• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Luni , 13 Mai 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 1 Aprilie , 2013

„Facem puţină linişte să putem începe?”

Şedinţa Consiliului Judeţean din 26 martie merită o atenţie specială, deşi a ţinut doar 15 minute. Asta pentru că în spatele unei aparente şedinţe de rutină, cu proiecte „de umplutură”, se întrevăd detalii care merită luate în calcul în context judeţean.

 
 
 
La o analiză sumară am putea spune că şedinţa de plen a Consiliului Judeţean Maramureş (CJ) din 26 martie a fost una banală, fără hotărâri cu impact major asupra judeţului. Însă, ştiindu-i pe cei care îi reprezintă pe maramureşeni în această structură, ne gândim că atunci când e linişte se pregăteşte ceva. Iar lucrurile ne-au confirmat întotdeauna că expresia „liniştea dinaintea furtunii” este valabilă în cazul aleşilor noştri. Ei bine, în acest moment, nimeni nu face mişcări greşite pentru a nu da motiv de scandal până la şedinţa următoare, când se va vota bugetul judeţului. Pentru că mai este puţin timp, timp în care unii fac lobby „cu gura”, alţii au argumente.
Din câte se vede, preşedintele Zamfir Ciceu îşi cimentează tot mai mult poziţia de „şăf” al instituţiei, dar mai mult decât atât, se simte că plenul şi-l asumă tot mai mult ca lider. Iar acest lucru se vede inclusiv din formula de deschidere. Dacă la început era mai timid, acum Ciceu a început întâlnirea printr-o întrebare: „Facem puţină linişte să putem începe şedinţa?”. Ca o paranteză, vă spunem că i-am întrebat pe liberali despre felul în care se raportează la Ciceu, nu de alta, dar până mai ieri se luau la trântă care să demonstreze că-i mai breaz, iar acum parcă nimic nu s-ar fi întâmplat. Ideea este că sub protecţia anonimatului un consilier liberal a spus că în ultima vreme „ne-a plăcut de el, ne-a răspuns frumos la întrebări, fără să mai încerce să ne dea peste nas, stăpâneşte argumente juridice pentru că este abil în hăţişul legislativ, parcă a devenit mai aplicat, şi pare mai calm. Poate şi-a schimbat atitudinea şi datorită faptului că am înţeles că-i pe cai mari în Partidul Conservator, iar asta îi dă un plus de confort”. Nu comentăm această declaraţie, dar dacă „jucărica” funcţionează, nu putem decât să ne bucurăm.
 
Înainte de a se intra în ordinea de zi, a fost salutată prezenţa „colegului şi prietenului nostru” Anton Rohian, din noua postură de prefect. Sincer, îl ştim pe Rohian de ani de zile şi    i-am auzit multe intervenţii în plenul CJ, dar de această dată, probabil din cauza emoţiei sau vrând să impresioneze, a avut un discurs cam stângaci. Hai no, că de fapt a fost simpatic în momentul în care a început cu „bună ziua aparat”: „Sărut mâna doamnelor consiliere, bună ziua domnilor consilieri, bună ziua aparat care 20 de ani m-aţi slujit să greşesc sau să nu greşesc ca şi politician”.
Mulţi au zâmbit când prefectul a zis „această sală îmi este foarte cunoscută”, dar acesta a fost doar începutul unui discurs care a dat pe alocuri impresia că nu a fost suficient pregătit: „În acelaşi timp vreau să vă spun că s-au făcut lucruri şi bune... dar s-au făcut lucrurile bune pentru judeţ. Cel puţin din punctul meu de vedere, vreau să vă spun că am satisfacţia că prin munca pe care am depus-o cu oamenii care au ajuns în administraţie, prin încrederea care le-a fost acordată din punct de vedere politic, nu mi-a fost ruşine de munca pe care am depus-o. În acelaşi timp, trebuie să recunosc că a fost o viaţă de om şi o viaţă de politician în care, dacă mă gândesc bine la ce mod de a fi în viaţa publică e perceput politicianul, în această perioadă de 20 de ani, să fiu foarte modest, nu am făcut lucruri de care să-mi fie ruşine”.
 
Iar finalul a fost şi mai haios, că dacă ne gândim logic, nu pot să se audă mai mult de două voci, dacă sunt doar două instituţii care strigă către Bucureşti, iar important este că s-a spus şi „la mulţi ani!” deşi asta s-a potrivit ca nuca-n perete: „Aş vrea să închei, pentru că ordinea de zi este destul de lungă, să vă doresc succes în aceşti 4 ani de mandat de guvernare. Şi de la învestirea mea de prefect am spus tot timpul: aş dori să implementăm un mod de lucru Prefectură – Consiliu Judeţean – Parlament, în care să fie o voce, sau cel puţin două voci care să se îndrepte spre Bucureşti, legate de ceea ce este judeţul Maramureş şi ce suntem noi ca şi politicieni şi guvernarea acestui judeţ. Sunt câteva proiecte la care tot timpul am să încerc să vă amintesc că trebuie să le facem. Şi până la finalul mandatului meu am să vă spun că ne-am angajat să le facem, şi doresc să le facem. Restul sunt vorbe. Vă doresc multă sănătate, mulţumesc pentru colegialitate, pentru modul în care m-aţi perceput şi să nu îmi luaţi în nume de rău ce v-am făcut. La mulţi ani!”, zis-a prefectul. O să-l întrebăm data viitoare de ce-i poate fi luat în nume de rău, din moment ce înainte de asta a spus că nu a făcut lucruri de care să-i fie ruşine. Vă lăsăm să recitiţi spiciul prefectului, nu mai comentăm, că poate omul a fost chiar emoţionat, dar mai presus de asta, este „colegul” şi pretinul nost”.
 
Şi pentru că aşa se face la început de mandat, am tras cu urechea şi la „pariurile de culise”. Mulţi spun că „preteneala” trâmbiţată între Prefectură şi CJ nu va funcţiona, pentru că Rohian are adânci rădăcini în mediul politic, iar atribuţiile de prefect îi sunt limitate. Unii se dau cu părerea, ştiindu-l pe Rohian că va continua să iasă la fileu cu poveşti despre proiecte şi identitatea Maramureşului, încercând să împingă lucrurile de la spate. Doar că acest lucru este posibil să-i deranjeze pe unii gen Zamfir Ciceu, care prin postura pe care o au nu vor permite să lase pe altcineva să „fure caimacul”.
 
Ioi, şi era să uităm că în timpul şedinţei, consilierul Bondi Gyongyike (fost prefect ce şi-a vopsit casa-n verde) a adresat o întrebare preşedintelui: „nu puteţi să faceţi ceva cu colegii de la presă?”. Întrebarea a fost „super”, dar trebuie să vă spunem şi că de fapt ea era deranjată de faptul că nu îl vedea pe preşedinte din cauza cameramanilor şi fotografilor. Ciceu a răspuns liniştit că speră că până la finalul acestui an să fie gata o sală de consiliu modernă cu toate dotările corespunzătoare. După ce a spus preşedintele, nu putem decât să o rugăm „din suflet” (cum zice ea) că în varianta în care vrea să-l vadă mai des pe preşedinte, să intre mai des pe contul ei de Facebook, unde îl are deja în lista de prieteni.
Iar acum să vă spunem despre proiectele de pe ordinea de zi. Sincer, nu a fost ceva anume care să vă îmbie la lectură, cu excepţia faptului că în ultimul moment a fost introdus un punct suplimentar care s-a referit la aprobarea noii organigrame pentru aparatul de specialitate al CJ. Ideea este că Zamfir Ciceu a luat taurul de coarne şi a făcut ceea ce şi Mircea Man (fostul preşedinte CJ) anunţase la începutul mandatului, dar a lăsat-o baltă: a început să aşeze lucrurile printre subalterni. De multă vreme se tot spune că unele direcţii din subordine sunt ineficiente, şi că sunt angajaţi care „joacă la mai multe capete”, dar acum   s-a dat semnalul că într-adevăr se doreşte să se apese anumite butoane pentru eficientizare. Rămâne de văzut în ce măsură va reuşi Ciceu să schimbe anumite piese pe tabla numită „aparat de specialitate”, sau dacă se vor schimba doar „nebunii” uzaţi cu „nebuni” proaspăt vopsiţi.
Îi lăsăm preşedintelui Ciceu ultimul cuvânt, că şi-a păstrat tonul autoritar aşa cum a şi început şedinţa: „Declar şedinţa închisă!”

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.