• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Marţi , 21 Septembrie 2021

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 12 Iulie , 2021

Decizie controversată: UMF Cluj a interzis accesul studenților și părinților nevaccinați la festivitatea de absolvire

În 3 iulie a avut loc festivitatea de absolvire a uneia dintre cele mai prestigioase universități din țară: Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) ,,Iuliu Hațieganu” din Cluj. Însă, conform unei decizii interne, la eveniment au fost primiți doar absolvenții și părinții vaccinați, neluându-se în conside­rare testele Covid sau adeverința care să demonstreze că participantul respectiv a trecut prin boală. Controversata decizie a generat critici și posibil să genereze chiar procese în instanță.  

După scandalul recent de la Universitatea de Medicină și Farmacie „Gr. T. Popa” din Iași, în care reprezentanții studenților  au acuzat conducerea că a con­diționat direct accesul studenților de vaccinarea împotriva covid-19 la examene, și care s-a lăsat cu  un denunț penal, acum și  UMF Cluj este în centrul unui scandal legat tot de vaccinare.
Mai exact, Consiliul UMF Cluj a decis miercuri, 23 iunie, să condi­ționeze accesul la festivitatea de absolvire a studenților din cadrul Universității de Medicină și Farmacie pe baza vaccinului, fără a lua în calcul testarea PCR  sau o adeverință care să demonstreze că studentul a dezvoltat anticorpi. Măsura a generat numeroase dis­cuții și dispute, inclusiv în presa locală. Părinții și studenți au cerut modificarea ei. Inclusiv Liga Stu­denților (LS IAȘI) a cerut UMF Cluj să permită accesul studenților și părinților la manifestările organizate măcar pe bază de test antigen rapid sau de teste rapide pe bază de probă din salivă, consi­derând că ,,decizia universității fiind mult mai restrictivă decât prevederile HG 636/2021 care reglementează în prezent condițiile de organizare a evenimentelor pe parcursul stării de alertă”.

În replică, rectorul UMF, Anca Buzoianu, a explicat pentru presa clujeană că este un eveniment privat al universității și că regulile se fac pe plan intern: ,,La articolul 20 al Hotărârii nr. 636 din 9 iunie 2021 se specifică faptul că în spații interioare în judeţele/localităţile unde incidenţa cumulată la 14 zile este mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori, cu asigurarea unei suprafeţe de minimum 4 mp pentru fiecare persoană, pot participa doar persoane vaccinate împotriva virusului SARS-Cov-2 şi dacă au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare. Având în vedere că Festivitatea de Absolvire a promoției 2021 va avea loc în interiorul Sălii Polivalente BT Arena, organizarea eve­ni­mentului se află sub incidența art. 20. De asemenea, precizăm că Festivitatea de Absolvire este un eveniment privat al universității, prin care onorăm dorința absol­venților noștri”.
Astfel că, decizia a rămas ne­schim­bată. Iar sâmbătă, 3 iulie, mai mulți studenți și părinți care ar fi trebuit să se bucure de acest moment important din viața lor, nu au fost primiți la festivitate. Printre aceștia s-a numărat și familia
Andreica din Maramureș.

Raluca Andreica, mama studentei care ar fi trebuit să se bucure alături de colegi și profesori de festivitatea de absolvire explică firul evenimentelor: ,,Fiica mea a avut cursul festiv la finalul Facultății de medicină. Acest curs festiv a avut loc sambătă 3 iulie. Absolvenții au fost anunțați că pot participa numai cei care sunt
vac­ci­nați sau cei care au ade­verință de la medicul de familie că au o problemă și că nu se pot vaccina, iar în baza testului PCR pot intra la cursul festiv. Să fiu cinstită, fiica mea este perfect să­nătoasă, ar fi fost ciudat să solicităm o astfel de adeverință, așa că am făcut testul PCR și
ne-am dus la Cluj la cursul festiv. Am bănuit că pe noi, ca și părinți nu ne vor lăsa să intrăm, dar am zis ca măcar ea să poată intra. Festi­vitatea s-a organizat la Sala Poli­valentă. Studenții au intrat pe o ușă, iar părinții pe o altă ușă. Ea s-a dus pe la intrarea studenților, i-au cerut buletinul și testul PCR și a intrat în sală. Eu și soțul meu am încercat să intrăm pe ușa pă­rinților, dar sub nicio formă nu ne-au lăsat înăutru cu toate că aveam testele PCR făcute. În timp ce ne rugam de cei de la intrare să ne lase măcar într-un colț să ne vedem și noi fiica, pentru că avem testele făcute, m-a sunat fiica mea că au scos-o afară din Sala Poli­valentă. Bineînțeles că din acel moment ne-am revoltat și mai tare spunându-le că este perfect sănă­toasă, dar nu vrea deocamdată să se vaccineze, dar are testul PCR negativ, deci este un om sănătos nevaccinat! Am cerut să o lase să intre, la fel cum au intrat ceilalți nevaccinați, dar care au adus adeverințe că nu se pot vaccina. Ne-am revoltat destul de tare și a venit o doamnă care se ocupa de organizare, cu polițistul după ea, și ne-a spus clar că așa s-a stabilit ca numai vaccinații să poată intra. Am înțeles că decizia asta a luat-o DSP Cluj și Prefectura Cluj. Noi am cheltuit 800 de lei pentru cele 3 teste PCR. Ne-ar fi plăcut să fi putut intra, că este unicul nostru copil și este unicul eveniment de genul acesta din viața familiei. Hai că nu-i problemă că noi nu am putut intra, dar ea, care-i absol­ventă de medicină, după 6 ani de studiu, bursieră fiind, să fie aruncată ca un gunoi dintre colegi, pentru simplul fapt că nu este vaccinată, nu mi se pare normal. Am aflat că șefa de promoție s-a vaccinat în ultimul moment, pentru că și ea a sperat că va fi lăsată să intre cu test PCR, că era culmea ca șefa de promoție să nu poată intra la cursul festiv. Sunt  ferm con­vin­să că nu s-a vaccinat din convingere, ci din constrângere.
Pe noi asta ne intrigă și de asta suntem revoltați: totuși dictatura asta a vaccinării nu trebuie să exis­te și să se impună. Dacă am eu o gândire anume, lasă-mă în pace! Aduc dovada că sunt sănătoasă cu test PCR, atunci ce rost are constrângerea aceasta pentru vaccinare? Deja trăim o dictatură! Nu este vorba nici pe departe de recomandare pentru vaccin, ci o dictatură! Se caută diferite momente din acestea importante să te constrângă să te vaccinezi, iar acest eveniment a fost un moment  prielnic pentru ei ca să-și completeze lista de vaccinați! Acum atât sunt de pornită că m-am înverșunat și chiar nu vreau să mă vaccinez, tocmai pentru că am văzut în ce situație s-a ajuns.
Am înțeles că sunt vreo 40 de studenți din anul VI de la medicină care nu s-au vaccinat. Dintre ei, mulți nici nu s-au dus la cursul
festiv pentru că s-a știut că nu vor fi lăsați înăuntru. Sunt practic în­gră­dite niște drepturi ca să-și poată face autoritățile norma de vaccin.
În sesiune i-au primit la examen și pe cei nevaccinați. Ea urmează să dea licența în toamnă. Nu știm  până   în  septembrie ce se va ho­tărî. Interesant a fost că sâmbătă a fost cursul festiv, iar marți au avut masă la restaurant iar acolo s-a putut merge și nevaccinat și fără test PCR. Deci s-a putut mânca chiftele împreună, dar ca să fie toți la cursul festiv și să depună jură­mântul, n-au putut decât cei vaccinați”.
 

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.