• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Luni , 29 Aprilie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 18 Noiembrie , 2013

Descentralizarea. Un pariu care trebuie câştigat!

În toate mesajele mele politice am susţinut necesitatea descentralizării şi chiar a regionalizării. Distribuţia puterii şi aducerea deciziei aproape de cetăţean sunt preocupări fundamentale ale democraţiei, preocupări actuale şi restante pentru România. Descentralizarea este o nouă etapă în modernizarea României pe care o susţin, dar aştept şi paşi care să confirme eficienţa acesteia.

 

Deşi descentralizarea trebuia să aibă loc demult, elita politică centrală a considerat că nu există suficientă competenţă la nivel local pentru a gestiona managementul unor instituţii şi nici sustenabilitatea acestora în perspectiva dezvoltării. După ani de experienţă privind descentralizarea la nivel de şcoli şi spitale, vedem că se poate gestiona dezvoltarea locală şi din provincie. Cu sincope sau cu probleme uneori, dar se poate. Temerea faţă de aşa numiţii baroni locali care ar acapara toata puterea locală, sau temerea de corupţie au fost alţi factori determinanţi în reticenţa faţă de descentralizare.

 

Acestor temeri le răspund cu concluziile unei analize făcute de un jurnalist de la Deutsche Welle referitor la România şi disputa pe descentralizare. În primul rând, spune analistul Deutsche Welle, să presupunem că baronii locali ar lua puterea, dar acest lucru este legitim, pentru că ei au fost aleşi de electoratul local, ca atare dau socoteală comunităţilor, spre deosebire de autorităţile centrale, fără legitimitate electorală.

În al doilea rând, un reprezentat al puterii locale este întotdeauna controlabil, el dă seamă la vot despre ceea ce a făcut, oamenii sunt acolo, îl verifică, îl văd ce face; spre deosebire de cei care exercită puterea de la nivel central, care sunt mai degrabă ascunşi, “în ceată”.

În al treilea rând, legat de corupţie, analistul Deutsche Welle, spune că, chiar dacă ar fi aşa, corupţia este mai mică în teritoriu decât la centru, “preţurile” sunt mai mici, deci s-ar pierde mai puţine resurse decât se întâmplă azi.

 

Pentru a fi un proiect de succes, aduc în discuţie o serie de probleme pe care le văd, probleme majore care ar putea discredita procesul descentralizării.

În primul rând, problema descentralizării trebuie să fie tratată similar cu modernizarea instituţiilor centrale. Mie mi se pare că încercăm să eficientizăm administrarea judeţelor şi a oraşelor, dar lăsăm parcă neatinsă problema managementului instituţiilor centrale, ministere, agenţii şi companii naţionale, regii etc. În teritoriu se simte o lipsă de dinamică de la nivel central, de unitatea de acţiune şi de eficientizarea instituţiilor care dau tonul politicilor naţionale. Nu poţi păstra la centru acelaşi personal şi să ceri reducerea de personal la nivel local. Neluarea în calcul a necesităţilor reale de dezvoltare locală în raport cu performanţele şi specificul din teritoriu, înseamnă că nu dăm nici o mână de ajutor acolo unde găsim excelenţă, dorinţă de excelenţă şi potenţial exploatabil.

 

În al doilea rând, descentralizare trebuie să însemne o etapă importantă în procesul regionalizării pe care îl presupunem a fi salvator pentru viitor. Va fi salvator dacă avem grijă să îl aplicăm cum trebuie. Problema este că noi am mai experimentat o descentralizare şi sper că am învăţat. Autorităţile locale nu mai acceptă descentralizarea unor instituţii fără resurse financiare acceptabile şi acest lucru trebuie să îl facă centrul. Până acum nu au fost stabilite criterii clare de descentralizare financiară şi acest lucru trebuie să fie concomitent cu decizia politică prin care instituţiile trec în subordinea consiliilor judeţene. Dacă autorităţile judeţene şi locale primesc noi instituţii, trebuie ca autorităţile centrale să le pună la dispoziţie si un sprijin instituţional şi informaţional pentru a realiza acest lucru. Este dificil în sărăcie de resurse să supravieţuieşti, darămite să modernizezi instituţii şi să asiguri dezvoltare.

 

Cred că succesul dezvoltării noastre este să nu permitem comunităţilor performante să rămână în urmă doar pentru că alte comunităţi nu au această dorinţă sau şansă. Trebuie să facem totul pentru a asista judeţele şi oraşele pentru că această descentralizare să fie un succes. Trebuie ca acest succes de etapă să ne pregătească pentru viitoarea regionalizare, care poate oferi mai multe şanse de dezvoltare pentru viitor. Trebuie să câştigăm pariul cu descentralizarea!

 
 
Florin Tătaru

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.