• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Sambătă , 20 Aprilie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 16 Iunie , 2017

Fereastra închisorii / Învăţături de peste ocean

Revin la o idee mai veche şi spun că din modelul nord-american de justiţie şi ordine publică este cel mai corect, din care se pot învăţa multe lucruri bune.
Zilele trecute am văzut în presă cazul unui fost luptător american. Desigur nu pentru drepturile omului, ci un bătăuş de meserie prin nu ştiu ce ligă sportivă în care oa­menii îşi împart pumni în mod legal şi cu spectatori.
Sportivul în cauză şi-a găsit şi el o prietenă, dar nu tocmai neprihănită, având în vedere că prin istoria personală figura şi ca actriţă în filme deocheate.
După ce a început să o bănuiască că aceasta are o aventură în afara aşa zisei lor iu­biri, a sechestrat-o şi a bătut-o în mod violent, abandonând-o dărâmată şi fizic şi psihic, dar totuşi în viaţă.
Decizia justiţiei americane a fost exem­plară, aşa cum este în toate cazurile în care vreun dement îşi permite să distrugă un alt om. Verdictul sună chiar mai înfiorător decât faptele: închisoare pe viaţă cu posibilitatea liberării condiţionate după 35 de ani. Cum agresorul are 36 de ani, pe la bătrâneţile lui 71 poate invoca mila unui sfârşit de viaţă în libertate.
Primul comentariu al articolului, scris de un cititor ironic, a fost că la noi lua control judiciar şi vreo 4-5 ani. Foarte posibil, având în vedere modul sfios cu care suntem noi obişnuiţi să apărăm libertatea şi viaţa, adică darurile cele mai mari de la Dumnezeu.
Cât priveşte ordinea publică ştim că a agresa sau pune în pericol un poliţist în S.U.A. echivalează cu un delict foarte grav, iar reacţia este pe măsură. La noi aplicarea legii seamănă de prea multe ori cu o târguială. Poliţiştii din stradă, dar nu numai ei, sunt obligaţi adesea să se gândească în primul rând la drepturile criminalului şi apoi la protecţia victimei.
Cazul rutier intens mediatizat al fostului parlamentar, actual derbedeu, este eloc­vent pentru tupeul şi neruşinarea multora în faţa oamenilor puşi să păzească supre­maţia legii şi a regulilor.

De nu vom întări atât legea, cât şi aplicarea ei, vom rămâne condamnaţi la a împlini doar jumătăţi de măsură. Şi după chipul acestor jumătăţi de măsură va fi şi socie­tatea noastră, nu după măsură cea întreagă şi dreaptă a Cerului.
 

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.