• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Duminică , 12 Mai 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Marţi , 10 Septembrie , 2013

Drama BAC-ului de toamnă

Urmează un nou dezastru. Candidaţii la sesiunea de toamnă de la BACALAUREAT 2013 au fost, ca de obicei, fie extaziaţi de subiectele uşoare, considerându-se pregătiţi “beton”, fie nici n-au reuşit să pronunţe “Budulea Taichii”.

 
 
 

Tentative de copiere, perle, dezamăgire şi eşec. Pe scurt, o nouă sesiune de bacalaureat. Cum s-a derulat aceasta? Lectorul univ. dr. Ilie Gherheş membru într-o comisie de BAC povesteşte: “Pot spune şocant despre această sesiune de bacalaureat că am dat afară un călugăr şi un candidat venit din străinătate. Sunt în Târgu Neamţ, preşedintele comisiei de examen. S-a prezentat cineva în straie de călugăr şi observatorul de pe hol   l-a observat că are cască de telefon în urechi. S-a dus vicepreşedintele să verifice şi acesta a tras concluzia că se roagă, dar de fapt vorbea la telefon. 

L-am trimis pe un profesor să verifice, s-a uitat pe foaie şi când a ridicat mâna i-a atins „din greşală” haina şi au ieşit la iveală sârmuliţele de la aparatele auditive. Cei din sală au început să râdă că şi-au dat seama că de fapt nu se ruga. M-am dus la el şi l-am întrebat dacă are aparat. A recunoscut. În momentul în care s-a ridicat în picioare, încă unul dintr-o bancă s-a ridicat şi a zis „şi eu am copiat”. Acela nu era chiar suspect, dar eu m-am dus cu jandarmul după mine şi omul s-a speriat şi s-a gândit „mai bine recunosc decât să aibă alte complicaţii”. Era vorba de un tânăr venit din Germania. Fiind la etajul I am mai chemat un jandarm să nu cumva să se arunce de pe geam careva sau să fugă”.

 

După părerea profesorilor, subiectele au fost mult mai uşoare. Ilie Gherheş spune: „La sesiunea aceasta au fost mult mai uşoare subiectele, iar aceasta este constatarea profesorilor, nu neapărat a mea. Trebuie spus că nu au venit numai elevi picaţi ci şi elevi care au venit la mărire. Eu am fost acum a şaptea oară la bac, şi de fiecare dată am încercat să fiu un spirit optimist. Le-am spus la copii că nimeni nu îi pedepseşte, să încerce să scrie ceva. Că profesorii nu le prea spun absolvenţilor că nu se depunctează nimic, eventual nu se punctează. Deci poţi scrie orice „perle” şi nu păţeşti nimic. Dar dacă scrii, profesorul vede că ai noţiuni, că stăpâneşti fraza. Că atunci când se predă foaia albă, e mult mai grav”.

 

Practic, indiferent de sesiunea de bacalaureat, concluziile sunt aceleaşi: „Copiii sunt în continuare dezinteresaţi. Cu toată responsabilitatea spun, după peste 20 de ani în învăţământ, pot să spun că de această dată ministrul merită pentru organizarea celor două sesiuni de bacalaureat un zece cu felicitări. Tot bacalaureatul acesta a fost extraordinar de transparent, ne-au ţinut de mai multe ori videoconferinţe şi ne-au spus tot ce trebuie să facem. Dar ne-a vorbit ca un om dinăuntrul sistemului. Nu este prea în avantajul meu să spun asta, dar pentru prima dată a fost un Bac curat 100%, de la A la Z, cel puţin din punctul meu de vedere. Numai dacă au fost super specialişti în şmecherii au reuşit să „mă şmecherească” cu ceva. De fiecare dată, până acum, au fost tot felul de mici mânării prosteşti a tot felul de trepăduşi, care de fapt sunt nişte mari zerouri în învăţământ. De această dată nu au fost niciun fel de presiuni”, spune Gherheş.

 
 
Perle de la BAC
 

“Ion Sclavici a scris Budulea Taichi şi nu vreau să intru în detalii, că nu ştiu subiectul. Miaţi făcut o surpriză cu subiectu ăsta”.

 

“Comunicarea în echipă nu e când cel mai tare antrenor Reghecumf dă ordin ceva şi pe stadion fuge ăia amboulea. Vorba ceia: Dacă comunicare nu e ce dracu e?”

 

“Scrisoarea pierdută era a lui Joiana, combinată cu un politician ciumete ce avea poliţia la buton. El a trimis mascaţii să-i rupă cu cafteala pe ăia de-au răpit scrisoarea şi onoarea din Joiana. Scrisoarea s-a găsit dar onoarea a rămas nerecuperată”.

 

“Ieu cred că Harapalb îi o comedie că cine mai crede că ursu din pădure are salăţi când să ştie că urşii coboară să mănânce la tomberoane şi să se joace cu turiştii”.

 

“Dimensiunea temporală e atunci când nu simţi cum zboară timpul. Lu Gigi Becali timpul îi zboară încet căi la bulău, mie îmi zboară rapid că uite că sa şi dus vara asta şi încep ploile”.

 

“Comunicarea este sufletul scandalului. Băsescu îi dă numa comunicate în gură lu Ponta”.

 

“Toţi proştii din România sunt cetăţeni turmentaţi, dar nu toţi cetăţenii turmentaţi sunt proşti”.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.