• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Duminică , 19 Mai 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 3 Iulie , 2015

Fereastra închisorii / Control total

Uitându-mă într-o seară la televizor, la o emisiune despre închisori, am rămas nedumerit. O cucoană atotştiutoare, fiind foarte preocupată despre subiectul în cauză datorită câtorva fârtaţi şi sorele de breaslă care ajunseseră după gratii din prea multă corupţie, susţinea isteric că închisorile trebuie musai şi de îndată controlate.

 

Dragă doamnă, într-adevăr închisorile nu sunt controlate. Fiindcă închisorile, aceleaşi închisori, sunt hipercontrolate. Super, supra şi ultracontrolate. Şi tot timpul, mereu controlate. Doar dacă mă gândesc la ultimii doi ani, la închisoarea pe care o slujesc, îmi dau seama că am devenit un autentic loc de pelerinaj al instituţiilor de control.

Corpul de Control al Ministrului Justiţiei, Serviciul de Audit Public Intern, Curtea de Conturi, Autoritatea Naţională pentru Reglementarea şi Monitorizarea Achiziţiilor Publice, Avocatul Poporului, APADOR-CH (o renumită organizaţie de apărare a drepturilor omului, ca să înţelegeţi doamnă!), inspecţii tematice periodice de verificare din partea Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, autorităţi de management, comisii parlamentare, toţi şi nu numai aceştia au verificat minuţios şi uneori repetat ce se întâmplă cu adevărat într-un penitenciar.

 

Cea mai gratifiantă remarcă a celor care ne-au controlat, venită îndeosebi din partea reprezentanţilor instituţiilor externe sistemului penitenciar, a fost că apreciază în mod deosebit munca saturată în riscuri a personalului din penitenciare, majoritatea dintre aceştia mărturisind că nu ar putea profesa într-un astfel de domeniu, de o dificultate cu totul specială.

Ministrul Justiţiei şi directorul general al Administraţiei Naţionale a Penitenciarului au vizitat şi evaluat personal şi la modul cel mai serios închisoarea din Baia Mare.

Apoi să nu uităm că, pe linia legalităţii deţinerii, activitatea penitenciarului este permanent supusă controlului imparţial al unui judecător de supraveghere şi ulterior instanţelor de judecată naţionale şi chiar internaţionale.

La rândul lor instituţiile de cercetare penală verifică dacă este respectat climatul de legalitate în penitenciar, ca urmare a sesizărilor primite.

 

Şi ar mai fi destule de spus, adică multe alte forme de control.

Concluzia e de fapt o rugăminte de liniştire pentru unii cetăţeni, îngrijoraţi de controlul închisorilor. Acesta este realmente total.

Căutaţi lipsa de control prin alte părţi. Poate chiar la dumneavoastră, cei vocali şi superficiali.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.