• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Joi , 18 Aprilie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 4 Octombrie , 2021

Florin Cîțu este noul președinte al PNL. Ionel Bogdan a fost ales vicepreședinte regional pe zona N-V

Evenimentul politic al acestui an a fost congresul PNL desfășurat în plină pandemie, în București. Delegații liberali din întreaga țară au ajuns la sala Romexpo și au așteptat începerea lucrărilor, într-o semidesfășurare atipică pentru o stare de pandemie existentă în țară. Deși liberalii au promis că vor păstra distanțarea socială, se vor purta măști și vor veni persoane cu certificat verde, din imaginile transmise de televiziunile naționale s-a văzut că aceste reguli au fost uitate. Grătarele cu mici și pastramă au sfârâit dinainte de începerea lucrărilor, iar delegații, veniți cu autocare și microbuze, au luat cu asalt standurile cu mâncare și răcoritoare.


Congresul PNL, în cadrul căruia s-a ales noul președinte al partidului, a avut loc pe parcursul unei singure zile. Au fost așteptați 5.000 de delegați, dintre care 493 delegați de drept, iar restul delegați aleși după norma de reprezentare, conform statutului. Congresul s-a convocat de către Consiliul Na­țional al partidului, reunit la 30 mai 2021. Candidații înscriși în cursă au fost Ludovic Orban (în momentul desfășurării Congresului era președintele partidului), și premierul României, Florin Cîțu. La reuniune a participat și preșe­dintele Klaus Iohannis. Înainte de Congres, au avut loc alegerile interne, adunările generale ale or­ganizațiilor locale, conferințele ju­dețene de alegeri.

Ludovic Orban și-a anunțat intenția de a intra în cursa pentru un nou mandat încă de la Consiliul Național din 30 mai, precizând că și Florin Cîțu și-ar fi anunțat intenția în acest sens. „Salut acest anunț care dă drumul la o com­petiție în PNL care sunt convins că va face bine partidului.  Am discutat cu domnul prim-ministru Florin Cîțu și, în mod evident, va exista între noi un gentleman’s agreement, care sper că va fi respectat de toți membrii PNL, care să ducă la competiție onestă, fair-play, pozitivă, în care să arătăm bogăția de resurse a PNL”, spunea Orban la 30 mai 2021, după Consiliul Național al partidului. Ce s-a întâmplat după această declarație se știe.

Orban și-a depus candidatura alături de susținătorii săi, între care foștii miniștri Violeta Alexandru, Adrian Oros, Ion Ștefan. În mo­țiunea cu care a candidat, intitulată „PNL - Forța Dreptei”, Ludovic Orban le promitea alegă­torilor din PNL că va orienta partidul spre o doctrină liberală conservatoare, considerând că acesta trebuie să reafirme și să promoveze valorile fondatoare ale națiunii române moderne - drepturile și libertățile individuale, familia, credința creștină.

La rândul său, Florin Cîțu și-a depus candidatura în 20 august 2021, afirmând că a intrat în cursa internă pentru șefia partidului pentru a construi și a uni PNL. Premierul s-a înscris în cursă cu mo­țiu­nea sa intitulată „România Liberală”, precizând că PNL va rămâne un partid de centru-dreapta, care are drept curente prin­cipale liberalismul, creștin-democrația și conservatorismul. Florin Cîțu a fost însoțit, la depunerea candidaturii, de zeci de susținători, printre care s-au numărat Rareș Bogdan, Alina Gorghiu, Emil Boc, Gheorghe Flutur, Alexandru Muraru.

Ludovic Orban a devenit preșe­dinte al PNL în cadrul Congresului partidului din 17 iunie 2017. Anterior, președinția PNL a fost asigurată de Alina Gorghiu (dec. 2014 - dec. 2016), care a demisionat invocând rezultatele slabe de la alegerile parlamentare din decembrie 2016. La 14 decembrie 2016, Raluca Turcan a fost desem­nată, în cadrul Biroului Politic Național al PNL, președinte interi­mar, funcție ocupată până la 17 iunie 2017. Ludovic Orban este membru al PNL (PNL-AT) din 1992. Între 1993-1997, a fost membru în Comitetul Director al PL ’93. În aprilie 1998, a devenit membru în Consiliul Național al PNL, președintele PNL București (din 15 noiembrie 2002, până în 2010) și membru în Biroul Permanent Central al PNL între 2002 și 2010. Între 2009 și 2010, a fost prim-vicepreședinte al PNL. A fost ales președinte al Partidului Național Liberal, la 17 iunie 2017. A fost ministru al Transporturilor în Guvernul Tăriceanu (apr. 2007 - dec. 2008) și deputat din partea PNL în mai multe legislaturi. A fost premierul României (nov. 2019 - dec. 2020). Din decembrie 2020, este președinte al Camerei Deputaților.
Florin Cîțu a fost ales senator din partea PNL în 2016 și reales în 2020. La 4 noiembrie 2019, a preluat portofoliul Finanțelor Publice în Cabinetul condus de Ludovic Orban. Din 23 decembrie 2020, Florin Cîțu este premierul guvernului de coaliție PNL - USRPLUS – UDMR.

Lucrările s-au desfășurat într-o stare de tensiune generată mai ales de susținătorii lui Orban. Aceștia, contrar declarațiilor făcute înainte, au uitat de bunul-simț, de fair-play și au scandat, pe toată durata lucrărilor, lozinci anti Cîțu. În haosul creat, s-au transmis mesajele participanților, ale președintelui Iohannis, ale invitatului Kelemen Hunor și ale liderilor liberali care au susținut o moțiune sau alta.
După câteva ore, s-a  trecut la vot într-o buluceală generală. Delegații au votat, iar cei desemnați pentru numărarea voturilor au intrat în sala destinată acestui scop. După alte zeci de minute, s-a terminat numărătoarea și cei mandatați au anunțat rezultatele finale. Florin Cîțu a câștigat președinția PNL cu peste 60% din voturi, iar Ludovic Orban a obținut aproape 40% dintre voturile exprimate. Un rezultat previzibil.

Maramureșul a avut 108 delegați conduși de Ionel Bogdan, preșe­dintele PNL Maramureș și pre­ședintele Consiliului Județean. Liberalii maramureșeni au anunțat că vor vota moțiunea lui Florin Cîțu. La terminarea alegerilor, Ionel Bogdan a declarat: „Feli­citări, Florin Cîțu, pentru câști­garea președinției Partidului Na­­țio­­nal Liberal! Am intrat în echipa sa de la început și am convingerea că împreună vom face multe lucruri bune pentru România și pentru români. Astăzi am ales președin­tele PNL care poate să moderni­zeze partidul, care poate să mențină un parteneriat solid cu președintele Klaus Iohannis și care poate să ducă la capăt programul de guvernare pentru care românii ne-au dat votul”.
De asemenea, liderul liberal mara­mureșean a fost ales vicepreședinte regional pe zona Nord-Vest.
„Le mulțumesc pentru încredere tuturor liberalilor din zona Nord-Vest care m-au ales să îi reprezint în calitate de vicepreședinte regional. Votul lor mă onorează și mă determină să fac totul pentru a consolida organizațiile liberale din această zonă, astfel încât la alege­rile viitoare să câștigăm încrederea cetățenilor. Mulțumesc pentru încredere președintelui PNL Florin Cîțu și întregii echipe care m-a susținut pentru a fi reprezentantul zonei Nord-Vest în conducerea partidului”, a spus Ionel Bogdan.   

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.