• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Duminică , 12 Mai 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Marţi , 5 Mai , 2015

Forumul Mondial al Păcii, rampa de lansare pentru proiecte exemplare şi oportunităţi de relaţionare între activişti pentru pace

În perioada 7-10 mai va avea loc în Baia Mare Forumul Mondial al Păcii organizat de Schengen Peace Foundation din Luxemburg cu sprijinul Team BM, coaliţia organizaţiilor de tineret din Baia Mare. Cu această ocazie Adrian Pop, preşedinte al organizaţiei locale World Peace Forum ne-a oferit mai multe informaţii despre evenimentul care va avea loc şi importanţa acestui forum internaţional.

 

Reporter: Ce este şi ce însemnă Forumul Mondial al Păcii? O scurtă istorie şi de ce anume a fost acesta fondat.

Adrian Pop: Forumul Mondial Al Păcii (World Peace Forum) este un eveniment organizat de Schengen Peace Foundation din Luxemburg începând cu anul 2007. La început a fost un eveniment mai mic, între oameni din diverse domenii, prieteni ai fundaţiei Schengen pentru pace. Scopul era clar: să găsească soluţii pentru a promova eficient munca şi rezultatele nenumăratelor organizaţii şi indivizi din toată lumea cu speranţa de a aduce pace în sufletul oamenilor, în familia lor, în comunitate sau în lume. Forumul Mondial al Păcii a ajuns repede recunoscut ca fiind o rampa de lansare pentru proiecte exemplare şi oportunităţi de relaţionare între activişti pentru pace.

În 2012 a apărut şi Premiul Luxemburg pentru Pace, fiind acordat anual unuia dintre participanţii care se remarcau prin contribuţia lor la eforturile pacifiste.

În prezent, principalele obiective ale forumului sunt de a încuraja şi facilita cadrul pentru discuţii libere referitoare la pace şi obţinerea ei sau schimbul de idei între toţi cei interesaţi.

Mai mult decât atât, fundaţia urmăreşte să promoveze conceptul de Pace în viaţa de zi cu zi în toate aspectele vieţii oamenilor, de la afaceri până la artă, de exemplu. Astfel, pacea poate fi instituţionalizată şi prezentă pe agenda tuturor guvernelor şi organizaţiilor la nivel global.

 
 

Rep.: Cum este implicată România şi cum a ajuns Baia Mare să găzduiască acest eveniment?

A.P.: Am avut şansa de a fi invitat la Forumul Mondial al Păcii din Luxemburg în anul 2012 alături de o delegaţie formată din tineri din Moldova, Ucraina, România, Polonia şi Belarus şi am fost profund impresionat de eforturile depuse de familia Rohde şi de membrii fundaţiei Schengen pentru Pace. În anul 2013 la Baia Mare clubul Rotaract TEAM din care fac parte a organizat un eveniment internaţional pentru tineri numit Model Naţiunile Unite, iar în 2014 revenit în Luxemburg când World Peace Forum a avut loc la Parlamentul European şi toate privirile erau îndreptate spre Ucraina.

În acest context, în urma unor discuţii cu preşedintele fundaţiei, am făcut această propunere, de a organiza a 9-a ediţie în România, la Baia Mare: foarte aproape de Ucraina, de Ungaria, Slovacia, o zona multiculturală şi foarte ofertantă.

Baia Mare este un oraş din ce în ce mai deschis la asemenea evenimente şi sunt sigur că în viitor ne vom găsi locul nostru la nivel internaţional, iar eu cred că ne putem afirma în special prin deschiderea pe care o avem şi prin capacitatea oamenilor locului. Şi mai mult, cred că Baia Mare şi Maramureşul e capabil de o globalizare fără a fi globalizat, fără a-şi pierde identitatea şi valorile ce le are la bază.

 

Rep.: Ce impact va avea asupra oraşului?

A.P.: Motto-ul Forumului Mondial al Păcii este „CONNECTING PEACEMAKERS”, interconectarea celor care fac posibilă pacea, care muncesc pentru pace, care pun întotdeauna în prim-plan soluţiile non-violente şi etice, indiferent de religie, rasă sau clasă socială.

Din acest punct de vedere, efectul maxim ar fi atins atunci când invitaţii noştri din toate colţurile lumii se vor conecta la comunitatea noastră, iar pentru asta, ne dorim ca un număr semnificativ de participanţi din Baia Mare să se alăture forumului din acest an.

Prin conferinţe formale, informale, mese rotunde, dezbateri, dans, muzică, ateliere de lucru, vizite la muzee, etc. sperăm că între invitaţi şi participanţii din Baia Mare să se realizeze contacte, colaborări, noi proiecte şi prietenii.

 

Rep.: Cine vor fi invitaţii acestui forum, care vor fi temele dezbătute?

A.P.: În anul 2015, tema evenimentului este „Găsirea valorilor globale comune” şi este o încercare de a împărtăşi unii cu alţii valorile noastre atât personale, cât şi ale comunităţii din care venim. Ce vă aduce ziua de mâine? Care ar fi formele de guvernare şi structurile de decizie care ar încuraja mai degrabă populaţia să construiască pe baza soluţiilor de pace în detrimentul soluţiei permanente: războiul? Sunt guvernele capabile să realizeze cu adevărat pacea? Care ar fi cu adevărat rolul societăţii civile în acest context? Când stăm faţă în faţă cu provocări complexe şi soluţiile vor fi complexe. Revoluţia tehnologică acompaniată de globalizarea economică a creat situaţii în care unele activităţi sunt mai „prietenoase cu pacea” decât altele. E posibil să ne cumpărăm pacea? Cum investim noi în pace? Este pacea o opţiune pentru toată lumea de pe această planetă? Enorm de multe întrebări care probabil vor rămâne deschise în continuare, dar încercăm şi noi să le supunem dezbaterii şi să facem propriile investigaţii din perspective sociale, morale, etice atât din partea guvernelor, cât şi a organizaţiilor non profit, a afacerilor şi a fiecăruia dintre noi, oamenii acestei planete.

 

Rep.: Care este programul pe perioada desfăşurării evenimentului şi care sunt condiţiile de participare pentru doritori?

A.P.: Pentru participanţii din Baia Mare, singura condiţie ar fi participarea la întregul program, de joi până duminică şi o cotizaţie simbolică necesară pentru înregistrarea online pe pagina www.WorldPeaceForum.org.

Cât despre program vă pot zice pentru primele trei zile ale forumului, joi, vineri şi sâmbătă. Joi, la ora 16.45, va fi deschiderea oficială a evenimentului, având ca invitaţi de onoare pe Ambasadoarea Croaţiei şi alţi invitaţi surpriză. Ziua de Joi este dedicată zonei din jurul Mării Mediterane, cu invitaţi din Franţa, Spania, Croaţia având programate workshop-uri pentru descoperirea perspectivelor din zona mării Mediterane, plus alte evenimente care să destindă atmosfera.

Pentru ziua vineri este o zi dedicată tuturor ţărilor, vom avea invitat un voluntar al păcii aflat pe frontul de Est din Ucraina. Workshop-urile se vor ţine de această dată în diferite locaţii din Baia Mare, cum ar fi Bastionul Măcelarilor, Biblioteca Judeţeană etc. Tot în această zi vom avea un târg al ONG-urilor organizat în parcul Parcul Municipal „Regina Maria”.

Pentru ziua de sâmbătă vom muta evenimentul la Sighet, unde invitaţi şi-au exprimat dorinţa de a vizita Memorialul Victimelor Comunismului şi al Rezistenţei. În acel context se vor desfăşura ateliere de lucru şi dezbateri cu privire la limitele libertăţii şi workshop-uri având ca subiect egalitatea, democraţia, fraternitatea şi libertatea.

 

Rep.: Care va fi următorul oraş care va găzdui Forumul Mondial al Păcii?

A.P.: Răspunsul la această întrebare îl vom afla în ultima zi a evenimentului, la ceremonia de încheiere a forumului. Atunci va fi deschis la Baia Mare şi plicul cu numele următoarei locaţii World Peace Forum 2016.

 
 

„Revoluţia tehnologică acompaniată de globalizarea economică a creat situaţii în care unele activităţi sunt mai „prietenoase cu pacea” decât altele. E posibil să ne cumpărăm pacea? Cum investim noi în pace? Este pacea o opţiune pentru toată lumea de pe această planetă? Enorm de multe întrebări care probabil vor rămâne deschise în continuare, dar încercăm şi noi să le supunem dezbaterii şi să facem propriile investigaţii din perspective sociale, morale, etice atât din partea guvernelor, cât şi a organizaţiilor non profit, a afacerilor şi a fiecăruia dintre noi, oamenii acestei planete”.

Adrian Pop

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.