• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Sambătă , 20 Aprilie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 27 Februarie , 2023

Ședința anuală a membrilor CAR

Joi, 16 februarie 2023, Preasfințitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureșului și Sătmarului, a prezidat ședința anuală a membrilor CAR (Casei de Ajutor Reciproc) în Sala „Sfântul Ierarh Iosif Mărturisitorul” din incinta Catedralei Episcopale „Sfânta Treime” din municipiul Baia Mare.

Andrei Fărcaş,
redactor la revista „Graiul Bisericii Noastre”
Pr. Adrian Dobreanu
Responsabil Comunicații Media-OnlineEpiscopia Ortodoxă Română a Maramureșului și Sătmarului


La această ședință a participat și Preasfințitul Părinte Timotei Sătmăreanul, Arhiereu-vicar al Eparhiei, alături de persoane din Permanența Eparhială - între care amintim pe Arhim. dr. Casian Filip, vicar eparhial, Arhid. Teodosie Bud, con­silier economic -, Pr. Mihai Tira, președintele CAR, părinții protopopi și alți membri.
„În cadrul Bisericii Ortodoxe Române, pe lângă centrele eparhiale şi pe lângă eparhiile din ţară, funcționează Casa de Ajutor Reciproc, nu de ieri, de alaltăieri, ci de foarte multe decenii în viața Bisericii, a spus Preasfințitul Părinte Episcop Iustin. Este o instituție care îşi propune să ajute familiile preoțești, în primul rând, cu situații mai dificile, să le ofere, la caz de nevoie, împrumuturi, ajutor, în situaţii de maximă urgenţă şi necesitate, apoi oferă ajutor pentru înmormântări. Anul trecut, la adunarea generală a CAR, s-a hotărât în Episcopia noastră să se ofere şi tinerelor familii preoțești, la primul şi al doilea copil, 1.500 lei şi la al treilea şi al patrulea copil, 2.000 lei. A fost un lucru frumos şi cred că este binevenit, pentru că şi încurajăm în acest fel ca preoții să aibă cel puţin trei copii. Casa de Ajutor Reciproc de pe lângă Episcopia noastră a luat ființă imediat după înființarea Episcopiei.
A funcționat, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop Justinian, în Centrul Eparhial, pe lângă Sfânta Episcopie. Acum s-a mutat într-o altă locație. Oricum, este aparținătoare şi patronată şi funcționează cu bine­cu­vântarea şi îndrumarea Sfintei Episcopii şi supravegherea sectorului financiar-contabil. Are peste 700 de membri şi a oferit ajutor în valoare de peste două milioane de lei, ceea ce nu este puțin lucru în vremurile acestea în care austeritatea şi nevoile sunt din ce în ce mai stringente chiar şi pentru familiile preoțești. Ne întrunim în fiecare an şi, de obicei, este de față şi Episcopul. Acum suntem împreună cu Preasfințitul Timotei şi ascultăm raportul şi darea de seamă şi se iau deciziile pentru anul care urmează asupra bugetului şi asupra coti­zației, care, uneori, crește, este 120 de lei în pre­zent. Ea poate crește, în funcție de devalorizarea leului sau de situația economică prin care trece societatea. Poate crește sau scădea. Slavă lui Dumnezeu pentru toate!”

„După 31 de ani de activitate neîntreruptă, iată-ne din nou la momentul de bilanț din anul 2022 al Casei de Ajutor Reciproc din cadrul Episcopiei Ortodoxe Române a Maramureșului şi Sătmarului.
În prezența şi cu binecuvântarea Ierarhilor noștri, a Preasfințitului Părinte Episcop Iustin şi a Prea­sfin­țitului Părinte Timotei Sătmăreanul, în ședința anuală de lucru a adunării generale am prezentat raportul anual de activitate pe anul 2022. S-a analizat bugetul de venituri şi cheltuieli şi s-au făcut propunerile cuvenite pentru anul 2023, cu dorința de a identifica de la an la an activitatea filantropică şi caritabilă. În mod concret, a spus Părintele președinte Mihai Tira, CAR a acordat, anul trecut, împrumuturi rambursabile la 147 de membri activi, din 732 membri de drept, atât clerici, cât şi mireni angajați bisericești aflați în dificultăți financiare. De asemenea, conform statutului de organizare şi funcționare a CAR, s-au acordat atât ajutoare de naștere, cât şi de înmormântare membrilor activi ai CAR după un an vechime. Astfel, pentru primul şi al doilea copil născut în familia preotului sau angajaților bisericești se acordă 1.500 de lei, respectiv 2.000 de lei pentru al treilea şi al patrulea copil născut în familiile acestora. Pentru cazurile de deces, se acordă 3.000 de lei din partea CAR ajutor de înmormântare pentru membrul de drept, iar pentru soțul sau soția membrului de drept acordăm 1.500 de lei ajutor de înmormântare. Pe lângă toate acestea, la propunerea şi sub îndrumarea directă a Prea­sfințitului Părinte Episcop Iustin, CAR s-a implicat tot mai mult în ceea ce înseamnă filantropie creș­tină. În mod concret, a susținut financiar celelalte asociații şi centre sociale care desfășoară acti­vități caritabile în cadrul Epis­copiei noastre, sumele alocate în acest scop depășind 160.000 de lei.
Pentru toate aceste daruri, mul­țumim lui Dumnezeu, mulțu­mim centrelor protopopești pentru buna colaborare, mulțumim tuturor mem­brilor CAR activi implicați în aceste acțiuni şi, nu în ultimul rând, Ierarhilor noștri care ne sus­țin şi ne îndrumă pentru a face cât mai mult bine semenilor noștri”.

 

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.