• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Duminică , 12 Mai 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 26 August , 2013

Floarea de colţ a culturii maramureşene

Încet, dar sigur, Sighetu Marmaţiei redevine un centru cultural al Maramureşului. Dovadă stau numeroasele acţiuni culturale şi evenimente de marcă organizate în capitala Maramureşului Istoric, dar şi recent înfiinţatul Centru Cultural sighetean, condus de un om cu experienţă în administraţie, cultură şi management: Dan Spiridon Pralea.

 
 
 
Reporter: Câteva cuvinte despre experienţa dumneavoastră culturală?
Dan Spiridon Pralea: Este o poveste lungă, am fost apropiat în general de artă şi în special de muzică, asta    m-a făcut să fiu membru activ al Orchestrei de cameră a Liceului Dragoş Vodă, apoi al Orchestrei semi-simfonice a Casei de Cultură, vocalist la fel de trupe, interpret de muzică folk, dar şi de muzică cultă. Am intrat apoi în învăţământ prin 1974, iar prietenii m-au atras înspre şcoala de arte, unde am lucrat aproape un deceniu. Mentorii mei au fost profesorii Varady Ladislau şi Ioan Ardeleanu-Mecena, cum îl alintam noi. Am avut rezultate profesionale bune, care, alături de tinereţe, m-au recomandat probabil pentru funcţia de director al Casei de Cultură. Au fost ani frumoşi şi în acelaşi timp deosebit de grei. Austeritatea ne-a împins şi atunci spre autofinanţare, chiar totală. Nu era timp de lamentări, trebuia să facem ceva care să întreţină şi viaţa culturală a comunităţii, dar în acelaşi timp, să ne asigurăm venituri şi salarii. Am strâns din dinţi şi am trecut la fapte. Cei care au trăit vremurile acelea mă pot înţelege, ceilalţi rămân cu stigmatul „Cântării României”. Presa vremii, oamenii cu adevărat iubitori de cultură îmi sunt singurii martori.
 
Reporter: Cum s-a conturat ideea acestei prime ediţii a Galei Folk – Sighetu Marmaţiei?
Dan Pralea – În urma unor discuţii cu Ducu Bertzi, cetăţean de onoare al oraşului, dorinţa lui s-a întâlnit cu dorinţa noastră de a face şi altceva aici la Sighet pe plan cultural. Aşa s-a născut acest proiect la care a ţinut foarte mult şi primarul Gheorghe Ovidiu Nemeş. Şi s-a conturat un parteneriat între Primărie, Consiliul Local, Centrul Cultural şi Asociaţia Interculturală „Ducu Bertzi”. Şi pentru că în acest an se împlinesc 40 de ani de când Ducu Bertzi a plecat de la Sighetu Marmaţiei în lumea largă a muzicii cu o valiză, luată drept premiu la un concurs de folk din acea vreme, am zis că e momentul să pornim acest nou ciclu de evenimente care se cheamă „Floare de Colţ”, după una din cunoscutele piese care l-au consacrat pe Ducu Bertzi.
Galele se vor desfăşura în zilele de 16 – 17 august în Parcul Central al Municipiului, începând cu ora 19. Avem invitaţi de seamă: Nicu Alifantis, Mircea Vintilă, evident, Ducu Bertzi, Poesis, Magda Puşkaş, Mihai Neniţă, Florin Săsărman, Dinu Olăraşu, Vali Şerban, Adrian Ivaniţki, Marius Matache, Jul Baldovin, Cosmin Văman. Din partea noastră, a localnicilor, încercăm să promovăm nişte tinere talente: Nicolae Boico, Anca Corneştean, Ilinca Pleş, Gheorghe Şteţca. Primii trei sunt elevi ai Şcolii de Arte „Gheorghe Chivu” din cadrul Centrului Cultural din Sighetu Marmaţiei, iar Gheorghe Şteţca este profesorul care îi îndrumă.
Ne vom bucura şi de o prezentare mai deosebită, cunoscutul actor Adrian Păduraru, cu legături sentimentale la Sighet, pentru că soţia lui este sigheteancă, şi iată că va veni să prezinte prima ediţie a Galei Folk „Floare de Colţ”.
 
Rep: Cât sunt de receptivi sighetenii la spectacolele folk, pentru că au mai fost spectacole?
D.P.: Spectacole folk au mai fost, sigur că da, iar spectatorii sunt foarte receptivi. Este un public avizat, un public care a fost întotdeauna alături nu numai de Ducu Bertzi sau Ştefan Hruşcă, ci aproape în general de fenomenul folk. Să nu uităm că la Sighet avem şi un Festival Internaţional de Poezie, care are o vechime de patru decenii şi şi acest lucru spune foarte mult. Vom încerca să organizăm această Gală Folk în fiecare an de acum încolo, imediat după Sfânta Maria. Avem deja promisiunea că la ediţia a doua va fi prezent şi Ştefan Hruşcă.
 
Rep: Cât este de greu să organizezi un eveniment de această anvergură?
D.P.: Este foarte greu, pentru că traversăm vremuri destul de tulburi şi sărace. Lumea nu are bani şi nici bugetul local nu are bani pentru un asemenea eveniment, dar, totuşi, am reunit toate forţele pe care le avem şi le-am pus în slujba aceste primei ediţii a Galelor Folk.
Nu a fost foarte greu din punctul de vedere că Ducu Bertzi are o relaţie personală excepţională cu artiştii mai sus amintiţi, şi toţi au îmbrăţişat ideea de a-şi întrerupe vacanţe, turnee sau alte evenimente pe care le aveau în această perioadă, pentru a-l onora pe Ducu Bertzi la el acasă la prima ediţiei a Galei Folk „Floare de Colţ”.
Evenimentul se va desfăşura în Parcul Central, în centrul oraşului. Iubitorii de folk sunt aşteptaţi cu scaune, vor fi amplasate circa 500 de locuri, dotarea scenei ne permite vizionarea şi de la o distanţă mai mare. Totul va fi într-o atmosferă de sărbătoare. Primarul Ovidiu Nemeş a pregătit o surpriză, pe care o divulgăm pentru GAZETA, mai exact, câte o floare de colţ argintată (un medalion) pe care o va oferi din tot sufletul tuturor celor prezenţi.
Sponsorul principal al Galei a asigurat o valiză de firmă, iar această valiză va fi dată tânărului Cosmin Văman, un tânăr care s-a remarcat în acest an în breasla folkiştilor. Un juriu ad-hoc, alcătuit din Nicu Alifantis, Mircea Vintilă, Ducu Bertzi a hotărât ca această primă valiză să plece către Cosmin Văman. Este mai exact un premiu de încurajare a tinerilor. Ne-am folosit de faptul că acum 40 de ani Ducu a plecat cu o valiză de la Sighet, iar acum încercăm să dăm o valiză de firmă unui tânăr, să continue ceea ce a început Ducu Bertzi acum 40 de ani.
Partenerii media ai acestui eveniment sunt Jurnalul Naţional, Radio România Actualităţi, Gazeta de Maramureş şi TV Sighet.
 
Rep: Ce evenimente aveţi în viitorul apropiat?
D.P.: Urmează Colocviile „Ion Iuga” care se vor derula în 22 august şi un alt eveniment de amploare va fi în 13-14-15 septembrie, a treia ediţie a Festivalului Antic şi Medieval „Aeternus Maramorosiensis”.
 
În urma unor discuţii cu Ducu Bertzi, cetăţean de onoare al oraşului, dorinţa lui s-a întâlnit cu dorinţa noastră de a face şi altceva, aici, la Sighet, pe plan cultural. Aşa s-a născut acest proiect la care a ţinut foarte mult şi primarul Gheorghe Ovidiu Nemeş.

Comentariile celorlalți

eugen serban(cheudeanu) pe 31.12.2013 la 17:26
As.de Cultura a Romilor din Romania Cheudeana,cu sediul in Baia Mare,rep.de Eugen Serban,in acest sfarsit de an,cumpana dintr-e 2013-2014,pt. a stabili o colaborare definitava in cultura maramuresana si a etniei romilor,avand in vedere ca si noi suntem maramureseni facem parte din aceasta cultura,multumesc pt. atentie.
Sanatate,viata lunga si tot ce ne dorim cu toti,sa fim mai buni uni cu alti,multe activitati care sa duca si la finalizare.
ANU NOU FERICIT
LA MULTI ANII

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.