• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Vineri , 10 Mai 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 28 Octombrie , 2013

Eveniment istoric la Moisei

La începutul acestei săptămâni, la Moisei a avut loc un eveniment deosebit care a marcat restaurarea monumentului lui Vida Gheza. Primarul Toader Şteţcu vorbeşte despre acest eveniment istoric, despre respectul pentru trecut şi grija pentru prezent.

 
 

Reporter: Prima impresie după organizarea evenimentului?

Toader Şteţcu: A fost un eveniment foarte reuşit. În primul rând pentru că a fost foarte multă lume, iar armata are menirea şi rolul ei de a impune respect. Mă refer aici la faptul că începând cu onorul şi marşul de defilare, a dat o prestanţă şi o notă distinctă deosebită evenimentului. De asemenea, prezenţa PreaSfinţiei Sale Justin, episcopul vicar al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului, a fost extrem de importantă şi a însemnat foarte mult pentru toţi cei prezenţi. Pe lângă acestea, a fost toată conducerea judeţului, începând de la prefect, preşedintele Consiliului Judeţean, vicepreşedinte, consilieri judeţeni, deputatul de colegiu etc., iar asta a demonstrat anvergura evenimentului.

 

Rep: Câteva aspecte importante care s-au punctat în cadrul discursurilor susţinute de invitaţi?

T.Ş.: Programul s-a respectat întocmai aşa cum a fost prezentat şi în numărul trecut al Gazetei de Maramureş. Cei prezenţi au vorbit despre importanţa Monumentului de la Moisei ca şi simbol al demnităţii şi patriotismului românesc. S-a făcut propunerea şi toată lumea a acceptat-o cu bucurie ca acest obiectiv să intre într-un circuit al judeţului şi în special pentru şcoli, astfel încât elevii din judeţ să poată face lecţii deschise de istorie la Monument. Toţi cei prezenţi au apreciat preocuparea şi efortul moiseienilor pentru restaurarea şi punerea în valoare a acestui obiectiv, mai ales că s-a făcut prin eforturi financiare proprii.

 

Rep: Ce a fost cel mai greu în tot procesul acesta de restaurare al Monumentului?

T.Ş.: Cel mai greu ne-a fost din cauză că timpul a fost cam ploios şi ne-a cam încurcat în derularea lucrărilor, mai ales că s-a lucrat foarte mult cu pământ. Tot timpul ne uitam la prognozele meteo şi ne apucam de lucru dacă era sau nu înnorat. Restaurarea acestui Monument s-a făcut şi cu rugăciuni, că ne rugam lui Dumnezeu să nu plouă, că altfel nu reuşeam să terminăm lucrările.

 

Rep: Moiseienii cum au perceput organizarea acestui eveniment?

T.Ş.: Toţi au fost extrem de mândri şi au spus că nu a mai fost în Moisei un asemenea eveniment, şi asta pe bună dreptate. Ba mai mult, nu numai moiseienii, ci şi cei veniţi din alte părţi au spus că aşa ceva nu au mai văzut şi că se bucură că au avut această ocazie. Mulţi au fost oarecum invidioşi, spunând că „numai la Moisei pot să se întâmple asemenea minuni”. De acum încolo, va deveni tradiţie ca în 21 octombrie să ne cinstim eroii la Moisei.

 

Rep: Acest proiect era un vis al dumneavoastră. Acum că l-aţi văzut împlinit, ce urmează, ce vă doriţi?

T.Ş.: În momentul de faţă se finalizează asfaltarea unui tronson din drumul comunal DC 1 şi se asfaltează 10 mii mp pe uliţele comunei. Un alt vis al meu este să văd toate uliţele din Moisei asfaltate, dar şi acest vis este aproape realizat. Mai avem tot în derulare, au început lucrările la construcţia unui pod peste Râul Vişeu, un pod pe care l-am promis oamenilor de mai mult timp şi nu am putut. Cred că acest pod este ultima promisiune pe care am făcut-o moiseienilor şi care nu este încă realizată. În primăvară am mai finalizat două poduri pe care însă nu le-am promis, dar am reuşit să le facem. Unii au zâmbit, spunând că am făcut şi două poduri „bonus” faţă de ceea ce am promis. Suntem în lucru şi cu Punctul de informare şi documentare turistică şi locul de refugiu, unde am ajuns cu construcţia la primul etaj. S-a turnat centura, se toarnă placa şi până la sfârşitul lui noiembrie vom termina şi Punctul de informare turistică şi locul de refugiu.

 
 

„Nu numai moiseienii, ci şi cei veniţi din alte părţi au spus că aşa ceva nu au mai văzut şi că se bucură că au avut această ocazie. Mulţi au fost oarecum invidioşi, spunând că „numai la Moisei pot să se întâmple asemenea minuni”. De acum încolo, va deveni tradiţie ca în 21 octombrie să ne cinstim eroii la Moisei”.

Toader Şteţcu

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.