• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Sambătă , 11 Mai 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 25 Martie , 2016

Fereastra închisorii / Postul şi rostul

Despre post s-a scris mult. Cu trăirea e mai greu. Postul trebuie să-l îndeplineşti, mai puţin să-l vorbeşti.

Fiecare om are măsura sa, încercările sale, durerile şi căderile proprii, dar şi talanţii înălţării şi lumina sa aparte. Adunându-le pe toate, fiecare din noi are crucea sa. Nu există o cunună universală a postului, care să apese egal fruntea oamenilor.

 

Fiindcă postul te îndeamnă la lepădarea de patimi, iar în rostul său cel mai adânc la lepădarea de sine. Unii oameni postesc uşor de mâncare, alţii foarte anevoios. Alţii sunt tăcuţi prin fire, pe când mulţi se abţin cu mare greu de la cleveteală. După cum unii sunt miloşi şi blânzi de o viaţă, în timp ce alţii doar la necaz. Şi tot aşa.

 

Cred că Dumnezeu ne cere în post să ne rupem, ori măcar îndepărtăm, tocmai de ce ne leagă mai mult de lume. Să ne frângem puţin inima cea învârtoşată de grijile lumeşti, să jertfim mai mult din timpul şi iubirea noastră pentru cele nevăzute.

Dacă în afara postului suntem încremeniţi în lucruri mărunte şi trecătoare, înăuntrul lui auzim chemarea spre cele capitale şi veşnice. Dumnezeu nu ne cere să mergem mai des la liturghie, ci să o împlinim cu fapte. Nici să ne rugăm mai mult, ci mai curat.

 

Rostul postului este unul mistic, transcendental. Omul e chemat la Cer, pentru câteva săptămâni. Pentru a se despărţi vremelnic de schimonoseala pământească şi a trăi în lumina limpede a celor sfinte.

În înţelepciunea sa, Dumnezeu ştie că este peste puterile omului să-i ceară această imponderabilitate duhovnicească tot timpul anului. Îi cere doar o mică jertfă existenţială, incomparabilă cu cea săvârşită de Hristos pentru lume. Dar suficientă pentru ca omul să se îndulcească cu binecuvântarea vieţii veşnice.

 

Post cu rost. Doamne ajută.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.