• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Duminică , 03 Decembrie 2023

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 6 Noiembrie , 2023

EPOCA BRONZULUI LA FRUNTARIILE BAZINULUI CARPATIC Conferință în onoarea lui Carol Kacsó la împlinirea a 80 de ani

 Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Maramureș, instituție publică de cultură care funcționează sub autoritatea Consiliului Județean Maramureș, a organizat în perioada 1-2 noiembrie 2023 evenimentul științific ,,Epoca Bronzului la fruntariile Bazinului Carpatic/The BronzeAge at theEdge of the Carpathian Basin" (Conferință în onoarea lui Carol Kacsó la împlinirea a 80 de ani/Conference in honour of Carol Kacsó on theoccasion of his 80thbirthday).

 

Au prezentat comunicări cercetători remarcabili din România, Germania, Ungaria, acestea fiind un omagiu adus arheologului băimărean Carol Kacsó care și-a început activitatea la Muzeul din Baia Mare în anul 1965 ca muzeograf, fiind apoi şeful Secţiei de arheologie (1991), director adjunct al Muzeului (1993), director general adjunct (2002).

 

În anul 1981 a susţinut, la Institutul de Arheologie şi Istorie din Cluj-Napoca, teza de doctorat intitulată ,,Necropola tumulară de la Lăpuş". A fost bursier sau invitat al mai multor universităţi, institute de cercetare şi muzee din străinătate: Universitá di Bologna, DeutscherAkademischerAustauschdienst, NaturhistorischesMuseum Wien, Magyar NemzetiMúzeum Budapest, Universitatea Ujgorod, Muzeul NaţionalVršac, UniverzitaKonštantina Filosofa-Nitra, Johann Wolfgang GötheUniversität Frankfurt am Main, Institut fürPrähistorischeArchäologie-Berlin, PrähistorischeKommission Wien, DeutschesArchäologisches Institut Berlin, Institut fürUr- undFrühgeschichte Wien, Damjanich János Múzeum Szolnok, Ludwig-MaximiliansUniversität München etc.

 

A efectuat cercetări sistematice în numeroase obiective arheologice aflate în raza de activitate a Muzeului băimărean: Lăpuş, Oarţa de Sus, Suciu de Sus, Lăpușel, Libotin, Vad, Copalnic Mănăştur, Oarţa de Jos, Bicaz, Giulești, Crăciuneşti, Tisa, Călineşti, etc., dar şi în alte obiective din ţară şi din străinătate. Astfel, patrimoniul Muzeului s-a îmbogățit cu o cantitate imensă de material din toate perioadele istoriei vechi şi medievale.

 

Domnul dr. Carol Kacsó a valorificat cercetările prin numeroase studii științifice, repertorii, cărți, cataloage de expoziții, dar și prin participări la conferințe, congrese, simpozioane din țară și din străinătate (Ungaria, Germania, Polonia, Austria, Slovacia, Ucraina, Franţa, Italia). Datorită activității sale prodigioase nu este student la arheologie în toată Europa, care să nu fi auzit despre Necropola tumulară de la Lăpuș sau Sanctuarul de la Oarța de Sus din Maramureș.

 

Activitatea științifică realizată de dr. Carol Kacsó oglindește o cercetare intensă și dedicată, concentrată în special pe regiunea Tisei superioare și pe nordul Transilvaniei. În urma unei activități susținută cu o consecvență demnă de admirație, dr. Carol Kacsó a reușit, împreună cu câțiva cercetători, să transforme radical cunoașterea epocii bronzului din aceste regiuni. Dacă la nivelul anilor 1960-1970 nordul Transilvaniei și zona Tisei superioare se prezentau sub forma unor zone cu descoperiri răzlețe, în urma cercetărilor din ultima jumătate de secol, epoca bronzului ne apare în aceste regiuni ca o perioadă istorică care, în ciuda vechimii sale, a beneficiat de cele mai înalte nivele de reconstituire.

 

În acest context, siturile de la Oarța de Sus-Ghile Botii și necropola de la Lăpuș, cercetate de Carol Kacsó, au devenit situri emblematice pentru epoca bronzului din Europa, iar fenomenele culturale dezvoltate în jurul lor au ajuns să fie investigate ca parte a moștenirii transmise peste milenii de Vechea Europă.

 

Din partea Consiliului Județean Maramureș a fost prezent la manifestare vicepreședintele Radu Trufan.

 

,,Am fost la Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Maramureș, în cadrul Conferinței ,,Epoca Bronzului la frontierele bazinului Carpatic” și am avut onoarea să îi adresez felicitările mele domnului dr. Carol Kacso, o personalitate marcantă a arheologiei, recunoscută pentru parcursul său profesional și pentru aportul considerabil adus în cunoașterea acestei epoci din județul nostru.

 

Este o confirmare a faptului că Maramureșul se mândrește cu oameni valoroși și profesioniști. Îl felicit pe domnul dr. Carol Kacso și îi mulțumesc pentru munca extraordinară depusă în acest domeniu. La împlinirea celor 80 de ani, îi doresc multă sănătate și să se bucure pe deplin de aprecierea generațiilor de cercetători pe care i-a inspirat”, a spus Radu Trufan.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.