• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Vineri , 10 Mai 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 24 Ianuarie , 2014

Despre tensiuni, presiuni şi ascensiuni

În ultima perioadă, comunitatea ucrainenilor a fost scena unor dispute politice. Pentru prima dată, preşedintele UUR nu a fost ales şi deputat. Cum s-a resimţit „seismul” la nivelul UUR Maramureş? Preşedintele filialei judeţene răspunde pe larg în interviul care urmează.

 
 

Reporter: Cât este de puternică organizaţia pe care o conduceţi în raport cu restul filialelor din ţară?

Miroslav Petreţchi: UUR Maramureş are la ora actuală cinci mii de membri activi. Organizaţia noastră este pe primul loc în ţară pentru că aici sunt cei mai mulţi etnici ucraineni din ţară, peste 60%. Statisticile noastre de la finele anului trecut arată că tot mai mulţi doresc să intre în filiala noastră. În Maramureş sunt 31.234 de ucraineni, din care sunt 5000 de membri activi, dar sunt mulţi simpatizanţi.

 

Rep: Cum v-au afectat în ultima vreme frământările din partid şi mai ales faptul că domnul Ştefan Buciuta nu mai este deputat, dar şi-a păstrat funcţia de preşedinte al UUR?

M.P.: Frământările acestea m-au afectat şi pe mine, dar şi pe cei din filiala Maramureş. Cei mai afectaţi am fost eu şi familia mea. Poate chiar aceste declaraţii vor avea anumite repercusiuni, dar aşa sunt eu, spun lucrurilor pe nume. În primul rând, domnul deputat Ion Marocico s-a legat de familia mea. S-a vehiculat că soţia mea este plătită pentru munca prestată în activitatea culturală din Rona de Sus (cu ansamblul n.red.), în cadrul Uniunii, au verificat-o pe fiica mea etc. Au verificat dacă soţia lucrează în cadrul Uniunii, dar ea este profesor în Rona de Sus, iar fiica mea este la Cluj.

 

Rep: Spus direct, deputatul vă poartă pică pentru că vă consideră „omul lui Buciuta”?

M.P.: Nu numai omul lui Buciuta, eu cred că se urmăreşte mult mai mult: destabilizarea filialei Maramureş şi preluarea ei. Bineînţeles că domnul deputat a făcut şi propunerea să scape de mine, să fiu exclus din Uniune, să fiu dat afară din funcţia de preşedinte al filialei Maramureş şi multe altele. Totul a început de pe timpul campaniei când s-a anunţat că toţi preşedinţii filialelor locale vor fi schimbaţi. Dar s-a ajuns prea departe la un moment dat.

 

Rep: Cum aţi reuşit să rămâneţi pe poziţie?

M.P.: Mi-am văzut de treburile mele. S-a ridicat această problemă şi în cadrul Radei, a Prezidiului Uniunii. Bineînţeles, el tot timpul a afirmat că nu are nimic personal cu mine, dar acestea sunt vorbe de suprafaţă. Încă de anul trecut s-a vehiculat că voi fi dat afară de la locul de muncă. Am trecut prin momente foarte grele. Dar asta e.

 

Rep: Faptul că Ştefan Buciuta a rămas preşedintele UUR echilibrează lucrurile, iar în felul acesta deputatul nu îşi poate duce la îndeplinire planurile?

M.P.: Bineînţeles, şi nu numai domnul Buciuta, ci şi ceilalţi preşedinţi de filiale şi-au păstrat posturile, cu excepţia a două persoane. Dar domnul Marocico nu pricepe o treabă: dânsul este subordonat Prezidiului, Consiliului, Radei UUR, filialelor, el nu poate lua anumite hotărâri fără acordul Radei UUR. Şi încalcă grosolan Statutul. De exemplu, el se întâlneşte şi s-a întâlnit şi în timpul campaniei cu participanţii la aşa zisul Congres al lui Morhan.

 

Rep: A vrut să bată palma cu UDUR-ul, eternul rival al UUR?

M.P.: Nu pot să afirm asta, dar se întâlneşte cu respectivii, s-a întâlnit în timpul campaniei. De exemplu, în campanie deputatul nici nu a contactat filiala Maramureş şi organizaţiile locale.

 

Rep: Şi există posibilitatea să vă „împrieteniţi” cu deputatul Marocico?

M.P.: Ca să mă „împrietenesc” nu ştiu, pentru că eu sunt mult mai în etate faţă de dânsul, dar eu pot să-l respect ca şi deputat, să colaborăm, dar nu să ne instige şi să ne facă dânsul ordine. Că doleanţele noastre trebuie să le facă. Că nu se poate ca unii să lucreze, iar alţii să culeagă roadele.

 

Rep: Concret, în ce v-aţi implicat în ultima perioadă şi ce acţiuni pregătiţi?

M.P.: În luna decembrie, în fiecare şcoală unde studiază elevi de etnie ucraineană, deja este o tradiţie să oferim cadouri, din banii Uniunii, dar să nu uităm că Uniunea are fonduri de la Guvernul României, alocate ca şi celorlalte minorităţi. Trebuie să subliniez că felul cum sunt privite etniile în România, cred că în puţine ţări este la fel. Ne-ar fi ruşine să ne plângem, iar situaţiile care se ivesc sunt tot din vina noastră. 

Apoi, a urmat Festivalul de Colinde, Datini şi Obiceiuri la Ucraineni a XXI-a ediţie, unde am mobilizat peste 500 de persoane care au fost implicate în programul artistic. Au participat grupuri din Ucraina, din toate filialele din ţară şi din toate localităţile predominant ucrainene din Maramureş.

În total au fost 24 de grupuri. A fost o onoare să fie în mijlocul nostru domnul prefect al Maramureşului, alături de preşedintele UUR, consulul general al Ucrainei la Suceava, consilierul din cadrul Ministerului Culturii etc. Celelalte acţiuni importante de anul trecut nu le mai amintesc pentru că au fost surprinse în Gazeta de Maramureş la momentul respectiv. Spun doar că a fost în mijlocul nostru şi a avut întâlnire cu prefectul, cu conducerea Liceului Taras Sevscenko, preşedintele Consiliului de Coordonare al Ucrainenilor de pe Glob.

Urmează să marcăm Ziua Limbii Materne în luna februarie, pe care o vom organiza împreună cu Inspectoratul Şcolar şi profesorii de specialitate. În luna martie vom marca împlinirea a 200 de ani de la naşterea poetului Taras Sevscenko.

 

Rep: Cum comentaţi ce se întâmplă acum în Ucraina cu frământările politice?

M.P.: Noi avem multe cunoştinţe, relaţii şi colaborări cu Ucraina. Avem proiecte şi schimburi culturale cu Ucraina. Dar în acest moment nu putem să influenţăm nimic sau să ne implicăm. Sunt treburile lor interne şi sperăm şi aşteptăm să şi le rezolve cât mai repede şi paşnic. Pentru că situaţia actuală împiedică buna colaborare. Toate frământările politice de acolo afectează buna colaborare. Noi sperăm să se rezolve cât mai repede şi în mod paşnic, pentru că sunt proiecte comune care trebuie duse mai departe pentru dezvoltarea regiunilor, nu numai a Maramureşului.

 
 

„Eu cred că se urmăreşte mult mai mult: destabilizarea filialei Maramureş şi preluarea ei. Totul a început de pe timpul campaniei, când s-a anunţat că toţi preşedinţii filialelor locale vor fi schimbaţi. Dar s-a ajuns prea departe la un moment dat”.

Miroslav Petreţchi

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.