurate în localităţile din teritoriul acoperit.

 

În măsura în care GAL-ul MaraNatur va reuşi să îşi susţină cheltuielile până când mai multe proiecte selectate vor ajunge în faza de implementare, activitatea sa este pusă în pericol şi totodată, viitorul comunităţilor pe care GAL MaraNatur le deserveşte.

 

Sprijinul de care GAL-urile din Maramureş are nevoie poate veni astfel:

- Consiliul Judeţean Maramureş să contribuie la finanţarea GAL-urilor în limita posibilităţilor limitate ale bugetului judeţean, având în vedere importanţa majoră pe care aceste instituţii o au în viitorul dezvoltării micro-regionale a Maramureşului şi a banilor europeni care, odată ajunşi în Maramureş prin intermediul GAL-ului, aduc plus-valoare atât pentru comunitate, cât şi pentru bugetul local şi central;

- APDRP să deconteze mai repede (în termenul legal) Cererile de Plată depuse de către GAL-uri şi să evalueze cu prioritate proiectele depuse de către GAL în vederea contractării lor;

- persoanele şi firmele care pot să sprijine activitatea GAL-urilor pe bază de voluntariat sunt invitate să se implice şi să amplifice efectele benefice ale existenţei GAL-urilor în comunităţile lor.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.