• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Vineri , 10 Mai 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 28 Februarie , 2014

Falimentaţi de stat!

Potrivit statisticilor din 2008, numărul întreprinderilor din judeţ a scăzut cu aproape 3000 de agenţi economici, iar numărul de angajaţi, cu aproape 10.000. Vina nu o poartă însă numai criza, ci şi harababura din programele naţionale, întârzierea plăţilor în lucrările contractate de stat şi schimbarea listelor de beneficiari pe criterii politice.

 
 
 

Criza politică şi harababura din programele publice au dăunat mai grav mediului de afaceri decât criza. Statul   s-a obişnuit să contracteze lucrări pe care nu le mai poate susţine sau le abandonează, în funcţie de interesele politice, iar consecinţele le suportă agenţii economici care rămân cu facturile neîncasate.

Practic, firmele au ajuns să susţină investiţiile statului, fără dobândă şi, în cel mai bun caz, să-şi primească banii după 2-3 ani. Exemple sunt cu nemiluita şi cam toate programele guvernamentale au lista lor neagră de agenţi economici aduşi la sapă de lemn sau chiar în pragul falimentului. Celebru a devenit PNDR pentru recordul bătut la întârzieri de plăţi.

 

Toader Şteţcu, primarul din Moisei, spune că: „Noi, la Moisei, am plătit firmele pe care le-am angajat la lucrări. La noi nu au intrat firme în faliment din cauza Statului. Dar am auzit de probleme de acest gen. De exemplu, la întâlnirea de la Sighet cu ministrul agriculturii, primarul din Bistra a semnalat că statul nu a dat banii, că de şase luni este depusă documentaţia şi că firma intră în faliment. Noi la Moisei am plătit toate datoriile către firme, deci nu se poate spune că din cauza noastră sunt firme în faliment. Asta pentru că eu nu    m-am angajat la lucrări pentru care am ştiut că nu avem asigurată o garanţie că putem plăti ce s-a făcut”.

Ştefan Mihalca, primarul din Copalnic Mănăştur, spune că: „Avem firme care au intrat în faliment, dar nu din cauza Statului, ci de către furnizori sau bănci. Noi nu avem firme mari care să fi avut lucrări cu Statul. Lucrurile sunt puţin mai delicate în situaţiile în care ajung firme să intre în faliment din cauza Statului. Pentru că nici primarii aceia care fac lucrări, ca să iasă primari, fără să aibă acoperire bugetară, nu e în regulă. Există ordonanţa Ministerului Finanţelor, Legea Bugetului şi altele, iar acest lucru este penal, numai că la noi nu se aplică. Am auzit şi eu că merg la Ministere oameni cărunţi pe cap şi se pun în genunchi să-şi primească banii pentru că le intră firma în faliment. De asemenea, şi patronii au o oarecare naivitate sau disperare, că sunt foarte mulţi care se bagă la lucrări doar că le promite un politician că vor fi plătiţi. Dar nu este ok. Pentru că mulţi promit şi puţini fac din cele câte le promit. Am auzit multe poveşti de genul acesta şi toate sunt „cu cântec”.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.