• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Luni , 13 Mai 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Marţi , 14 Mai , 2013

Deţinuţii au talent

Penitenciarul Baia Mare face concurenţă celui mai popular show al momentului: „Românii au talent”. În iunie va avea loc un concurs similar emisiunii de la PRO TV, numai că concurenţii vor fi persoane private de libertate.

 
 

Penitenciarul Baia Mare poate concura cu televiziunile comerciale. Mai exact, televiziunea cu circuit închis a penitenciarului - Puls TV, care a inclus în grila sa de luna viitoare o emisiune inspirată de celebrul show „Românii au talent”.

Televiziunea Penitenciarului are în general emisiuni culturale, interviuri cu deţinuţi şi dedicaţii muzicale. Dar de această dată se pregăteşte un show special. Crina Suciu, Subcomisar de penitenciare, Şeful Biroului Educaţie a spus că: „Emisiunea va avea formatul similar al emisiunii „Românii au talent” de la ProTV. Juriul va fi format din două persoane private de libertate şi un cadru al Biroului Educaţie.

La preselecţie pot participa toate persoanele private de libertate, care consideră că au talent. Juriul va alege persoanele private de libertate care vor ajunge în cele două semifinale. Semifinalele vor fi înregistrate şi difuzate prin intermediul postului local TV – Puls Tv, iar toate persoanele private de libertate îşi vor vota preferaţii, prin bifarea unui chestionar cu numele semifinaliştilor, care va fi distribuit în toate camerele de deţinere”.

 

Finala se va desfăşura în 27 iunie, „live”, deţinuţii spectatori, putându-şi vota favoriţii după terminarea reprezentaţiei tuturor finaliştilor, într-un interval de 30 de minute. Câştigătorul va fi recompensat conform Legii 275/2006 şi va primi materiale necesare desfăşurării activităţilor ocupaţionale.

 

Aceasta nu e însă singura activitate recreativă pentru deţinuţi. De altfel, penitenciarul băimărean are toate coordonatele unui centru cultural în care se poate practica pictură, teatru, dans, muzică etc.

În prezent, la activităţile artistice – qulling şi pictură sunt incluse două persoane private de libertate: Duma Ioan şi Marincaş Virgil. Redactor la emisiunea radio-tv este persoana privată de libertate C.M, iar la revista penitenciarului „Cu noi, pentru noi, prin noi” , persoana privată de libertate V.C. C.

 

Trupa de teatru a penitenciarului „MEDIO MONTE CIRCUS” este formată în medie de 5 persoane private de libertate.

De la înfiinţare, trupa a avut reprezentaţii atât la sediul penitenciarului, cât şi în comunitate (la unităţile şcolare din judeţ, Casa de Cultură a Sindicatelor, Teatrul Municipal Baia Mare). De asemenea, actorii au participat de două ori la Festivalul Naţional de Teatru pentru Deţinuţi – Exit, la Teatrul Nottara Bucureşti.

 

Cu diverse ocazii (Ziua Internaţională a Rromilor, 29 Iunie, Crăciun, etc) se organizează spectacole şi programe artistice la care participă persoane private de libertate care au aptitudini artistice, cum ar fi interpretare vocală, instrumentală (chitară, acordeon, vioară), dans tradiţional rromales.

De asemenea, persoanele private de libertate mai desfăşoară şi alte activităţi artistice, cum ar fi: sculptură în lemn, sculptură în săpun, goblen, împletit, desen grafic.

 

Desfăşurător emisiuni Radio Puls- Plus TV

I. Tema emisiunii: Anotimpul renaşterii;

Vânt dulce de primăvară

Eseuri scrise de: C. M., P. M. R. şi B. O.

Motto: Stefan Zweig

 

II. Scriitorul săptămâni: Nichita Stănescu

 

III. Poezia săptămânii: „Cântec de dor” de Nichita Stănescu

 

IV. Pagina de carieră: Şcoală pentru ucenici, reînvierea unei tradiţii

 

V. Pagina de poveste: interviu „De la hobby la carieră” – M. V.

 

VI. Difuzare video-emisiuni educativ-culturale : …teatru…

 

VII. Difuzare video-emisiuni educativ-culturale: documentar - apa

 

VIII. Pagina informativă: combaterea tuberculozei

 

IX. Încheiere: Dedicaţii muzicale.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.