• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Joi , 02 Mai 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 21 August , 2015

Educaţia alternativă la sărăcie, la cheie

La mijlocul lunii august a avut loc recepţia pentru proiectul „Educaţia alternativă la sărăcie”, unde partenerii ASSOC, Primăria Coroieni şi Asociaţia de cercetare şi formare a Universităţii de Nord Baia Mare au primit clădirea nou construită şi amenajată. Costurile pentru această lucrare de anvergură pentru comunitatea rromă Ponorâta din comuna Coroieni, judeţul Maramureş, s-au ridicat la aproximativ 100.000 euro până în acest moment.

 

Noua construcţie a fost predată aproape finalizată şi gata să ia în primire cei 80 de tineri rromi pentru programul de shool after school. Odată cu demararea proiectului, copiii vor primi o masă caldă în cadrul centrului, cu condiţia ca aceştia să participe activ la orele de studii.

 

Acest centru de incluziune socială a fost dotat cu patru duşuri şi două maşini de spălat pentru a putea oferi nişte condiţii mai apropiate secolului 21. Pe lângă aceste dotări, sălile au fost echipate şi cu tehnologie de ultimă oră, calculatoare, imprimante etc. pentru a oferi copiilor dorinţa de a învăţa, dar şi diverse modalităţi pentru a face acest lucru.

Pe lângă cei 80 de copii, vor fi instruiţi şi tineri adulţi în cadrul acestui centru, participând la programe de formare şi dezvoltare a abilităţilor, acestea fiind şi pentru familii.

Acest centru de incluziune socială este în măsură să ofere servicii integrate către copiii şi tinerii aflaţi în situaţie de risc cu scopul creşterii gradului de acces la educaţia formală, non-formală, bunăstare, sănătate şi ocupare.

Prezenţi la acest eveniment, care a avut loc în cadrul noului centru din Ponorâta, au fost primarul comunei Coroieni, Ropan Gavril, Liviu Bozga, vicepreşedintele Asociaţiei de cercetare şi formare a Universităţii de Nord Baia Mare, inginerii proiectanţi, dar şi reprezentanţi ai grupului ţintă Ponorâta.

 

Actorii principali implicaţi în proiect, Primăria Coroieni, în parteneriat cu organizaţiile ASSOC, CCF şi Grupul local de iniţiativă Ponorâta, vor colabora pe toată durata proiectului în scopul implementării activităţilor propuse: înfiinţarea centrului, furnizarea serviciilor de tip „Şcoală după şcoală” pentru 80 de elevi, furnizarea serviciilor de acces la igienă şi sănătate, informarea şi consilierea copiilor, tinerilor şi părinţilor, organizarea campaniilor de informare şi de sensibilizare pentru sănătate şi prevenirea bolilor, formarea, îndrumarea, consilierea vocaţională, dezvoltarea abilităţilor de viaţă pentru 50 de tineri, formarea profesională continuă a personalului din serviciile de suport în domeniile de interes pentru proiect şi alte servicii colaterale. Valorile estimate ale cheltuielilor eligibile angajate pe perioada proiectului cu TVA inclus sunt, Primăria Coroieni, 725.278, 85 lei, ASSOC, 58.968,00 lei şi Asociaţia centrului de cercetare şi formare, 94.068,00 lei.

Reprezentanţii grupului ţintă a comunităţii din Ponorâta, ne-au întâmpinat la porţile centrului, arătându-se cu adevărat încântaţi de potenţialul acestui centru.

 

Liviu Bozga, vicepreşedintele Asociaţiei de cercetare şi formare a Universităţii de Nord Baia Mare, a declarat, în calitatea sa de iniţiator al acestui proiect, că: „Clădirea nou amenajată arată foarte bine şi este exact cu mi-am imaginat-o, încercăm să găsim soluţii reale pentru aceste persoane din zonele defavorizate. Nu mă pricep, din punct de vedere arhitectural, dar până în acest moment sunt mulţumit de cum s-au desfăşurat lucrurile.”

 

Obiectivul general al proiectului urmăreşte îmbunătăţirea situaţiei copiilor şi tinerilor aflaţi în situaţii de risc, prin înfiinţarea unui Centru care să ofere măsuri integrate, în măsură să îmbunătăţească accesul la educaţie. Cu această ocazie se vor organiza patru cursuri de formare profesională pentru 50 de tineri ce vor contribui la dezvoltarea competentelor sociale şi civice. În centrul inaugurat astăzi se vor implementa servicii specifice unui Centru de Zi pentru copii, cu activităţi de informare, consiliere, activităţi recreative şi de socializare, orientare profesională şi sprijin pentru părinţi.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.