• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Joi , 02 Mai 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Marţi , 20 Noiembrie , 2012

Dublă premieră artistică la Cavnic

Sâmbătă, 17 noiembrie, este o zi de sărbătoare pentru oraşul Cavnic, deoarece a fost pregătit un eveniment cu dublă semnificaţie. Vorbim despre o dublă premieră pentru oraşul de la poalele Gutâiului: primul vernisaj de pictură al Elisabetei Veress şi, totodată, primul vernisaj de pictură organizat vreodată în Cavnic.

 

Acest vernisaj are în spate o poveste cu totul specială. Totul a început acum 6 ani, când au venit în excursie în Maramureş nişte pictori amatori din Ungaria, şi întâmplarea a făcut să se cazeze la pensiunea Elisabetei Veress. De atunci, în fiecare an, pictorii din Ungaria vin în tabără de pictură la Cavnic, iar Elisabeta Veress nu numai că-i găzduieşte pe artişti, dar merge cu ei pe teren şi lucrează cot la cot cu ei. Ceea ce iniţial părea o joacă, o curiozitate sau o provocare, s-a transformat în timp într-o adevărată pasiune pentru pictură. Dovada că Elisabeta Veress a luat lucrurile cât se poate de în serios este faptul că la 56 de ani s-a înscris la Facultatea de Artă. Artista din Cavnic ne-a mărturisit că a fost o curiozitate pentru mulţi în facultate cum de s-a apucat de pictură atât de târziu, dar niciodată nu e târziu să mai înveţi ceva.

Vă mai spunem că Elisabeta Veress a lucrat peste 30 de ani ca şi coafeză şi abia apoi şi-a descoperit dragostea pentru pictură.

 

Sâmbătă, 17 noiembrie, la ora 13, la Casa de Cultură Cavnic, Elisabeta Veress organizează prima expoziţie personală. Ea a mai fost prezentă până acum la expoziţii colective, chiar şi în Viena. Pentru acest vernisaj au fost pregătite circa 40 de tablouri, iar printre invitaţi va fi şi cunoscutul artist Nicolae Suciu. Elisabeta Veress ne-a spus că, deşi avea şi alte variante, şi-a dorit din suflet ca prima expoziţie personală să aibă loc în Cavnic, din respect pentru oamenii de aici. Cei care îi vor vedea lucrările, vor constata rapid că avem de-a face cu un peisagist de excepţie, o artistă care pune mare preţ pe Şcoala de Pictură Băimăreană. Ea ne-a mărturisit că îşi doreşte să ducă mai departe tradiţia pornită de Ioan Crişan, din Cavnic, unul dintre pictorii celebri din Şcoala de Pictură Băimăreană.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.